Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny dźwięk przy pracy zimnego silnika 1.8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
    Garaż, 10st C, silnik odpalony po całonocnym postoju po trasie ~1500 km.
    A widzisz, na mazurach jest obecnie około -10. Tak czy inaczej dzięki za filmik, ja temat odpuszczam chyba że będzie co raz gorzej to wtedy zacznę się martwić.

Comment

Jutro jadę na naprawę do ASO. Pytam bo jadę pierwszy raz na naprawę na gwarancji. Czy po naprawie dostanę uszkodzone części?

Comment

Zamieszczone przez elektrotechnika Zobacz posta
        Jutro jadę na naprawę do ASO. Pytam bo jadę pierwszy raz na naprawę na gwarancji. Czy po naprawie dostanę uszkodzone części?
        nigdy nie dostałem , ale też nie pytałem o nie, bo do niczego mi one nie potrzebne (wymiana wkładu lusterka i wymiana obszycia wajchy od biegów).
        Last edited by adam12; 28-02-2019, 12:29.

Comment

Jestem już po naprawie. Został wymieniony napęd lewego wentylatora. Będę nasłuchiwał czy to było przyczyną problemu. Mam inne pytanie. Jak wspomniałem wyżej była to moja pierwsza naprawa i myślałem, że wszelkie naprawy są odnotowywane w książce serwisowej tak jak przeglądy. "Doradca serwisowy" powiedział, że nie wpisują do książki bo wszystko jest w systemie. Czy to prawda?

Comment

Zamieszczone przez elektrotechnika Zobacz posta
            "Doradca serwisowy" powiedział, że nie wpisują do książki bo wszystko jest w systemie. Czy to prawda?
            Prawda, wpisywane są tylko ,,akcje serwisowe''.

Comment

Napiszcie jakie mam podjąć kroki w ASO w celu rozwiązania problemu. Ale po kolei.

Po kilku dniach po naprawie nadal słychać dźwięk. Został wymieniony silnik lewego wentylatora. Nie ma żadnej poprawy. Myślę, że słusznie napisał kolega fetorman, który zasugerował, że chodzi o uszkodzone łożysko elektromagnetyczne sprężarki klimatyzacji. Mówiłem w ASO, że dźwięk wydostaje się z tamtej okolicy komory silnikowej.

Kiedy słychać dźwięk?
              -klimatyzacja pracuje nieprzerwanie, ustawiam ręcznie, działa tak samo jak w dniu odbioru samochodu z salonu
              -samochód musi przejechać 10-15km
              -włącza się sprężarka klimatyzacji wraz z wentylatorami i już w tej chwili w cichym pomieszczeniu słychać dźwięk, który jest zagłuszony działającym silnikiem oraz działającą sprężarką klimatyzacji
              -wyłącza się sprężarka klimatyzacji oraz wyłączają się wentylatory
              -wtedy słychać już głośny następnie zanikający dźwięk
              -dźwięk jest słyszalny jeszcze krótką chwilę po zatrzymaniu się wentylatorów.

Jeżeli źle rozumuję to co napisałem wyżej to mnie poprawcie. Nie jestem mechanikiem. Jestem po elektrotechnice i informatyce.

Zatem jeżeli wentylatory już nie pracują, a słychać jeszcze przez krótką chwilę dźwięk to co jest przyczyną tego dźwięku?

Na czym polega problem w ASO.

Tego nie słychać na hali w hałasie. Musi być dobrze izolowany garaż lub ulica w godzinach wieczornych gdzie jest cicho. Po przyjeździe do ASO i po wyłączeniu samochodu i ponownym uruchomieniu samochodu po wjeździe na halę dźwięku nie słychać. Musiałby od razu być brany do warsztatu. Z jeden strony nie dziwię się pracownikom ASO bo bardzo trudno to usłyszeć. Wolałbym aby jakiekolwiek urządzenie się zepsuło i wtedy wymiana i sprawa zakończona. Dobrze, że posiadam nagrania na telefonie z tym dźwiękiem bo nie miałbym dowodu.

Co dalej mam z tym zrobić w ASO.

Comment

Working...
              X