Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Po wielu latach jazdy na Motulach skusiłem się na eneosa sustinę 5w40 C3 A3/B4. Wygląda na to, że chemicy z Kraju Kwitnącej Wiśni postanowili nas pogodzić łącząc C z AB. Olej ma dobre opinie więc może będzie służył naszym brytyjskim Japonkom.

Comment

• Witam,może poradzicie jaki olej zalać[emoji6]
      Zbliża mi sie termin wymiany oleju, wcześniej lany był SHELL 5w30 HELIX ULTRA PROFESSIONAL AM-L
      Założyłem instalacje LPG i w związku z tym polecacie zmienić na coś innego? Szczerze mówiąc jestem zielony stad moje pytanie[emoji4] nalatane mam 112kkm

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Comment

• to nie takie proste powiedzieć/zasugerować nalej ten albo tamten. Jesteś na etapie lub przed etapem opisanym tutaj: Bierze olej po montażu LPG - olej silnikowy do LPG

więc aby za rok nie pisać kolejnego tematu "pomóżcie bierze olej" to przeczytaj ten temat już teraz.
        Poszukaj też innych tematów:
        Bierze olej czy nie bierze?

Branie / zużywanie oleju silnikowego w VIIIgen

generalnie jedną z podstawowych zasad przy instalacji LPG to nie przeciągać interwału wymiany, skracamy ten interwał a nie go wydłużamy.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Tom174 Zobacz posta
          Po wielu latach jazdy na Motulach skusiłem się na eneosa sustinę 5w40 C3 A3/B4. Wygląda na to, że chemicy z Kraju Kwitnącej Wiśni postanowili nas pogodzić łącząc C z AB. Olej ma dobre opinie więc może będzie służył naszym brytyjskim Japonkom.
          Nie wiem - mnie TBN = 6,4 wydaje się lekko podejrzany... ale ja się nie znam - należało by zapytać rambo poniżej karta charakterystyki dla wersji 5w30 i 5w40

e.jpg

TYPOWE WŁAŚCIWOŚCI

Klasy lepkości SAE* 5W-40

Klasa jakościowa SN

Wygląd Brązowy

Gęstość (15°C), g/cm³ 0.847

Temperatura zapłonu (COC**), °C 234

Zawiesistość (40°C), mm²/s 75.3 (100°C), mm²/s13.3

Wskaźnik lepkości 180

Temperatura krzepnięcia, °C-45

TAN***,, mg KOH/g2.0

TBN**** (HCL), mg KOH/g6.6

Kolor (ASTM*****) L 4.0

Comment

• A co to za karta ? Wspomnianego ENEOSA "hybrydy" ACEA ? Jeśli tak, to daruj sobie te połączenia ACEA C3,A3, tylko po prostu poszukaj oleju z klasyfikacją ACEA A3, taki olej, będzie miał liczbę zasadową na wyższym poziomie, wyższa liczba zasadowa, to dłuższy czas "trzymania" właściwości neutralizujących środowisko kwaśne w silniku.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez chawel2 Zobacz posta
              Witam,może poradzicie jaki olej zalać[emoji6]
              Zbliża mi sie termin wymiany oleju, wcześniej lany był SHELL 5w30 HELIX ULTRA PROFESSIONAL AM-L
              Założyłem instalacje LPG i w związku z tym polecacie zmienić na coś innego? Szczerze mówiąc jestem zielony stad moje pytanie[emoji4] nalatane mam 112kkm

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
              Mogę polecić z własnego doświadczenia Shell Helix Ultra 5w40 A3/B3, A3/B4.

Comment

• Jednak PMO...

Ja ze względu na idealne parametry tego oleju pod moje warunki jezdne wybrałem PMO 5W30 Extreme EST.

@Grzechu, jednak widzę, że będę królikiem doświadczalnym, ale no aż żal nie zaufać takim parametrom.

Pozdrowienia H!

Comment

• Zamieszczone przez lvlickey Zobacz posta
                  Ja ze względu na idealne parametry tego oleju pod moje warunki jezdne wybrałem PMO 5W30 Extreme EST.

@Grzechu, jednak widzę, że będę królikiem doświadczalnym, ale no aż żal nie zaufać takim parametrom.

Pozdrowienia H!
                  Mnie trochę ta reklama (patrz punkt pierwszy na grafice) by jednak do tego oleju nie przekonała Dział marketingu poleciał po całości - premii nie będzie

pmo.jpg

Comment

• Geniusze marketingu

No tak jak pisałem u góry, będę trochę królikiem doświadczalnym. Dla mnie jednak ważne są parametry na karcie produktu.

A wychodzę założenia, że często to co jest mocno reklamowane i zachwalane, okazuje się po prostu przereklamowane...

Comment

• Oby tylko nie zrobili tego oleju tak jak ten baner reklamowy.... Ale fakt, faktem olej ma parametry bdb, a cena to już w ogóle super, jak na PAO
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• takie opisy na olejach to same farmazony, jakby komuś się chciało to by udowodnił i się boksował z taką firmą, bo żadnych oszczędności na takim oleju to się zrobić nie da, ani zwiększyć mocy co można łatwo udowodnić. Szybki zapłon w niskich temperaturach nie zależy od oleju, zmniejszona temp pracy - no to fatalnie. Po prostu frazesy w opisie.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                          takie opisy na olejach to same farmazony, jakby komuś się chciało to by udowodnił i się boksował z taką firmą, bo żadnych oszczędności na takim oleju to się zrobić nie da, ani zwiększyć mocy co można łatwo udowodnić. Szybki zapłon w niskich temperaturach nie zależy od oleju, zmniejszona temp pracy - no to fatalnie. Po prostu frazesy w opisie.
                          Najważniejsze że zmniejsza osiągi

A tak poważnie to jakaś analiza z lab. jest dostępna? jako nowego i po jakimś przebiegu?. Bo rzeczywiście parametry ma bardzo fajne - cena bardzo przyzwoita - tylko czy da się to potwierdzić? Bo jak wiadomo papier wszystko przyjmie...
                          Last edited by zorro102; 09-04-2021, 00:01.

Comment

• Analiza jest, chyba parę stron wcześniej był wrzucany link. Na oil club ktoś zrobił świeżego.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Grzechu, czy mógłbym prosić o dodanie do tabeli oleju Shell Helix Ultra A5/B5. Z góry dziękuję.
                              sh 0w30 a5.jpg

Comment

• Czy ktoś może stosował takie oleje i czy nadają się do naszych HOND
                                Zajmujemy się sprzedażą wyłącznie oryginalnych olejów silnikowych, pochodzących z pewnego legalnego źródła, od polskich dystrybutorów i największych hurtowni. Jesteśmy autoryzowanym punktem sprzedaży takich marek jak Penrite, Valvoline, Amsoil, Eneos, Rav

Pozdr

Comment

Working...
                                X