To nie apteka, w instrukcji piszą że wchodzi 3,9 litra a jak miałem jeszcze auto na gwarancji to wymieniłem olej w serwisie i na fakturze miałem 4,2 litra. Zapytałem skąd tyle oleju to powiedziano mi że takie zalecenie żeby wystarczyło między przeglądami.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Wiec teraz ja napisze opinie o olejach, będąc miesiąc po wymianie i przejechaniu 3kkm. Do 37kkm miałem zalany olej jaki fabryka lała czyli OEM 0w20 i i po tym przebiegu zalałem valvoline 5w30. I co mogę powiedzieć to: silnik pracuje o wiele ciszej. Jeżeli chodzi o spalanie to czy wzrosło to ciężko mi powiedzieć, bo komfort słuchowy jaki odczuwam podczas pracy silnika przy redukcji biegu , podpowiada mi w głowie ze redukuj śmiało, czego nie miałem przy 0w20, miałem wrażenie ze silnik pracuje u kresu wytrzymałości.
Comment
-
Asz, mają być opinie o olejach, a jest o lepszości SAE jednego nad drugim. Przypominam SAE to parametr temperaturowy instrukcja dopuszcza stosowanie SAE a nawet nakazuje dobór odpowiedni do warukków otoczenia.
To że Tobie pasuje SAE 0W-30 to nie znaczy absolutnie i nie lansuj tego jako "najlepiej" bo to nie jest najlepiej! Proponujesz SAE stricte ekonomiczne, tak jest zakwalifikowane. W określonych warunkach jest najgorsze.
Dlatego w przekazie Instrukcji Obsługi jest ta treść uczulona na podejście indywidualne, bo jak to inaczej zapisać. Nie pisze nic na temat lać SAE 0W-30 bo jest najlepsze, nieprawda! nie jest najlepsze!
Najlepsze SAE to dobrane indywidualnie odpowiednio do temperatury otoczenia.
Asz zrozum w końcu ... nie ma czegoś takiego jak "najlepsze SAE", tak samo jak nie ma czegoś takiego jak "tylko Amsoil".
Więc SAE to warunek konieczny lecz niewystarczający ! pamiętaj! Kluczowa jest kolejna rzecz na którą zwraca Instrukcja Obsługi czyli Norma jakościowa i tu masz do wyboru co najmniej trzy Normy ACEA.
Chyba że Twoim zdaniem najlepsze SAE dla wszelkich warunków Polski to SAE 0W-30? no to powiem Ci że się mylisz, niestety inne średnie temperatury w PL są w Bieszczadach, Podlaskiem i w mieście jak Wrocław. Stosując świadomie SAE 0W-30 musisz zdawać sobie z tego sprawę że jest to SAE ekonomiczne. Nie każdy jeździ ekonomicznie w Podlaskiem, czyli nie jest to SAE dla wszystkich.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Kompromisem między 0w30 a 5w40 jest 5w30 wg mnie, można znaleźć w każdym sklepie czy stacji paliw a z tą 30 i 40 różnie jest
Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Rambo nie lansuje żadnego oleju tylko odkąd pamiętam pisze, żeby go dobierać pod własne potrzeby...
Jeździsz EKO? Fajnie, zalewaj 0W30 A5.
Jeździsz często na wysokich obrotach? Zalej 5w30/40 A3.
Chcesz kompromisu? Może 0w30 A3 będzie OK w takiej sytuacji?
Rzucacie tutaj różnymi SAE zapominając, że są jeszcze normy ACEA, które też określają przeznaczenie oleju.
N
Comment
-
-
Jeździsz EKO? Fajnie, zalewaj 0W30 A5.
Jeździsz często na wysokich obrotach? Zalej 5w30/40 A3.
wartość robocza ta po prawej stronie to lepkość w wysokich temperaturach a ta pozostaje nadal taka sama. Warto kuknąć w karty produktu i porównać. (nie żebym się czepiał..)
Pozostawmy sobie swoje spostrzeżenia i opinie dla siebie jak nie możemy ich zaakceptować, w myśl zasady twój silnik twój olej twoja decyzja.
Podręcznik użytkownika wskazuje jasno zalecaną lepkość, można się z nią zgodzić a można też podważać, że to woda i rozwali silnik,
Tutaj gość jeździ na dwudziestce i zrobił już 1 000 000 km (przebieg autostradowy). W momencie pisania postu gość ma już o wiele więcej, jest to dowód, że rzadki olej nie niszczy silnika jak się z góry zakłada.
tutaj wideo gdy przekraczał 1 000 000:
Dopuszczalne są inne lepkości 0W 5W 10W -20 -30 -40, wyklucza także stosowanie 15W40 czy 5W50 i 10W60 20W50 Czyli olejów "cięższych" wysokich lepkości.
Osobiście jeżdżę na dwudziestce, inni kultywują 40 a są też inni którzy twierdzą że 10W40 to lekarstwo na całe zło i że jak nie wiesz co było lane to 10W40 jest najlepszym wyborem
Powtarzam jeszcze raz, że silniki benzynowe hondy nie potrzebują super hiper oleju są to wolnossące jednostki niewysilone i nie skażone DPFami.
Jeśli katuję silnik po mieście są to warunki podwyższonego zużycia to wymieniam olej co pół roku /6000km, jeśli jeżdżę w trasach to nie niszczę tego oleju tak szybko wystarczy wymiana raz w roku. Drugim kryterium jest przebieg 10 kkm i tyle.
