Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Żarówki do świateł mijania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Sorry ziomki,ale jeśli bańka ma taki kolor,jak na fotach (Bottari H.I.D style),to napewno moc jest duuuużo wyższa,żeby wiązka światła mogła się przebić przez takie szkło.Trzeba by zweryfikować,czy rzeczywiście to ma taką moc,bo papier(folia)przyjmie wszystko.Z resztą w różnych artykułach piszą,że między innymi te żarówki firmy Litech są uważane za produkt wysokiego ryzyka,niszczą reflektory,ja bym tego nie założył do siebie.
    Last edited by CM Punk; 12-12-2009, 09:27.
    sigpic
    Mój błękitek
    http://www.youtube.com/watch?v=VQiD2kngEAg
    Pozdrówka dla wszystkich

Comment

Zamieszczone przez CM Punk Zobacz posta
      Sorry ziomki,ale jeśli bańka ma taki kolor,jak na fotach (bottari H.I.D style),to napewno moc jest duuuużo wyższa,żeby wiązka światła mogła się przebić przez takie szkło.Trzeba by zweryfikować,czy rzeczywiście to ma taką moc,bo papier(folia)przyjmie wszystko.
      Mogę Cię zapewnić że nie ma mocy 100/90 - to widać.

Comment

Zamieszczone przez Suruwa Zobacz posta
        Nie, nie. Oślepia to ksenon
        To nie są 100/90 tylko standardowe 55/60

Ps. Jak niby mają oślepiać i słabo świecić ... ?
        mojej kuzynki maz ma golfa 4 oryginalne swiatla i zmienil ostatnio na wlasnie zarowki hid "ksenon"
        masakra!!!!!!!!!!!!!!!!!

jechal za mna i przez moje przyciemniane szyby mnie oslepial -przez lusterko wsteczne ,szok jak tez
        od bocznych lusterek w oczy walilo
        nazeka i na czasie zmienia je na zwykle bo "z tym nie da sie jezdzic"

niedawno tez widzialem w motorze czy auto swiecie test zarowek z efektem xenonu
        w porownaniu do zwyklych bardzo slabo swieca -bo jak moga lepiej swiecic skoro banke od srodka maja zabarwiona na niebiesko..
        a oslepiaja przez krzywa geometrie banki itd

podsumowujac pisali tak-slabo swieca a do tego tez oslepiaja...

Comment

Widocznie to zależy od żarówki Ja mówię - kupiłem, stestowałem i polecam
          Może ktoś się skusi i swoje relacje napiszę.

PS. Też nigdy nie byłem zwolennikiem takich żarówek ale przetestowałem i jestem zadowolony

Comment

chyba najlepiej jest poprostu kupic je samemu i samemu je przetestowac bo widze ze opinie sa podzielone odnosnie nich moze akurat dla jednego bedzie pasowalo a dla 2 nie ja tam je zamowie sobie i zaloze ciekawi mnie efekt a 20zl to nie majatek

btw dokladnie wielik nie wiesz jakich zarowek on uzywal w golfie , mogly to bys poprostu jakies kiepskie a zawsze mozna zmienic spowrotem na standardowe problemu nie ma :>
            Last edited by Boro1989; 12-12-2009, 10:14.
            http://www.civicforum.pl/showthread....22552&p=133160 <-- moja nyska
            www.wmmc.pl

Warmińsko Mazurski Moto Club

Comment

ok ja juz swoje zdanie wyrazilem ,ale dziwne jest to prawo w polsce niby nie mozna miec ksenonow-dorabianych a co drugie auto je posiada...-dlaczego?? bo sprzedaja takie rzeczy-czesto bez homologacji -ludzie to kupuja i potem jets jak jest na naszych drogach...

nie powiem sam mailem xenony(w soczewkach) i je zdjelem bo siwecily strasznie...

Zamieszczone przez Boro1989 Zobacz posta

btw dokladnie wielik nie wiesz jakich zarowek on uzywal w golfie , mogly to bys poprostu jakies kiepskie a zawsze mozna zmienic spowrotem na standardowe problemu nie ma :>
              mowil ze -H.I.D
              Last edited by wielik; 12-12-2009, 10:25.

