Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prędkość Vs przełożenie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

dla mnie przy wyborze skrzyni chyba większe znaczenie miałaby wygoda -wolne ręce lub fun z jazdy (manual i kręcenie wg. uznania), a nie czy spali 1 l mniej czy więcej. Kupując benzynę już tracisz w stosunku do diesla więc o jakich oszczędnościach mówimy?

Comment

Mikael, nie zapominaj o manetkach i trybie sekwencyjnym. Przy AT masz wybór, przy MT nie.
      Last edited by Gość; 22-04-2015, 22:32.

Comment

Zamieszczone przez Joe Zobacz posta
        Domyślnie

Mikael, nie zapominaj o manetkach i trybie sekwencyjnym. Przy AT masz wybór, przy MT nie
        racja Joe..... mnie zastanawia analizowanie w tym wątku sprawy pod kątem spalania przy prędkościach autostradowych-jeżeli ktoś jeździ więcej w dłuższe trasy to chyba diesel?, a nie zamartwianie czy automat spali mniej czy więcej, bo technika jazdy tutaj też będzie miała wpływ-jadąc Polską autostradą nie utrzymasz stałej prędkości z uwagi na ruch/ilość pasów i kulturę kierowców...jeden kierowca przy tej samej średniej v z trasy spali litr czy dwa więcej niż drugi przy tej samej skrzyni i obciążeniu pojazdu.

Comment

Rozbieżności na pewno są ale ja bym obstawiał że AT weźnie mniej przy teoretycznej stałej prędkości bo ma niższe obroty. Ale te rozbieżności na pewno nie są warte rozstrzygania bo są zbyt małe. Jak ktoś dolewa benzyny pipetą a na stacji benzynowej nie uroni ani kropelki żeby mu średnie wyszło o 0,3l mniej to może się na tym skupiać. Fakty są takie że AT to wygoda i wybór, MT wajchowanie ale gratyfikowane prostszą budową i w pełni wykorzystywanym potencjałem silnika.

Comment

W mieście automat spali niecały 1l więcej.
            Na autostradzie przy 130 km/h na tempomacie manual pali ok. 7,2-7,5l na 100km. Z tego co pisał Joe automat praktycznie to samo.
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Decyzja została podjęta .

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                W mieście automat spali niecały 1l więcej.
                Ten litr jest warty swojej ceny za relaksującą obsługę gazu i hamulca jedną nogą w porównaniu do wajchowania skrzynią MT w korku.

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                Z tego co pisał Joe automat praktycznie to samo.
                Tamte dane były na 18-kach. Zobaczymy jak w tym roku wyjdą wakacyjne wyjazdy na lżejszych kołach.

Zamieszczone przez roody Zobacz posta
                Decyzja została podjęta
                Czyli?

Comment

Zamieszczone przez Joe Zobacz posta
                  Czyli?
                  chyba pojechał kupić i zobaczymy zdjęcia

Comment

Niestety muszę jeszcze dozbierać parę kafli i poczekać na promocje. A wezmę manuala- uświadomiłem sobie, że uwielbiam wajchowanie. Żona jednak ciągle naciska na automat... Kupię z manualną to będzie tylko dla mnie:-)

Comment

Przejedz się dowolnym autem z turbodoładowanym benzyniakiem lub dieslem (+150 KM) i do tego dwusprzęgłową skrzynią (dowolny producent) - ochota na wachlowanie Ci przejdzie Zaręczam
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

...musisz dozbierać te brakujące kafle), bo honda promocji jako takich nie ma, rzucają rabat ok. 6 000ZŁ ubezpieczenie wartości 3-4% auta+jakieś dodatki. Ta promocja jak wejdzie ciągnie się do końca roku (jeżeli są przerwy w promocji to i tak pod koniec roku nie ma wyższych), wiem, bo przez 2 lata sprawdzałem ceny. Automat jest świetny, ale jeżeli nie jesteś jeszcze zramolałym kapciem - nikogo nie urażając, bierz w manualu, ja też mimo wygody-automata próbowałem, uwielbiam wachlować -pełna kontrola do odcinki...no i za różnice w cenie automat/manual kupisz sobie fajne fele i opłacisz ubezpieczenie

Comment

Zamieszczone przez Mikael Zobacz posta
                          Automat jest świetny, ale jeżeli nie jesteś jeszcze zramolałym kapciem - nikogo nie urażając
                          Nie urażasz ale widać że niemiałeś auta z AT dlatego tak piszesz.

Comment

Zamieszczone przez Mikael Zobacz posta
                            ja też mimo wygody-automata próbowałem
                            Joe to Ty nie uważałeś

Comment

Próbować a mieć to co innego.

Comment

jasne, że różnica jest, nie sprecyzowałem, może celowo...powiem tak...użytkowałem przez dwa tygodnie i podtrzymuję, że wygoda niesamowita- o czym pisałem wcześniej nie tylko w tym poście, ale każdy lubi co innego, a kolega musi dozbierać do samochodu i lubi wachlować, no i najważniejszy czynnik którego bym nie bagatelizował - czego by nie mówić o kobietach za kółkiem, to jeżeli chodzi o dbałość samochodu to tak jakby wejść z patelnią nie do swojej kuchni

Comment

Working...
                                X