Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dziwny dźwięk przy pracy zimnego silnika 1.8
Collapse
X
-
Sądząc po przebiegu, to nie zawory (chyba, że zagazowany), natomiast, że z lewej strony silnika, to nie 100% wskaźnik, gdyż dźwięki się przenoszą.
Kiedyś (wczesne lata dziewięćdziesiąte) - mechanik osłuchiwał mi silnik słuchawkami a potem przez drewnianą tyczką i zlokalizował miejsce powstawania odgłosów, ale myślę, że dzisiaj to już prehistoryczna metoda.
Comment
-
Zamieszczone przez Borus Zobacz postaKiedyś (wczesne lata dziewięćdziesiąte) - mechanik osłuchiwał mi silnik słuchawkami a potem przez drewnianą tyczką i zlokalizował miejsce powstawania odgłosów, ale myślę, że dzisiaj to już prehistoryczna metoda.A co do tego dźwięku z filmiku,to mnie to wygląda na łożysko (napinacz paska osprzętu / alternator ). Ale to trzeba osłuchać na żywo właśnie stetoskopem, lub drewnianą tyczką,bo takie dźwięki może wydawać wiele mechanizmów.
Comment
-
Serwis w Olsztynie ściągnął pasek więc osprzęt i napinacz nie pracował ale dźwięk nadal pozostał przy włączonym silniku. Wyregulowali również luz zaworowy i nadal to samo. W Białymstoku stwierdzili że to napinacz. Ale gdy ściągnęli pasek i dalej było to samo to i tak wymienia napinacz bo już zamówiony, chociaż to nie on halasuje. Auto na gwarancji do końca stycznia. Chca dalej rozbierać chociaż tak naprawdę mechanicy rozkładają ręce. Co robić? Olac i jeździć czy dalej walczyć?
Comment
-
Pompa wody?4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip
If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
Its better to have it and not need it, then need it and not have it.
Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ
Comment
-
Comment
-
To pozostaje łańcuch... A ciśnienie oleju jest ok ? Lampa się nie zapalała ?
Comment
-
No jeśli paskiem osprzętu wiec to nie pompa, pasek był sciagany i dalej było to samo. Ciśnienie chyba ok, nigdy mi się nic nie zapalilo. Zaraz minie rok a dźwięk się nie nasila, po kilku minutach jest ok. No zobaczymy jak podejda do tematu łańcucha.
Comment
-
Nie wiem czego tam szukasz, ale ja nie słyszę żadnych nieprawidłowości w pracy tego silnika. A przy okazji to dziwne dźwięki przez kilka minut po uruchomieniu wydają: zawór EVAP (u Ciebie ten dźwięk startuje od 1:25, EVAP jest z prawej strony, zintegrowany z przepustnicą) i alternator (czasami krótko piszczy pod obciążeniem) oraz zawór PCV (metalicznie szeleści, z lewej strony nad wolnym kołem pasowym). Wszytko to jest norma dla R18. Nie szukaj wiatru w polu bo Ci więcej zepsują niż poprawią.
Możesz też porównać z moim silnikiem po 100 kkm: https://streamable.com/iynfyLast edited by Lukas; 15-12-2018, 10:34.
Comment
-
Tutaj bardziej chodzi o te cykliczne turkotanie tak jakby ktos z karabinu serie puszczal: traaa traaa traa traaa no wiecie
I to nie jest prawidlowy odglos silnika. Cykanie, szumienie tak ale nie turkanieLast edited by fetorman; 15-12-2018, 23:21.4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip
If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
Its better to have it and not need it, then need it and not have it.
Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ
Comment
Comment