Nie kłóćmy się tu o olej, bo zamkną nam wątek i o czym będziemy gadać...4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Zamieszczone przez ASzślepy by zauważył olej, którego SAE i ACEA są uważane na tym forum za właściwe,
Asz, sam chciałeś i chcesz nadal olej "do wszystkiego". Ja nie lansuję tylko zwracam uwagę że olej którymi Ty się podniecasz nie nadają się do celu którego pożądasz, i tyle. Pożądasz ochrony silnika a zalewasz oleje typowo oszczędnościowe. To jest Twój kompromis, i ja tego nie neguję. Ja nie stosuję kompromisu bo interesuje mnie tylko silnik, i tak chronię środowisko i tak.
Zamieszczone przez ASzMogę wiedzieć dlaczego tak postępujecie? Jak już tak dzielnie wzięliście się za porządki to róbcie to tak by było sprawiedliwie...
Trzymajmy się tematu, opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IXLast edited by rambo7; 06-09-2017, 12:56.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez ASzA usuwajcie wszystkie moje wpisy skoro was to tak rajcuje.Szkoda tylko, że innych forumowiczów spam zostawiacie i traktujecie inaczej. Gdzie? W równoległym wątku jeden z "waszych" (nicka nie podaję bo każdy nawet średnio rozgarnięty wie, o którego forumowicza wpis chodzi) wyskoczył ze spamem typu "uff" oraz "mój olej jest lepszy" i jakoś ten jego niezwykle "merytoryczny" wpis, który niczego nie wniósł do tematu, jak dotąd nie został usunięty. Mogę wiedzieć dlaczego tak postępujecie? Jak już tak dzielnie wzięliście się za porządki to róbcie to tak by było sprawiedliwie....
Ty natomiast nabijasz licznik poprzez pisanie kilkunastu postów niezwiązanych z tematem.
Zamieszczone przez ASzślepy by zauważył olej, którego SAE i ACEA są uważane na tym forum za właściwe, poprawne itp i jest to 5w40 A3
Comment
-
Zamieszczone przez rat4 Zobacz postaPrzypominam, że 0W30 i 5W30 ma taką samą lepkość w temperaturze roboczej mają ten sam HTHS
To jaki mają HTHS zależy od tego czy są A3 czy A5...
Jeżeli olej jest ACEA A3 to ma HTHS min. 3,5
Jeżeli olej jest ACEA A5 to HTHS ma w przedziale 2.9 do 3.5.
To, że mają taką samą lepkość też nie jest prawdą. SAE w przypadku np. oleju 5w30 oraz 0w30 przy 100 stopniach dopuszcza rozbieżność w lepkości
od 9,3 do 12.5...
Zatem jeden olej 5w30/0w30 może mieć lepkość w 100 stopniach 9,3 a inny 12.5 - obydwa mieszczą się w granicach 5w30/0w30 a jednak różnica jest znacząca - 35%.Last edited by bartekos; 06-09-2017, 13:50.
Comment
-
Zostałem wspomniany w temacie.. to może rozwinę... tak mój olej jest najlepszy, tego będę się trzymał, dla mnie mój olej będzie najlepszy, bo dobrałem go właśnie pod swoje warunki użytkowania silnika. Rambo cały czas o tym pisze - dobierajcie do swoich warunków użytkowania silnika i do tego co oczekujecie podczas tego użytkowania.. czyli czy ma być tylko ochrona, czy ma być oszczędność paliwa, czy ma być po środku.. ja lubię czasem pocisnąć ile się da, ale też często jeżdżę ECO, lubię "robić" niskie wyniki spalania, ale chcę również czuć, że mój silnik ma w miarę dobrą ochronę wysokotemperaturową ( czyli te nasze ACEA A3) przynajmniej wierzę w to, że "to działa"..., dużo się naczytałem na temat olei i wybrałem jak wybrałem... dla mnie będzie on najlepszym olejem - przynajmniej tak jest już od 12tys. przejechanych na nim km. I pamiętajcie nie ma co krytykować innych wyborów olei ani obstawać za swoim... bo to jest trochę takie grzebanie kijem w g.... . Wątek odżył ale mam wrażenie, że znowu zatacza koło.. trochę już mi to zbrzydło i myślę, że nie tylko mi... piszmy merytorycznie i rzeczowo, albo w ogóle nie piszmy.
Comment
-
Zamieszczone przez ASzPowiem więcej, z 35 olejów różnych lepkości żaden nie miał poniżej 10,5.
Np. popularny Valvoline Synpower FE 5w30 ma lepkość 9,9 w 100 stopniach.
Rozrzut 35% dla lepkości w 100 stopniach MOŻE występować bo takie są założenia SAE dla 5w30 oraz 0w30.
Comment
-
Dlaczego nikt nie zaleje Synpower FE 5w30 do Hondy? Z jakiego względu? Jest ACEA A5 więc się nadaje do Hondy.
A że spełnia przy okazji wymagania Forda to znaczy, że jest tylko do Fordów? Robi się ciekawie...
Spełnia też wymagania Renault RN0700. Jest więc do Forda czy do Renówki?
Idąc twoim torem rozumowania to Shell 5w40 jest olejem nie do Hondy a do Ferrari lub Porsche.Last edited by bartekos; 07-09-2017, 20:53.
Comment
-
Zamieszczone przez ASzidę o zakład, że wśród Hondziarzy jest on niepopularny.
Asz się obraził na mnie, i miał nie zabierać głosu, ale nie jesteś w stanie.
Jak nie będzie w temacie "opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX" - to zamykam kolejny wątek.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment