witam, właśnie się zastanawiam nad automatem. Czy automat daje w Hondzie podobną radość jak manualna skrzynia? I czy ktoś Z Was wie ile kosztuje skrzynia automatyczna versus manualna (w sensie gdyby padła, za ile nowa)?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Automat w 5D
Collapse
X
-
Ja jestem bardzo zadowolony z tego samochodu.
Jeśli dzisiaj miałbym kupować kolejny samochód, nie kupiłbym już na 100% manuala. Jedyne co bym zrobił, to pewnie kupił trochę większe autoLepiej mi się takimi jeździ.. aczkolwiek powiem Wam że codziennie ciesze się jazdą tym samochodem
Polecam
Comment
-
U mnie nie ma chyba dramatu. Mam juz przejechane około 54000 i mam wrażenie ze samochód sie ułożył juz. Bardzo sie zmienił od początku - albo sie go juz dobrze nauczyłem.
Niemniej obserwuje temat. Jak tylko coś sie nasili, jako do Aso
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Comment
-
Przejechałem 40 tys i wcześniej redukowanie było zdecydowanie płynniejsze, za niedługo jadę na wymianę oleju w silniku to popytam w ASO - jeżdżę w miarę spokojnie, nie mam łopatek, więc.... tylko dlaczego Tomaszzo ma szarpnięcia, ja mam a Joe_99 nie ?....
Comment
-
Skrzynia zbija na D (brak manetek) - ostatni moment przed zatrzymaniem np. przed światłami, delikatnie wciskasz hamulec i szarpnie przy redukcji, Tomaszzo wyczuł problem i zwrócił ASO uwagę, ale jak to zwykle w ASO - to żaden problem - zwłaszcza na gwarancji, tylko dlaczego u Ciebie tego nie ma a u nas jest?
Comment
-
Hmm, a nie mam ja przypadkiem innej skrzyni? Pamiętaj że ja mam 4D i wersje Exe z sekwencyjną zmianą z manetkami przy kierownicy. O ile wiem Wy macie ten tryb 1-2-3.
Poza tym nie powinno nic szarpać o ile to nie Twoje subiektywne odczucie (syndrom nowego auta, coś skrzypnie i już z płaczem do ASO).
Nie chce bagatelizować oczywiście ale to za wcześnie na problemy ze skrzynią.
Kolejna sprawa że w skrzyni też się olej wymienia, może dochodzicie już do tego momentu i może to jest właśnie przyczyną - stary olej lub niski stan (olej w skrzyni automatycznej też można zagotować super dynamiczną jazdą).
Dużo niewiadomych ale na odległość ciężko więcej podpowiedzieć.
Najlepiej przejechać się do ASO na jazdę próbna innym Civikiem z automatem i porównać albo zagadać kogoś z forum o ile się znajdzie.
U mnie w trybie sekwencyjnym S mam ustawiona 5-kę, dojeżdżam do świateł, hamuję, skrzynia zrzuca na 3-kę a jak się zatrzymam to na 1-kę. Nie ma żadnych szarpnięć. Na D również nic podobnego się nie dzieje. Szarpnięcie mogę natomiast wywołać jadąc np. na 3-ce 80km/h i zbiję do 2-ki wtedy szarpnie ale nie z racji usterki tylko jest to najzwyczajniejsze hamowanie silnikiem. Koła kręcą się tak samo szybko a przełożenie się zmienia i silnik musi zacząć kręcić się nagle szybciej niż przed chwilą bez gazu.Last edited by Gość; 24-02-2014, 17:34.
Comment
Comment