Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju - jaki olej wlać?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja także do mojej Hondy leje Castrola 10W40 półsyntetyk i spisuje sie bardzo dobrze,ani grama nie ubylo po 5000tys.

Comment

Witam,
      choć temat ten poruszany był wielokrotnie chciałbym sie upewnić czy wybrałem właściwy olej. Wersja 1.5lsi 183tkm olej to z polecanej powyżej firmy mobli:
      OLEJ SILNIKOWY MOBIL FORMULA S 10W40 4L ORGINAŁ (692897133) - Aukcje internetowe Allegro

Czy może ktoś jeżdzi na takim oleju?? Może wybarać inny bardziej odpowiedzni.
      Pozdrawiam.

Comment

Ile oleju wchodzi do 1,5 LSI z 92 roku ??

Comment

jak dobrze pamiętam 3,3 litra

Comment

ja bym lał Mobil 10 W40 , sam na takim jeżdżę , też nie wiedziałem jaki lał poprzedni właściciel. Po dolaniu silnik nawet lepiej zaczął chodzić

Comment

Koledzy, a co myślicie o Valvolinie?
              Słyszałem że jest jeden z lepszych olei do Hani.
              A jak byście mieli do wyboru Valvolin VS Montul to który byście wybrali?
              Pozdrawiam.
              Moje autko xDsigpic

Comment

A co koledzy sądzicie o Valvoline MaxLife 10W40 w sumie zrobiłem już 2 wymiany na nim i niby wszystko OK ale może jakieś lepsze propozycje?

Comment

no Valvoline sam chciałem zalać i tak zrobie następnym razem , te oleje idealnie nadaja się do tych silników .

Comment

Halo halo

Niedawno nabyłem nową Hankę i szykuje mi się wymiana oleju. Samochód rok jest w Polsce - właściciel mówił, że wlepki kiedy był wymieniany nie ma bo był wymieniany "samemu". Po jakimś czasie pytałem jaki - nie wie bo to warsztat zmieniał... Mniejsza o to - w każdym razie muszę zmienić, bo cholera wie - może jeszcze olej z Niemiec w nim siedzi. Ale nie wiem jaki!! Robiłem próbę opisywaną na forum - olej w sumie rozpuścił się od razu w benzynie - czyli mineralny. Mogę zalać silnik teraz Motulem półsyntetykiem?? Co może się stać jeśli z mineralnego przejdę na półsyntetyk??

Dodam, że silnik jest bardzozadbany, nigdzie nie cieknie, suchutki, czyściutki, osiągi też są ok, ale jak ktoś pisał - minerał można lać do dużego fiata

Comment

Jak masz stary olej, to ta próba nie jest chyba zbyt wymierna... Lej półsyntetyk, czym prędzej.

Comment

Ktoś pisał o wypłukaniu nagaru... z kolei ktoś inny pisał o tym, że półsyntetyk miesza się z minerałem i syntetykiem.

Boje się, żeby silnik mi się nie zakleił.

Cieszę się mimo wszystko, że mam "zezwolenie" na półsyntetyk.

Dzięki za odpowiedź

Okiej, wlałem dziadowi półsyntetyk Shell Helix Plus 10w40 i przejechałem już prawie 1000 km - chodzi elegancko, nic się nie poci, oleju nie ubywa. Jednym słowem - charaszo!

Pozdrawiam wszystkich właścicieli Hanek i Heńków
                        Last edited by Gość; 10-09-2009, 16:46.

Comment

kolego, mineralny nadaje się na patelnię tylko, a nie do Hani...ona potrzebuje co najmniej półsyntetyk, ja jeżdżę na syntetyku Mobilu i bierze jeśli to można nazwać braniem ok. 0,4l na 10000km (10 tys. - dla tych którzy chcieliby napisac, że może się pomyliłem z 1 zerem). Polecam ten olej, ale pewnie inni co chwalą shella, motula maja tez rację.pozdro

nie dodałem, że za chwilkę stuknie mi 200.000km

Jak chcesz coś dopisać używaj opcji edit,bo będe kasował
                          Last edited by BeatleJohn; 29-09-2009, 12:16.

Comment

Ja zalałem Repsol Multivalvulas 10W40 (kupiłem go sam, nie z klubu) i jestem zadowolony Wahałem się czy nie wlać Motula Synergie+ 6100 10W40 ale nie żałuję swojego wyboru.

Comment

ja jezdze na motulu synergie+ 6100 10w40 i jest zecydowanie lepszy od castrola magnateca. nie ubyło ani troszkę, silnik cicho pracuje, zauwazylem mniejsze spalanie (nie wiem czy to ma cos wspólnego z wymianą)

Comment

ja leje 10/40mobil ogólnie honda zaleca olej tej lepkości bez względu na przebieg

Comment

Working...
                                X