Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Olej Shell Helix Ultra 5W-40 taki przypadek, ale o oryginalność produktu tym razem się rozchodzi ... Jeśli ktoś przerabiał, proszę niech napisze. Może ktoś ma w garażu jakieś pojemniki po poleju Shell lub mu zostało to nich sprawdzi:
    Sprawa taka, poproszono mnie o wymianę oleju, zakupiono olej jaki poleciłem Shell Helix Ultra 5W-40. Bańka przyszła cena 109zł z allegro. Patrzę na ceny, bo to coś taniej niż jak ja kupowałem od lat. No i widzę też cenę taką: 106zł

poczytałem opinie negatywne, bo pozytywne mnie nie interesują. Szukałem wpisu czy ktoś się zainteresował oryginalnością produktu, i okazuj się że są tam wpisy osób zorientowanych w czym rzecz.
    Jeden z komentarzy pisze wprost, że produkt nie jest oryginalny, kod QR prowadzi w las.
    Zastanowiło mnie to bo skoro oficjalny dystrybutor u którego zdarzało mi się kupować tj tutaj:

cenę ma o 1/3 wyższą.

no to tak:
    Jak potwierdzić autentyczność oleju Shell?

WPISZ 16-WARTOŚCIOWY KOD NA WWW.AC.SHELL.COM

Produkt jest oryginalny tylko wtedy, gdy po sprawdzeniu kodu QR lub 16-cyfrowego kodu na ac.shell.com otrzymasz konkretną odpowiedź. W przypadku, gdy po zeskanowaniu kodu QR lub 16-cyfrowego kodu system przekieruje Cię na shell.com – produkty nie są oryginalne.

wszedłem tutaj:

no i potwierdza się, że zakupiony został olej z poza oficjalnej dystrybucji, kieruje mnie na "shell.com" zamiast na "ac" Nie wiem co jest w środku tego oleju.
    Trzeba przyznać, że jest jest tanio to widać po zakupie ile jest komentarzy w stos do oficjalnego dystrybutora. (Uwaga: faktem jest że teraz nie posiadam żadnej bańki oficjalnego niby dystrybutora i nie mam jak sprawdzić.)

Później wszedłem sobie tutaj sprawdzić kto to jest ten sprzedawca za 106zł ??
    i Internet pokazuje to:
    Sprawdź NIP, REGON i KRS firmy VENDER SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ. Przeczytaj opinie jej klientów. Dowiedz się jakie są powiązania pomiędzy firmami. Dane z rejestru KRS.

Co mnie zaciekawiło to to, że zarabia miliony raczej nie na samego oleju, ale ... Kapitał zakładowy 5 000,00 zł ?

potem wlazłem tu:
    NIP 8522665300 | KRS 0000853324 | REGON 386690994 | Firma znajdująca się pod adresem ul. SZEROKA 58 w miejscowości SZCZECIN. Główna działalność firmy Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet

spółka zawieszona.

Sprawdzacie takie sprawy?
    No ja nie wiem z tymi sprzedawcami co mają wirtualne sklepy tylko na adres bez miejscówki to coś ja to nie czuję.
    Do Dystrybutora do Sulechowa to przynajmniej na plac idzie podjechać autem:
    Hand sp. z o.o. sp. k.
    Odrzańska 23b
    66-100 Sulechów

Co sądzicie? sprawdzacie? Najważniejsze napiszcie czy z waszych opakowań odsyła do "ac" Shella?
    Last edited by rambo7; 03-03-2025, 12:11. Powód: literówka
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Mam bańkę tego oleju (z etykietą jak z pierwszego linku po 106,99 zł) kupioną w maju 2024 w UCANDO więc teoretycznie o podróbce nie powinno być mowy. A jednak na opakowaniu nie ma żadnego 16-cyfrowego kodu, a kod QR odsyła na shell.com. Zbliżam się do 9 tyś km od wymiany i chcę kupić olej ale trochę zasiałeś wątpliwości gdzie kupować?