Comment

Zamieszczone przez wielik Zobacz posta
                mowil ze -H.I.D
                no dobra ale jakiej firmy czy OSRAM czy philipsa czy cus moze na jakies kiepskie podroby trafil i tyle
                http://www.civicforum.pl/showthread....22552&p=133160 <-- moja nyska
                www.wmmc.pl

Warmińsko Mazurski Moto Club

Comment

Zamieszczone przez Boro1989 Zobacz posta
                  no dobra ale jakiej firmy czy OSRAM czy philipsa czy cus moze na jakies kiepskie podroby trafil i tyle
                  no raczej cus;D

Comment

Panowie a HIDY to nie są przypadkiem ksenony ksenony? Czyli cały zestaw składający się z żarnika (nie żarówki) i do tego z przetwornic? Wielik ma rację jeździ bardzo duzo aut w Poslce z xenonami, ale tymi, o których ja piszę i one rzeczywiscie bardzo często oślepiają jeżeli właściciel nie ustawi odpowiednio tych świateł. Tymczasem kolega Suruwa mówi o zwykłych żarówkach, ale z efektem xenonu, a to nie są HIDy.

Comment

Sebulerbin jest dokładnie tak jak mówisz , nie ma HID firmy osram czy cuś , HID to HID zestaw świateł xenonowych , produkują to zapewne w chinach i w du... mają czy kogoś to oślepia czy nie a nazwę mają zapewne xenon tak jak wino marki wino , generalnie wiadomo o co chodzi , a żarówki o których mówimy to oryginalne zamienniki standardowych zarówek w aucie nie żarniki , dla ciekawości dodam że większość koncernów samochodowych na pierwszy montaż ostatnio wkłada właśnie lepsze żarówki renomowanych producentów a nie zwykłe ,skoro philips je robi to jednak chyba coś jest na rzeczy nie szargali by dobra firmy robiąc jakieś zamienniki , to jest jak z coca colą , jeden pije oryginalną inny pije hop cole jeden woli tą drugi tą , nie powiesz ta jest lepsza , bo lepsza jest pojęciem względnym to samo z żarówkami , moim zdaniem jeśli tylko masz homologacje to wybierać według siebie co najlepsze każdy ma inny wzrok jeden lepiej widzi tak inny siak , warto próbować bo żarówek gorszych niż zwykłe nie widziałem
                      Last edited by kamil608; 12-12-2009, 11:20.
                      Profesjonalna wymiana podświetlenia zegarów EJ9 na diodowe SMD idealnie równomierne światło na każdej cyfrze - dział sprzedam zapraszam

Comment

Dzisiaj kupiłem Osram Night Braker, jak będzie wieczór pojadę w ciemnicę i zrobię fotorelację ze zmiany żarówek "z efektem ksenonu" które mam teraz oraz tych nowych.

Wcześniej jadąc z tymi "cudownymi" przyświecali mi drogę ci jadący z przeciwka... Totalna masakra... Nic nie widać.
                        Już zmieniłem na osramy, ale co można zobaczyć w dzień? Jedynie tyle że świecą bielszym światłem

I co powiecie na taki zestaw?

Niby powinien pasować do normalnych lamp, wystarczy niewielki nakład pracy przy montażu przetwornic.
                        Wg. nich:
                        Zestawy dostępne w sklepie internetowym xenonowe.pl posiadają wszystkie wymagane homologacje - TUV, DOT oraz CE. Jednocześnie należy podkreślić, że zgodnie z przepisami polskiego prawa, każdy nowo zamontowany układ powinno poddać się ponownej homologacji. W praktyce jest to kosztowna formalność, która nie ma wpływu na bezpieczeństwo czy jakość użytkowania zakupionego zestawu i w związku z tym nie jest świadczona przez żadną z uprawnionych instytucji.
                        oraz:
                        Czy xenon razi?
                        Xenon jak każde źródło światła może razić. Jako, że jest to najmocniejsze źródło światła stosowane w motoryzacji należy do jego montażu podejść z dbałością. Pamiętajmy, że xenon będzie raził jeśli oko ludzkie znajdzie się w jego zasięgu. Światła krótkie pojazdów dopuszczonych do ruchu w Polsce świecą snopem światła odciętym w sposób asymetryczny. Asymetria światła pozwala nam lepiej oświetlić pobocze.

Przy przeróbce światła wykorzystując dobry, zdrowy reflektor oraz dobrze dobrany i odpowiedni jakościowo palnik uzyskujemy linię odcięcia identyczną jak w przypadku oświetlenia halogenowego.

