Już pisze. OBDII jako standard teoretycznie miał wejśc na standardowe wyposażenie (wraz z pewną specyfikacją) od stycznia 2001roku (europa), w USA od stycznia 1996, a w polsce od 2002roku. Dlatego właśnie Civic'i mają czasami ową 3 pinową kostkę umiejscowioną przy drzwiach pasażera a czasami mają złącze OBDII. Domyślam się że zależąło to od komputera i stanowiło pewnego rodzaju okres prześciowy. Problem polega na tym, że nawet jeśli kostka jest to dane jakie można szczytać są bardzo mocno okrojone, gdyż komputery nie były do końca przystosowane do nowych możliwości OBDII. Dopiero Civic VII gen wykorzystywał w pełni owe złącze co z drugiej strony było podyktowane regulacjami prawnymi. Idąc za tym tokiem rozumowania, można wysunąc hipotezę że auta z rynku USA (np coupe) mają te złacza gdyż od 1996 roku było to już wymagane, natomiast auta z tego samego rocznika produkcji japońckiej czy europejskiej, mogą mieć te złacza a nie muszą. Patrzyłeś na stronę amerykańską i to się może zgadzać - w amerykańskich produkcjach złaczka jest a w europejskich nie. Tak jak pisałem wcześniej. Moja Hanka jest z 2000 roku (po faceliftingu) i złacza OBDII nie ma. Z tego co wiem to z JDM'ów tylko Type R i wybrane SiR'y miały OBDII. Sprawdziłęm to w dwóch miejscach (serwis i sklep z częściami). Kolejną sprawą jest sam komputer. Widziałem na amerykańskich stronach komputery, które użytkownik może w pełni programować za pomocą laptopa (jest tam już pełnowymiarowe OBDII) ale cena jest porażająca.
Ogólnie możemy przyjąć że w VIgen jest czasami OBDII ale nie staonowi ono pełnowymiarowej złączki jak w następnych generacjach.
Ogólnie możemy przyjąć że w VIgen jest czasami OBDII ale nie staonowi ono pełnowymiarowej złączki jak w następnych generacjach.
Comment