Zamieszczone przez kaczyy23
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana oleju - jaki olej wlać?
Collapse
X
-
Artykul ma juz 5 lat, ale jesli pominac opis olejow poszczegolnych producentow jest calkiem do rzeczy
ps. 10W60 to moim zdaniem przesada i to spora, a jesli juz to tylko na latosigpic
Comment
-
Witam, mi zbliża się wymiana oleju. Muszę wymienić, bo poprzedni właściciel dostał auto w rozliczeniu i nie potrafił mi powiedzieć jaki i kiedy był wymieniany olej..
Silnik to D15B7 i będę chciał go zalać 5W50 Horse Power (ściągany ze stanów) Aktualny przebieg to 173 tyś. Km Co myślicie o tym oleju ?
Comment
-
Honde mam narazie 13 dni i zrobiłem nią około 700 Km. 10W40 HP właśnie nie ma, facet polecił mi właśnie do Hondy 5W50. A zależy mi na tej firmie oleju, bo to juz bedzie 4 samochód zalany tym (benz jak i diesel) i olej sprawuje sie naprawdę dobrze
Sam nie wiem co wybrać, ojciec (który zna sie troche na tym) mówi mi, ze 5W50 bedzie ok. Sam narazie za bardzo nie moge powiedziecz czy Honda bierze mi olej czy nie..Last edited by Kimarco; 16-11-2011, 21:48.
Comment
-
Obecnie używam lepkości 5w50 ale głównie pod kątem okazjonalnych pojeżdżawek i szybkich przelotów w trasie, na zimę planuje zalać coś lżejszego, zapewne jakiś 5w40
Jeśli silnik nie "trzyma się" na motodoktorze, nie kopci i nie leje się z niego z każdej strony, to zmiana lepkości czy nawet bazy stosowanego oleju nie powinna zaszkodzić. Moja wcześniej dłuuugo latała na różnych 10w40, teraz j.w. i nie narzekam.
Comment
-
a co to ten motodoktor ?? Silnik jest czysty, nic nie cieknie, nic nie kopci. Powiem tak od Pon-Pt jeżdżę na krótkich dystansach (10 minut drogi) a w weekend robię jakieś 240 Km do uczelni i z powrotem.
najgorsze jest to, że nie wiem co tam wcześniej było (jest). Ba ! Nawet nie wiem co z rozrządem (ale to inna bajka, i tak go wymienię)
Comment
-
Zamieszczone przez Kimarco Zobacz postaSilnik jest czysty, nic nie cieknie, nic nie kopci.VW T4 2.5+lpg, EG3+D13B2
Comment
Comment