Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Automat w 5D

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

witam, właśnie się zastanawiam nad automatem. Czy automat daje w Hondzie podobną radość jak manualna skrzynia? I czy ktoś Z Was wie ile kosztuje skrzynia automatyczna versus manualna (w sensie gdyby padła, za ile nowa)?
    Last edited by Yary; 13-07-2013, 19:07.

Comment

Mam drugie auto z automatem i pewnie trzecie też kupie z automatem - to odpowiedź na Twoje pytanie.
      A teraz rzuć okiem na regulamin, który zaakceptowałeś rejestrując się tutaj i przywitaj się z Nami jak należy w odpowiednim dziale.

Comment

Ja jestem bardzo zadowolony z tego samochodu.

Jeśli dzisiaj miałbym kupować kolejny samochód, nie kupiłbym już na 100% manuala. Jedyne co bym zrobił, to pewnie kupił trochę większe auto Lepiej mi się takimi jeździ.. aczkolwiek powiem Wam że codziennie ciesze się jazdą tym samochodem

Polecam

Comment

Pytanie, czy w czasie np. dojeżdżania do świateł kiedy skrzynia redukuje czuć u Was wyraźnie szarpnięcia, zwłaszcza kiedy silnik i skrzynia nie całkiem rozgrzane?

Comment

U mnie nie i generalnie nie powinno być czuć tego. Jak szarpie przy redukcji podczas dojeżdżania do skrzyżowań to trzeba sprawdzić skrzynię. Jaki masz przebieg? Jak użytkujesz skrzynię?
            Chyba że jeździsz na manetkach i zbijając masz wysokie obroty a hamujesz silnikiem.

Comment

U mnie czasem tak bywa... Tez mnie to irytuje, ale byłem juz tym jakoś czas temu, ale generalnie nic nie wyszło z tej diagnozy. Moze Tobie sie uda, mi tłumaczyli ze to normalne..

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Comment

Wszystko zależy jak bardzo subiektywnie to odczuwamy. Jak się niema porównania to można wmyślać bóg wie co. Obserwujcie problem i jak by się nasilał to wtedy interweniować. Skrzynia jest nowa i jest na gwarancji więc 3 lata spokoju musi być.

Comment

U mnie nie ma chyba dramatu. Mam juz przejechane około 54000 i mam wrażenie ze samochód sie ułożył juz. Bardzo sie zmienił od początku - albo sie go juz dobrze nauczyłem.
                  Niemniej obserwuje temat. Jak tylko coś sie nasili, jako do Aso

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Comment

Przejechałem 40 tys i wcześniej redukowanie było zdecydowanie płynniejsze, za niedługo jadę na wymianę oleju w silniku to popytam w ASO - jeżdżę w miarę spokojnie, nie mam łopatek, więc.... tylko dlaczego Tomaszzo ma szarpnięcia, ja mam a Joe_99 nie ?....

Comment

Trzeba by zapytać Joe_99 .
                      U mnie natomiast wszystko gra.

Comment

Sorki Joe_79 :-) mam prośbę, spróbujcie przejechać parę kilometrów i zwrócić uwagę czy macie to szarpnięcie - to chodzi o jedno szarpnięcie - przy redukcji zaraz przed całkowitym zatrzymaniem, łagodnie naciskając pedał hamulca, będę wdzięczny

Comment

Ale sam redukujesz (manetki) czy skrzynia zbija? W jakim trybie (D czy S)?
                          Opisz bardzo dokładnie kiedy występuje to szarpnięcie.
                          Pamiętaj że szarpnięcie można pomylić z hamowaniem silnikiem w automacie też to ma miejsce.

Comment

Skrzynia zbija na D (brak manetek) - ostatni moment przed zatrzymaniem np. przed światłami, delikatnie wciskasz hamulec i szarpnie przy redukcji, Tomaszzo wyczuł problem i zwrócił ASO uwagę, ale jak to zwykle w ASO - to żaden problem - zwłaszcza na gwarancji, tylko dlaczego u Ciebie tego nie ma a u nas jest?

Comment

Hmm, a nie mam ja przypadkiem innej skrzyni? Pamiętaj że ja mam 4D i wersje Exe z sekwencyjną zmianą z manetkami przy kierownicy. O ile wiem Wy macie ten tryb 1-2-3.
                              Poza tym nie powinno nic szarpać o ile to nie Twoje subiektywne odczucie (syndrom nowego auta, coś skrzypnie i już z płaczem do ASO).
                              Nie chce bagatelizować oczywiście ale to za wcześnie na problemy ze skrzynią.
                              Kolejna sprawa że w skrzyni też się olej wymienia, może dochodzicie już do tego momentu i może to jest właśnie przyczyną - stary olej lub niski stan (olej w skrzyni automatycznej też można zagotować super dynamiczną jazdą).
                              Dużo niewiadomych ale na odległość ciężko więcej podpowiedzieć.
                              Najlepiej przejechać się do ASO na jazdę próbna innym Civikiem z automatem i porównać albo zagadać kogoś z forum o ile się znajdzie.

U mnie w trybie sekwencyjnym S mam ustawiona 5-kę, dojeżdżam do świateł, hamuję, skrzynia zrzuca na 3-kę a jak się zatrzymam to na 1-kę. Nie ma żadnych szarpnięć. Na D również nic podobnego się nie dzieje. Szarpnięcie mogę natomiast wywołać jadąc np. na 3-ce 80km/h i zbiję do 2-ki wtedy szarpnie ale nie z racji usterki tylko jest to najzwyczajniejsze hamowanie silnikiem. Koła kręcą się tak samo szybko a przełożenie się zmienia i silnik musi zacząć kręcić się nagle szybciej niż przed chwilą bez gazu.
                              Last edited by Gość; 24-02-2014, 17:34.

Comment

tudzież właśnie pytam na forum, moja hanka też jest 4d tylko bez trybu S, na forach innych marek jedni mówią, że szarpanie to objaw pierwszych problemów ze skrzynią, drudzy natomiast, że jeździć i się nie przejmować, ehhh

Comment

Working...
                                X