Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
    Napisałeś wcześniej o braku u tego producenta modyfikatorów tarcia, przeglądając analizy tych olejów nie zauważyłem żeby tak było
    Tak ma minimalne ilości do 60-100mg/kg.. ja pisałem w odniesieniu do olejów które mają go na prawdę dużo w ilościach 600-800mg/kg.. np. oem 0W20 Hondy, Mazdy, Toyoty.. np. Motul V300, Millers EE ECO 5W30..

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
    to być może ilość molibdenu nie jest determinującym czynnikiem w wyborze oleju. Może baza i te innowacyjne technologie Clean Synto i USVO plus inne dodatki nie wymagają większej ilości stosowania molibdenu.
    Zgadza się, nie jest determinujące, bo większość oleju tego pierwiastka w swoim składzie nie ma i też jakoś dają radę w silnikach, ale moim zdaniem, jeśli ten pierwiastek już jest, to jest takim luksusem który dodatkowo w oleju powoduje zmniejszanie tarcia, co jest bardzo korzystne w silniku - mniejsze spalanie, większa moc... Technologie Clean.. USVo itp.. to nic innego jak chwyty marketingowe.. a wiec np. odpowiedni dodatek, dobrej jakości, niż przeciętny, a więc, modyfikator lepkości, bądź pakiet dodatków.. nic więcej. Każdy producent olejowy korzysta z tego typu sloganów. Ja oczywiście nie krytykuję Ravenola, bo to jeden z lepszych producentów olejowych, ale jeśli już schodzimy do wyboru tego "lepszego" oleju niż już mamy, to można zawsze się do czegoś przyczepić..
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Technologie Clean.. USVo itp.. to nic innego jak chwyty marketingowe..
      No, chwalą się wyjątkowo wysoką stabilnością lepkości, może uda się kiedyś znaleźć dane takiego styranego już oleju.

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      bo większość oleju tego pierwiastka w swoim składzie nie ma i też jakoś dają radę w silnikach, ale moim zdaniem, jeśli ten pierwiastek już jest, to jest takim luksusem który dodatkowo w oleju powoduje zmniejszanie tarcia
      I to jakby wyjaśnia temat. W każdym razie dzięki że chciało Ci się podjąć takie szczegółowe rozważania Jeszcze w taki dzień. Ale leje cały czas.

Comment

• A ja rozstałem się z Ravenolem i jest Schell 0w30 + Ar 9100, baza GTL .
        Silnik jakby ciszej pracuje.
        .do Civic 1,8 Schell 5w30 idealny
        I połowę tańszy .
        Można skrócić interwały wymiany i tylko na dobre wyjdzie

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Jeśli uważasz że potrafisz skomponować lepszy olej z dodatkiem nie zakłócając chemii oleju to ok , ja tego bym nie zrobił ,stare przysłowie mówi nadgorliwość gorsza od SS a może ta głupia P(tu zapomniałem co ma być chyba I)potem S.

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
            jest Schell 0w30 + Ar 9100, baza GTL .
            Trzeba było najpierw wlać tylko Shella i na nim pojeździć, a dopiero potem ten dodatek.. to byś przynajmniej próbował "wyczuć" czy rzeczywiście coś to daje... np. mniej spala paliwa, czy tam ciszej chodzi - chodź z tym- to ciężko coś tam stwierdzić tylko mając własne uszy do dyspozycji...
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Wcale nie taka górna półka.. wybrałeś najgorszy wariant olejów z tej górnej półki..
              Czemu tak uważasz ?

Comment

• Zamieszczone przez hiro77 Zobacz posta
                Czemu tak uważasz ?
                Odpowiedź już była...
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• To który lepszy dla silnika Liqui Molly Synthiol high tech 5W40 czy ravenol turbo vst 5w40. Zmieniłem z LM po 6 latach na ravenola i nie wiem teraz czy dobrze zrobiłem.

Comment

• Ja wybrałbym ravenola chociażby z tego względu ze Liqui Molly Synthiol high tech 5W40 to mineralny III grupy, nie warty ponad 200 zł za bańkę 5l. Ravenol vst kosztuje około 140 zł z 4l.

Comment

• Zamieszczone przez hiro77 Zobacz posta
                      Liqui Molly Synthiol high tech 5W40 czy ravenol turbo vst 5w40.
                      Na papierze lepiej wygląda vst.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Grzechu wrzucilbys do tabelki Liqui Moly Specjal Tec F 5W30 A5/B5? Z góry dziękuję.

Comment

• Zamieszczone przez Fiedziu Zobacz posta
                          wrzucilbys do tabelki Liqui Moly Specjal Tec F 5W30 A5/B5?
                          Sorry, że tak późno, ale ciężko czasem się zebrać.. Już jest.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• To jeśli można to proszę i ja o opis w tabelce PMO EXTREME EST 5W30 a3/b4 PAO + Ester
                            Last edited by Ahc9; 03-01-2021, 12:07.

Comment

• Zamieszczone przez Ahc9 Zobacz posta
                              proszę i ja o opis w tabelce PMO EXTREME EST 5W30 a3/b4 PAO + Ester
                              Już jest, dodam, że jest to chyba jeden z najlepszych olejów pod kątem jakości bazy w kategorii 5W30 a nawet 5W40. KV100 zastosowanej bazy, widać, że jest dosyć wysokie, a co za tym idzie, jest w tym oleju niewielki dodatek VM, co moim zdaniem jest to duża zaleta. Olej do upalania.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

Już jest, dodam, że jest to chyba jeden z najlepszych olejów pod kątem jakości bazy w kategorii 5W30 a nawet 5W40. KV100 zastosowanej bazy, widać, że jest dosyć wysokie, a co za tym idzie, jest w tym oleju niewielki dodatek VM, co moim zdaniem jest to duża zaleta. Olej do upalania.
                                Kurcze ciekawy ten olej. Ktoś zalewa ten olej z forum?

Comment

Working...
                                X