Po wielu latach jazdy na Motulach skusiłem się na eneosa sustinę 5w40 C3 A3/B4. Wygląda na to, że chemicy z Kraju Kwitnącej Wiśni postanowili nas pogodzić łącząc C z AB. Olej ma dobre opinie więc może będzie służył naszym brytyjskim Japonkom.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Witam,może poradzicie jaki olej zalać[emoji6]
Zbliża mi sie termin wymiany oleju, wcześniej lany był SHELL 5w30 HELIX ULTRA PROFESSIONAL AM-L
Założyłem instalacje LPG i w związku z tym polecacie zmienić na coś innego? Szczerze mówiąc jestem zielony stad moje pytanie[emoji4] nalatane mam 112kkm
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
to nie takie proste powiedzieć/zasugerować nalej ten albo tamten. Jesteś na etapie lub przed etapem opisanym tutaj: Bierze olej po montażu LPG - olej silnikowy do LPG
więc aby za rok nie pisać kolejnego tematu "pomóżcie bierze olej" to przeczytaj ten temat już teraz.
Poszukaj też innych tematów:
Bierze olej czy nie bierze?
Branie / zużywanie oleju silnikowego w VIIIgen
generalnie jedną z podstawowych zasad przy instalacji LPG to nie przeciągać interwału wymiany, skracamy ten interwał a nie go wydłużamy.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Tom174 Zobacz postaPo wielu latach jazdy na Motulach skusiłem się na eneosa sustinę 5w40 C3 A3/B4. Wygląda na to, że chemicy z Kraju Kwitnącej Wiśni postanowili nas pogodzić łącząc C z AB. Olej ma dobre opinie więc może będzie służył naszym brytyjskim Japonkom.poniżej karta charakterystyki dla wersji 5w30 i 5w40
e.jpg
TYPOWE WŁAŚCIWOŚCI
Klasy lepkości SAE* 5W-40
Klasa jakościowa SN
Wygląd Brązowy
Gęstość (15°C), g/cm³ 0.847
Temperatura zapłonu (COC**), °C 234
Zawiesistość (40°C), mm²/s 75.3 (100°C), mm²/s13.3
Wskaźnik lepkości 180
Temperatura krzepnięcia, °C-45
TAN***,, mg KOH/g2.0
TBN**** (HCL), mg KOH/g6.6
Kolor (ASTM*****) L 4.0
Comment
-
A co to za karta ? Wspomnianego ENEOSA "hybrydy" ACEA ?Jeśli tak, to daruj sobie te połączenia ACEA C3,A3, tylko po prostu poszukaj oleju z klasyfikacją ACEA A3, taki olej, będzie miał liczbę zasadową na wyższym poziomie, wyższa liczba zasadowa, to dłuższy czas "trzymania" właściwości neutralizujących środowisko kwaśne w silniku.
Comment
-
Zamieszczone przez chawel2 Zobacz postaWitam,może poradzicie jaki olej zalać[emoji6]
Zbliża mi sie termin wymiany oleju, wcześniej lany był SHELL 5w30 HELIX ULTRA PROFESSIONAL AM-L
Założyłem instalacje LPG i w związku z tym polecacie zmienić na coś innego? Szczerze mówiąc jestem zielony stad moje pytanie[emoji4] nalatane mam 112kkm
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez lvlickey Zobacz postaJa ze względu na idealne parametry tego oleju pod moje warunki jezdne wybrałem PMO 5W30 Extreme EST.
@Grzechu, jednak widzę, że będę królikiem doświadczalnym, ale no aż żal nie zaufać takim parametrom.
Pozdrowienia H!Dział marketingu poleciał po całości - premii nie będzie
pmo.jpg
Comment
-
Geniusze marketingu
No tak jak pisałem u góry, będę trochę królikiem doświadczalnym. Dla mnie jednak ważne są parametry na karcie produktu.
A wychodzę założenia, że często to co jest mocno reklamowane i zachwalane, okazuje się po prostu przereklamowane...
Comment
-
Oby tylko nie zrobili tego oleju tak jak ten baner reklamowy....Ale fakt, faktem olej ma parametry bdb, a cena to już w ogóle super, jak na PAO
Comment
-
takie opisy na olejach to same farmazony, jakby komuś się chciało to by udowodnił i się boksował z taką firmą, bo żadnych oszczędności na takim oleju to się zrobić nie da, ani zwiększyć mocy co można łatwo udowodnić. Szybki zapłon w niskich temperaturach nie zależy od oleju, zmniejszona temp pracy - no to fatalnie. Po prostu frazesy w opisie.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postatakie opisy na olejach to same farmazony, jakby komuś się chciało to by udowodnił i się boksował z taką firmą, bo żadnych oszczędności na takim oleju to się zrobić nie da, ani zwiększyć mocy co można łatwo udowodnić. Szybki zapłon w niskich temperaturach nie zależy od oleju, zmniejszona temp pracy - no to fatalnie. Po prostu frazesy w opisie.
A tak poważnie to jakaś analiza z lab. jest dostępna? jako nowego i po jakimś przebiegu?. Bo rzeczywiście parametry ma bardzo fajne - cena bardzo przyzwoita - tylko czy da się to potwierdzić? Bo jak wiadomo papier wszystko przyjmie...Last edited by zorro102; 09-04-2021, 00:01.
Comment
-
Analiza jest, chyba parę stron wcześniej był wrzucany link. Na oil club ktoś zrobił świeżego.
Comment
-
Grzechu, czy mógłbym prosić o dodanie do tabeli oleju Shell Helix Ultra A5/B5. Z góry dziękuję.
sh 0w30 a5.jpg
Comment
-
Czy ktoś może stosował takie oleje i czy nadają się do naszych HOND
Zajmujemy się sprzedażą wyłącznie oryginalnych olejów silnikowych, pochodzących z pewnego legalnego źródła, od polskich dystrybutorów i największych hurtowni. Jesteśmy autoryzowanym punktem sprzedaży takich marek jak Penrite, Valvoline, Amsoil, Eneos, Rav
Pozdr
Comment
Comment