Mobil jeżeli z pewnego źródła jest ok.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana oleju - jaki olej wlać?
Collapse
X
-
Polecam Valvoline MaxLife 10W-40 ,Olej dedykowany silnikom z przebiegiem powyżej 100 tyś. ! przebieg auta 300tyś. do tego przed zmianą oleju stosuję MaxLife Fuel System Cleaner, czyli preparat do czyszczenia układu paliwowego,jak dla mnie bardzo skuteczny!!! jak na razie nie ma podróbek produktów tej firmy!
Comment
-
witam ja skomentuje moze troche innaczej kiedy przy 200tys wymienilem (z polsyntetyka) na mineralny (shell) silnik zaczal zdecydowanie ciszej chodzic i rowniej, trzeba uwzac na mineralnymz wykrecaniem sporych obrotow ze wzgledu na gestosc nawet gdy jest rozgrzany, poniewaz przy obrotach 7k+ panewka moze nie dostawac odpowiedniej dawki oleju i bieda ^^ po tak ostrej jezdzie na dluzsza mete Pozdro
Comment
-
Zamieszczone przez rutkose Zobacz postaNajbardziej zalecanym olejem do naszych hond jest MOTUL. Przeznaczony on jest do silników wyczynowych (nasz jest wysokoobrotowy). W środę czeka mnie wymiana więc zdam relacje.
Pierwsza wymiana mnie czeka niedlugo wiec od jakiegos czasu szukam odpowiedzi na kultowe pytanie: Jaki olej ?
Honda mowi Shell helix, a uzytkownicy ... od Lotosa po Motul.sigpic
Comment
-
Zamieszczone przez xpiecia Zobacz postaNiki ale Ty masz nówka sztuka nie śmigany silnik a motul jest dla starszych silników...sigpic
Comment
-
Niki, ja polecam Ci Shella.
Obok Mobila ma jedną z najlepszych specyfikacji jeśli chodzi o oleje.
A do tego jako jeden z niewielu ma oznaczenie EC, co wpływa korzystnie na zmiejszenie spalania.
Comment
-
no i doczytałem do końcacały temat i doszedłem do wniosku że wleje Valvoline w chwili obecnej nie mam pojęcia jaki jest olej wlany, heńka mam od prawie 2miesiecy d13b przebieg ok 228tysi, sprawuje sie całkiem ładnie, wycieki są spod uszczelki pod pokrywą zaworów która bedzie wymieniania w raz z olejem
. Nurtuje mnie jedna rzecz bo się nie znam, bo jak lejecie olej i ma oznaczenie 10W40 to co to oznacza??czy mógłbym wlać np taki olej https://allegro.pl/item885161339_val...ier_sklep.html niby do slinkow które się wkręca na wysokie obroty i niby mógłby pasować??
Comment
-
Zamieszczone przez majkel79 Zobacz postaNiki, ja polecam Ci Shella.
Obok Mobila ma jedną z najlepszych specyfikacji jeśli chodzi o oleje.
A do tego jako jeden z niewielu ma oznaczenie EC, co wpływa korzystnie na zmiejszenie spalania.
kaczyy23 poczytaj np. tu: https://www.commaoil.pl/olej_warto_wiedziec/sigpic
Comment
-
dzięki niki, przeczytałem z grubsza i wywnioskowałem że ten olej https://allegro.pl/item885161339_val...ier_sklep.html nie za bardzo odpowiada mojemu d13b2, czy jednak sie mylę?
Comment
-
Korzystając z tematu zapytam się czy ten olej powyżej o specyfikacji 10/60 może uszczelnić silnik ? Czy lepszy będzie valvoline 10/40 max life, nie mam chwilowo pieniędzy na remont i chciałbym go trochę odwlec w czasie. Słyszałem też że olej 10/60 dobrze nadaje się właśnie do silników v-tec ( mam d15z6)
Comment
Comment