Xenon będzie oświetlał tylko wtedy, gdy źle dobierzemy palnik, źle go zamontujemy lub posiadamy podniszczony reflektor.
                        Koszt jest jaki jest, ale żarówki się tak szybko nie palą więc na dłuższą metę się wyrówna. Tylko czy jest sens? Miśki się nie czepiają?
                        Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
                        Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Zamieszczone przez Domanoid Zobacz posta
                          Dzisiaj kupiłem Osram Night Braker, jak będzie wieczór pojadę w ciemnicę i zrobię fotorelację ze zmiany żarówek "z efektem ksenonu" które mam teraz oraz tych nowych.

Wcześniej jadąc z tymi "cudownymi" przyświecali mi drogę ci jadący z przeciwka... Totalna masakra... Nic nie widać.
                          Już zmieniłem na osramy, ale co można zobaczyć w dzień? Jedynie tyle że świecą bielszym światłem

I co powiecie na taki zestaw?

Niby powinien pasować do normalnych lamp, wystarczy niewielki nakład pracy przy montażu przetwornic.
                          Wg. nich:

oraz:

Koszt jest jaki jest, ale żarówki się tak szybko nie palą więc na dłuższą metę się wyrówna. Tylko czy jest sens? Miśki się nie czepiają?
                          Nie żarówki lecz żarniki. Czy miśki się czpeią? Jest wiele opinii, ale zależy na jakich trafisz... Słyszałem, ze niektózy spoko do tego podchodzą inni się czepiają. Prawdopodobnie nie przejdzie Ci auto przeglądu na xenonach w zwykłych kolszach. Sam jeździłęm 2 tygodnie na xenonach ale sprzedałem je bo jadąc za kimś nocą było mi głupio bo rozstrzał był światła niesamowity. Duzo zależy od ustawienia świateł, jednak jest to mocniejsze swiatło i nie ma tzw. światło-cienia. Na drogach pełno jest aut, któe mają założone xenony i jeżdżą... Co do miśków to mówię, zależy na jakich trafisz. Auto moim zdaniem wygląda zajebiaszczo z xenonami, ale nie wiem czy warto wydawać kasę na to.
                          W dodatku moze się okazać, ze po podłączeniu mozesz mieć szumy na radiu, albo CB. Ja osobiście z tym nie miałem problemu, ale czytałem że pojawiają się takowe problemy.
                          Żywotność niby mają dłuższą, ale jak Ci się przepali to wybulisz koło stówki na 1 żarnik o ile się nie mylę, no i wiadomo, każdy producent zachwala swój produkt po to by go sprzedać. Żaden nie napisze w przypadku xenonów, że sprzedaje "xenony H4 o super, fajnym, jasnym świetle. Uważaj, jednak moje xenony oślepiają innych użytkowników drogi, kupujesz je na własne ryzyko" i tym podobne
                          Last edited by Sebulerbin; 12-12-2009, 12:14.

Comment

A jak jest z soczewkami? Może lepiej dopłacić tą stówkę i dodatkowo soczewki zamontować?

Na razie tylko chcę się dowiedzieć jak najwięcej. Bez wiedzy nawet nie myślę o zakupie
                            Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
                            Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Posiadałem wcześniej Osramy Cool Blue i też je polecam - wyraźnie widać że świecą dalej, cena dosyć zachęcająca lecz ponoć szybko padają - ja osobiście mam je już ponad pół roku, ale w zestawie który kupiłem ojcu spaliła się jedna po 2 miesiącach.

Comment

Zamieszczone przez Domanoid Zobacz posta
                                A jak jest z soczewkami? Może lepiej dopłacić tą stówkę i dodatkowo soczewki zamontować?

Na razie tylko chcę się dowiedzieć jak najwięcej. Bez wiedzy nawet nie myślę o zakupie
                                Jeżeli chodzi o soczewkę to sprawa juz inaczej wygląda. Tutaj światło jest bardziej skupione, niż rozproszone. Dlatego też tak bardzo dyskutuje sie na temat klosza, gdzie np. w Civicach V gen. nie powinno się montować xenonu, bo klosz nie jest gładki, tylko ma strukturę "chropowatą", ale już w kloszach typu celar podobnież można zamontować. Nie wiem tylko czy wówczas wymagana jest też soczewka. Tak czy siak po założeniu nawet soczewek na pewno musisz jechać na ustawienie świateł. Istnieją też firmy zajmujące się przerabianiem lamp, na lampy do xenonów.
                                Last edited by Sebulerbin; 12-12-2009, 12:08.

Comment

Working...
                                X