Comment

• noo i widzisz, takie komentarze jak twój znalazłem w "negatywach" kupujących. Część osób co kupiło tam olej jest świadomych w czym rzecz. Fajnie, bo tak powinno być, weryfikujemy "biznesmenów"! tak trzeba. (a nie olej mi sprzedaje o 1/3 taniej niż normalnie, od razu to jest podejrzane).
        Zamieszczone przez Rademenez Zobacz posta
        chcę kupić olej ale trochę zasiałeś wątpliwości gdzie kupować?
        no i dlatego ja kupię u sprzedawcy z Sulechowa. Co prawda jak pisałem nie mam od nich opakowania, bo też bym sprawdził, ale .. w komentarzach nie ma negatywów o takiej treści: "na opakowaniu nie ma żadnego 16-cyfrowego kodu, a kod QR odsyła na shell.com."
        Więc trzeba kupić, sprawdzić i o tym napisać w komentarzu! i to będzie bardzo dobra informacja. I mamy 100% pewności legalności pochodzenia.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamówiłem u nich bańkę 4L, jak przyjedzie w piątek to sprawdzę i dam znać.

Comment

• Podłączę się do dyskusji ponieważ wydaje mi się że wyciągane są tutaj zbyt pochopne wnioski. Kupuję bezpośrednio od oficjalnego dystrybutora Shell, a nigdy nie spotkałem się z systemem weryfikacji przez jakikolwiek kod (w EU).
            Gdzie znajduje się kod QR który próbujecie skanować?

Comment

• Wczoraj przed 10 zamówiłem, dziś rano przed 8 odebrałem z paczkomatu więc działają sprawnie.
              I teraz fakty:
              - etykieta inna niż w ofercie na Alle (taka sama jak rok temu z Ucando i z linkowanej przez rambo taniej oferty)
              - na zdjęciu przedniej etykiety z oferty na alle nie ma kodu QR
              - brak 16-cyfrowego kodu
              - kod QR z przedniej etykiety prowadzi na: https://www.shell.com/
              - jest drugi kod QR pod tylną etykietą i też prowadzi na shell.com ale od razu do zakładki: Dane kontaktowe dostawców według kraju

Oryginał czy podróbka - można spekulować

Zamieszczone przez grego Zobacz posta
              Kupuję bezpośrednio od oficjalnego dystrybutora Shell, a nigdy nie spotkałem się z systemem weryfikacji przez jakikolwiek kod (w EU).
              To może mieć sens bo linki do weryfikacji chyba dotyczą Azji.
              Olej kupiłem od Autoryzowanego Dystrybutora Shell (od 30 lat)
              Last edited by Rademenez; 07-03-2025, 09:39.

Comment

• Zamieszczone przez Rademenez Zobacz posta
                Zamówiłem u nich bańkę 4L, jak przyjedzie w piątek to sprawdzę i dam znać.
                w sensie piszesz o sprzedawcy z Sulechowa? opisujący się jako oficjalny dystrybutor na Alle* ?

Jasne ten link jest z adresem "globaltradeAsia", i nie chodzi mi o jakąś antyakcje, ale zastanawia mnie:
                - skoro w opiniach pisali kupujący opinie negatywne że przenosi ich na "com" to, nie zauważyli że pisało "Asia".
                - olej ten sam, jeśli jest ten sam to różnica w cenie aż 1/3 ? jak dla mnie to spora różnica, pytanie skąd aż taka?
                - no i stąd akcja "rozpoznawcza" do Was, , no bo jeśli ktokolwiek gdziekolwiek i u lansującego się jako oficjalny i ten co za pół darmo sprzedaje a wszystkich będzie kierowało do "com" no to nie robimy zamieszania.... chyba ?
                Last edited by rambo7; 07-03-2025, 12:31.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  w sensie piszesz o sprzedawcy z Sulechowa? opisujący się jako oficjalny dystrybutor na Alle* ?
                  Tak, olej kupiłem u tego sprzedawcy, tylko pojemność 4L w cenie 120,43 więc między najtańszą ofertą (105,90zł) nie ma jakiejś kosmicznej różnicy. (chociaż dołożę parę zł i miałbym filtr Purfluxa)

Comment

• fakt widocznie patrzyłem na bańkę 5L. dzięki .
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Mam bańkę Shella 5w40 1L od sprzedawcy z Sulechowa. Brakuje 16 - cyfrowego kodu. QR odsyła do shell.com .

