Po co zamykać? - pogadać można to raz - a dwa są jakieś nowości "olejowe" - też warto je przedyskutować, auta co raz starsze z co raz większym przebiegiem, więc co raz bardziej widać które oleje się lepiej sprawdzają które mniej...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez zorro102 Zobacz postaauta co raz starsze z co raz większym przebiegiem, więc co raz bardziej widać, bo aż razi w oczy pisownia osobno.
Dbajcie mili Koledzy o poprawną pisownię i styl, gdyż coraz więcej ludzi to zaniedbuje.
z Regulaminu forum:
5. Odpowiadasz za to co piszesz.
• Twój post świadczy o Tobie i Twoim szacunku dla czytających, Oni widzą o czym, jak i co napisałeś... i tak Cię zapamiętają.
- treści z rażącą dysortografią, brakiem wymaganej interpunkcji, dysleksję i braki w ortografii tolerujemy, rozumiemy wtedy że możesz nie mieć polskiej czcionki lub nie znać dobrze języka polskiego będąc obcokrajowcem,
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaHej, wyraz "coraz" piszemy razem !!! , bo aż razi w oczy pisownia osobno.
Dbajcie mili Koledzy o poprawną pisownię i styl, gdyż coraz więcej ludzi to zaniedbuje., człowiek się przyzwyczaił do takich funkcji i nawet o tym nie myśli, stąd takie lapsusy.
Comment
-
Zamieszczone przez ListeR Zobacz postaNie słyszałem nigdy o firmie PMO, ale mają ładny opis to jakaś półka wyżej niż Motul ?
Comment
-
Zamieszczone przez ListeR Zobacz postaCo Grzechu będzie jeszcze lepsze od Motula ?
Comment
-
Zamieszczone przez ListeR Zobacz postaNo to będę próbować. Z Motulem to taka naleciałość jeszcze z ckpl u mnie
Comment
-
Zamieszczone przez Paweł_NO Zobacz postaMotul był dobry z 15 lat temu, później księgowi wszystko policzyli i teraz moim zdaniem to siki..
15 lat temu panowały inne Normy Środowiskowe niż obecnie. To nie księgowi a zieloni.
Motul robi nadal bardzo dobre oleje tak jak Castrol, czy inne marki również, ale dziś mamy do wyboru co najmniej lekko licząc 10 Norm Jakościowych! 15 lat temu były 4.
Więc jak ktoś leje to co nie powinien do silnika i zna się tylko na tym że "mam Motul" albo "mam Motul 5W-30" no to jest duże prawdopodobieństwo że nalał "siki" nie olej. I na pewno nie jest inny ani Motul ani Castrol a użytkownik który nie na pojęcia co leje. Lekko licząc mamy ACEA do benzyny A1, A3, A5 do diesla B3, B4, diesla z DPF C3, do diesla z DPF którego każą lać też do benzyny: z GPF C1, C2, C3, C4, C5.
Prawie pewne że trafisz na "siki" w sensie olej niezgodny z własnym oczekiwaniem i własnymi kryteriami. Piszę specjalnie "własnymi kryteriami" bo kryteria własne, nie idą w parze z kryteriami pro środowiskowymi. Stąd inne są oczekiwania klienta a inne wymagania środowiskowe to się całkowicie różne oczekiwania od oleju. Więc jest prawdopodobne że kupisz olej którego tak naprawdę wcale byś nie chciał, gdybyś wiedział że to "siki" (czyli nie spełniający własnych kryteriów) to byś tego nie kupił.
Stąd potem takie opinie że "dobre to było". Jest inaczej dobre jest nadal, tylko trzeba wiedzieć spośród 10 gatunków tego Motula który to ten, o takiej jakości jak "kiedyś", są takie.
Last edited by rambo7; 12-03-2021, 12:35.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaoceniłeś Motul tak jak się ocenia Castrola .
Comment
-
Zamieszczone przez Cezar 400 Zobacz postaJa używam eneosa sustinę 5w30 i jestem zadowolony.parametry ma w miarę dobre,silnik od wymiany do wymiany nic go nie bierze,nie ma żadnych osadów.w japonii jest to bardzo znana marka,u nas raczej niszowa.
Comment
Comment