dla mnie przy wyborze skrzyni chyba większe znaczenie miałaby wygoda -wolne ręce lub fun z jazdy (manual i kręcenie wg. uznania), a nie czy spali 1 l mniej czy więcej. Kupując benzynę już tracisz w stosunku do diesla więc o jakich oszczędnościach mówimy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Prędkość Vs przełożenie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Joe Zobacz postaDomyślnie
Mikael, nie zapominaj o manetkach i trybie sekwencyjnym. Przy AT masz wybór, przy MT nie
Comment
-
Rozbieżności na pewno są ale ja bym obstawiał że AT weźnie mniej przy teoretycznej stałej prędkości bo ma niższe obroty. Ale te rozbieżności na pewno nie są warte rozstrzygania bo są zbyt małe. Jak ktoś dolewa benzyny pipetą a na stacji benzynowej nie uroni ani kropelki żeby mu średnie wyszło o 0,3l mniej to może się na tym skupiać. Fakty są takie że AT to wygoda i wybór, MT wajchowanie ale gratyfikowane prostszą budową i w pełni wykorzystywanym potencjałem silnika.
Comment
-
W mieście automat spali niecały 1l więcej.
Na autostradzie przy 130 km/h na tempomacie manual pali ok. 7,2-7,5l na 100km. Z tego co pisał Joe automat praktycznie to samo.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaW mieście automat spali niecały 1l więcej.
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaZ tego co pisał Joe automat praktycznie to samo.
Zamieszczone przez roody Zobacz postaDecyzja została podjęta
Comment
-
-
Przejedz się dowolnym autem z turbodoładowanym benzyniakiem lub dieslem (+150 KM) i do tego dwusprzęgłową skrzynią (dowolny producent) - ochota na wachlowanie Ci przejdzieZaręczam
Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
...musisz dozbierać te brakujące kafle), bo honda promocji jako takich nie ma, rzucają rabat ok. 6 000ZŁ ubezpieczenie wartości 3-4% auta+jakieś dodatki. Ta promocja jak wejdzie ciągnie się do końca roku (jeżeli są przerwy w promocji to i tak pod koniec roku nie ma wyższych), wiem, bo przez 2 lata sprawdzałem ceny. Automat jest świetny, ale jeżeli nie jesteś jeszcze zramolałym kapciem- nikogo nie urażając, bierz w manualu, ja też mimo wygody-automata próbowałem, uwielbiam wachlować -pełna kontrola do odcinki
...no i za różnice w cenie automat/manual kupisz sobie fajne fele i opłacisz ubezpieczenie
Comment
-
Zamieszczone przez Mikael Zobacz postaAutomat jest świetny, ale jeżeli nie jesteś jeszcze zramolałym kapciem - nikogo nie urażając
Comment
-
Zamieszczone przez Mikael Zobacz postaja też mimo wygody-automata próbowałem
Comment
-
jasne, że różnica jest, nie sprecyzowałem, może celowo...powiem tak...użytkowałem przez dwa tygodnie i podtrzymuję, że wygoda niesamowita- o czym pisałem wcześniej nie tylko w tym poście, ale każdy lubi co innego, a kolega musi dozbierać do samochodu i lubi wachlować, no i najważniejszy czynnik którego bym nie bagatelizował - czego by nie mówić o kobietach za kółkiem, to jeżeli chodzi o dbałość samochodu to tak jakby wejść z patelnią nie do swojej kuchni
Comment
Comment