Comment

• Kod z frontu butelki odsyła na shell.com bo to nie jest właściwy kod który służy do weryfikacji oleju poprzez stronę "ac".

W kontekście rynków, gdzie system weryfikacji jest oficjalnie wdrożony na ac.shell.com (np. w Chinach, Indonezji, Kazachstanie czy Iraku - a do 2022 była też Rosja), kod weryfikacyjny jest ukryty, a nie na froncie. Jeśli wtedy by przekierowało na "com" to rzeczywiście oznaczałoby to, że produkt może pochodzić spoza autoryzowanej dystrybucji lub być podrobiony. Natomiast ten system nie jest przeznaczony na Europę (w sumie szkoda że tego rozwiązania nie mają u nas), więc myślę ze nie ma co się sugerować się tymi kodami, oraz stroną "ac", chyba że macie olej z dystrybucji azjatyckiej z ww. krajów

Zmieniając kraje na "ac" widać że nawet na konkretny kraj te nalepki weryfikacyjne mają inny wygląd. W Chinach mają pod korkiem (u nas nawet nie ma sreberka pod zakrętką ), w Indonezji jest to w formie plomby na zakrętce, pod którą znajduje się kod.

firefox_GTos8r4TOC.giffirefox_3RKrmlENSj.gif

Tutaj przykład jak wygląda weryfikacja w Indonezji:

Tak logicznie patrząc, jaki sens miało by umieszczanie kodu weryfikacyjnego na samym froncie opakowania który jest nie ukryty? Z tego co się spotkałem np. w elektronice, to takie kody są unikatowe oraz "jednorazowego" użytku. Przechodziło się weryfikację za pierwszym razem wprowadzania kodu, a każde kolejne sprawdzenie pokazywało datę kiedy weryfikacja została przeprowadzona oraz ile razy taki kod był weryfikowany.

Sam osobiście kupuję stacjonarnie w hurtowni, która jest oficjalnym dystrybutorem Shell. Cenowo wygląda tak samo jak na portalach aukcyjnych.
                        https://www.shell.pl/klienci/paliwa-...jow-shell.html

Comment

• Jak ktoś szuka tanio to na iparts Shell 5w40 jest za 106 zł za 4 litry. Ma ktoś opinie o tym sklepie ? Nie ma ich na liście dystrybutorów Shell na stronie, do której link podał powyżej grego.
                          Last edited by arkan; 10-03-2025, 08:51.

Comment

• Napisałem kilka dni temu maila do firmy Shell Polska (dział olejów i paliw) zapytanie czy mogę bez obaw kupić na iparts, ale nic nie odpisali

Comment

• RAVENOL SSO 0W30 CleanSynto USVO:
                              Specyfikacja: API SN/CF, ACEA A3/B4
                              czy może
                              RAVENOL SSO 0W40 CleanSynto USVO:
                              Pozdrawiam

Comment

• Zamieszczone przez starygil Zobacz posta
                                RAVENOL SSO 0W30 CleanSynto USVO:
                                czy może
                                RAVENOL SSO 0W40 CleanSynto USVO:
                                Po co Tobie to "0" z przodu.. zaczynaj od "5" Generalnie jaki olej byś nie wybrał to będzie ok, wszystkie obecnie oleje spełniają swoją funkcję zgodnie z tym do czego są przeznaczone, ważne aby wymieniać w odpowiednim czasie... jeśli chodzi o aptekę to po prostu patrz na takie parametry jak: noack- im mniej tym lepiej, temp. zapłonu - im większa tym lepiej, HTHS- im większe tym lepsza ochrona przed zatarciem, CCS - im mniej tym lepiej, TBN - im więcej tym lepiej, zawartość popiołów - im więcej tym lepiej.. Możesz też zerknąć do tabelki, może są tam już te oleje, tam kierujesz się wyborem na zasadzie mniejszej ilości kresek.
                                Last edited by Grzechu; 06-05-2025, 08:14.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X