No to rzeczywiście trochę Cię naciągnęli, w sumie klocki to można sprawdzić nawet nie ściągając koła, tylko dobrze trzeba się przypatrzeć, po przez szprychy felgi i da się spokojnie ocenić ich stan.. pytanie jakie Tobie założyli, jakiej marki? Czy oem czy może jakieś inne, że tak szybko się starły..
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klocki i Tarcze wymiana co polecacie do IX 2011-2016
Collapse
X
-
-
No właśnie te co się tak szybko starły, tez mają zarówno logo Ate, jak i logo Honda (i napis "made in Italy"), także są OEM.
Może w takim razie trafiłem po prostu na klocki z jakiejś gorszej partii, że się tak szybko starły.
Normalnie hamulce sobie robię kompleksowo zawsze sam w autach, a wtedy mnie po prostu wzięli z zaskoczeniajak mieli auto na hali, mówiąc że się klocki kończą fabryczne to może zmienią ...
.
Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC
Comment
-
Mogło tak być, po 5 latach mieszanka-surowiec wykorzystywany do produkcji klocków mógł się zmienić.. kto to wie..A z tym zaskoczeniem w salonie.. no cóż, czasem człowiek machnie ręką i tyle.. zawsze jeden problem mniej na głowie
Comment
-
Przy wczorajszym serwisie B dowiedziałem się, że tarcze z przodu mam 22,1mm i klocki ze 2-3mm po przejechaniu 57tyś km. Tył ponoć jeszcze na jakieś 10tyś. Wszystko fabryczne. Chyba za dynamicznie jeżdżę że tak całość zjadło, a widzę u innych że po 100tyś robią na ori komplecie[emoji2960][emoji2960][emoji38][emoji38][emoji38]
Teraz mam rozkminkę co kupić, bo w Aries krzyknęli 1100zł za komplet przód.
Myślę nad zwykłymi tarczami Zimmermann (293mm) + klocki ceramiczne Jurid White albo cały komplet Textara. Nie znalazłem w wyszukiwarkach tarcz ATE 293mm, ani klocków ATE ceramicznych.
Może macie jakieś ciekawe opinie/propozycje?
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Bo ate 293 na przód nie ma porostu, zimermany sa polecane a klocki to.już wg uznania, trw sa polecane, w ceramikę możesz spróbować ale podobno ludzie narzekali ze nie chamuja odpowiednio i nie ta moc silnika.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Tak jak kolega wyżej napisał.
W ceramike nie idz,zyskasz tylko trochę czystsze felgi.
A stracisz na efekcie hamowania.
Ja mam tarcze zimmermanna i klocki też.
Cisza żadnego piszczenia.
Wcześniej przy klockach ATE pojawiał się delikatny pisk.
Zimmermanny produkowany są tylko w Niemczech.
Comment
-
U mnie np. klocki ATE, tarcze oryginały, brak pisku, wszystko cacy.
Comment
-
Zamieszczone przez WR01 Zobacz postacałość z wymianą 670zł.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaMało zapłaciełś.. co to za firma Rotinger ? Nie znam.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Z racji ostatniej wymiany kompletu hamulcy z tyłu podrzucam swój zestaw:
Tarcze powlekane Zimmermann (115 zł/ szt)
Klocki Textar dedykowane do Civic 12-17 (140 zł komplet)
Do tego od razu wymiana płynu hamulcowego- ATE SL6 (850 ml- tyle poszło na wypłukanie i zalanie nowego płynu)
Dodatkowo wymiana płynu w wysprzęgliku- ATE typ 200 (przelałem całość, poprzedni był już dośc przepracowany, więc zużyłem ok 400 ml)
Przy wymianie klocków bardzo ważne jest ściągnięcie i oczyszczenie jarzma, jak to już było wcześniej pisane. Ja zdecydowałem się na wypiaskowanie brudu/ rdzy.
Po złożeniu pierwsze 500- 1000 km delikatne hamowanie pulsacyjne, tak, żeby klocki mogły się ułożyć.
Efekt uważam za bardzo dobry, auto hamuje bardzo dobrze, dodatkowo po wymianie płynu hamulcowego zauważalnie lepsza reakcja na pedał hamulca, jak również po wymianie płynu w wysprzęgliku lepsza praca sprzęgła (przed wymianą czuć było lekkie drganie, oczywiście ASO już chciało zabierać się za wymianę sprzęgła).
Comment
-
Ja pokusiłem się do wersji Comfort tarcze przód 280mm +tył 276mm z Mikody Numer ATM: 0850S -nacinane ,klocki przód i tył Bosch .Przy wymianie standardowo płyn hamulcowy ATE SL6 + wymiana w wysprzęgliku. Pokusiłem się na zmianę od przewodów na oplot przód +tył .unnamed.jpg
Comment
-
Stan przy przebiegu 110200, komplet fabryczny jeszcze. Klocki mają z 2-3 mm, tarcze grubość 23.75 mm. Trochę mam dylemat z tarczami, w innych samochodach widziałem serwisy na takie tarcze zakładają kolejny komplet klocków, ale chyba wymienię komplet od razu, bo nie wiem czy nowe klocki ułożą się do tych tarcz.
IMG_20210530_114251.jpg
IMG_20210530_114315.jpg
IMG_20210530_114618.jpg
Co do klocków - jeździł ktoś na Galfer Sport FDHP 1050? Ponoć całkiem dobrze sprawują się na co dzień, skuteczniejsze od OEM, nie piszczą i zużycie w normie.
Comment
-
Gafler spoko , ale poszukaj EBC Yelow Stuff, to sprzęt na kompozytach dla wyczynowców.
Poprawa siły hamowania dadzą tarcze nawiercane , choćby Zimermann Sport . Otworki usuwają powstające gazy , te poduszka gazowa i klocek mocniej przylega przy długim ostrym hamowaniu .
Ja ciężka Insignia , 200 do 10 nie raz hebel i cały czas mocna siła hamowania , a klocki miałem Jack performance Red - nie mają homologacji na Europę.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Sprawdzałem ofertę EBC, właśnie Green i Yellow (co ciekawe, ponoć słabsze Green-y miały współczynnik tarcia GG, a mocniejsze żółte EE czyli niższe). Większość sklepów polecała właśnie Green albo ten Galfer 1050. Yellow to już chyba przesada do R18. Z wyczytanych opinii wynika, że Green bierze od razu, a Galfer jest słabszy na zimno, a lepszy po rozgrzaniu. Co do tarcz sklep polecał w kolejności od najlepszych Zimmenmana/ATE/TEXTAR/BREMBO - z czego pierwsze 3 to podobna półka, a Brembo jednak odstaje trochę. Z kolei na forach im nowszy temat tym więcej info o pokrzywionych Zimmermanach, albo pęknięciach w nawieracanych Sport. Zapewne wezmę tarcze Textar + klocek Galfer/ATE (czyli w sumie też Galfer 4750)/Textar. EBC Green jedni chwalą, inni piszą że różnica do dobrego OEM prawie żadna, a niektórym potrafi się o dziwo przegrzać podczas normalnej eksploatacji, czyli opinie podzielone jak dawniej i nie wiadomo ile w tym jakości a ile marketingu.
Comment
Comment