Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja luzu zaworowego Civic IX

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

I przydało by się wymienić uszczelke od pokrywy

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
      Trzeba kluczyk do zaworów,ew. klucz 10 i śrubokręt.20-30 minut wystarczy.
      Do tego jeszcze klucz 19 do obracania wału

Zamieszczone przez wujek22 Zobacz posta

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka
      Z uszczelką jest różnie. Nie zawsze wymaga wymiany, ale warto mieć zapasową, gdyby się okazało, że jednak trzeba wymienić. Jeżeli stara będzie dobra i jej nie wymienisz, to nowa zostanie Ci na następny raz. To jeść nie woła, może poleżeć.
      Last edited by rob1_s; 18-02-2017, 08:20.

Comment

Nadkole trzeba zdejmować, czy jest tam jakiś otwór na klucz ? w motocyklu ogarniam bez problemu regulację zaworów ale myślę żeby w przyszłości robić to samemu też i w aucie. Mam klucze dynamometryczne więc mam możliwość dociskać wszystkie śruby tak jak przewiduje instrukcja serwisowa
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Nadkola nie trzeba zdejmować. Jak podniesiesz maskę, to widać, że od góry jest dostęp. Na youtube są filmiki z regulacji w Accordzie. Tutaj wygląda to tak samo (jeżeli chodzi o ustawianie koła i kolejność garów.

Comment

Zamieszczone przez wujek22 Zobacz posta
            Zaczepiłem o temat we wpisie 21 i podtrzymuję-szkoda siana.
            Co do wału ,to niczego nie zdejmujesz,a na dobrą sprawę to wsadzasz ostatni bieg i "szturchasz" auto do przodu.
            Last edited by m26; 18-02-2017, 14:42.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
              Co do wału ,to niczego nie zdejmujesz,a na dobrą sprawę to wsadzasz ostotni bieg i "szturchasz" auto do przodu.
              Chodziło mi to właśnie też po głowie a uszczelka to do wymiany jak po którymś razie regulacji "mechanik" za mocno dociśnie pokrywkę to potem już taka uszczelka się nie nada.. w moto ustawiałem zawory i też nie wymieniałem uszczelki, spokojnie oryginał nada się na 4 razy zdejmowania pokrywki.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Nie da się tutaj sprasować uszczelki,bo pokrywa jest dystansowana.Wielu ludzi ukręca śruby ,bo dokręcają jak mają przeciek ,nie wiedząc że to niczego nie daje.
                790b80cc4e36d9e3ab1c24994b62885c-1056x527.jpg
                Kręcisz do końca i dalej nie pójdzie. Za to uwielbiam skośnookie auta,jak coś działa,to trafia do następnego modelu.Takie śruby są od 82-go roku w Hondach

Comment

Mój kuzyn serwisuje u mnie swojego civica EK3 ,auto z 1998 roku ,przebieg ponad 240000 km ,robiłem mu już dwa razy rozrząd,kilka razy regulację zaworów i uszczelki pod pokrywą nigdy nie wymieniałem ( tylko cztery ,,krople'' uszczelniacza silikonowego w czterech narożach jak podaje Honda). Uszczelka ma już 19 lat i jest git A co do dokręcania uszczelki ,to tak jak Kolega wyżej napisał ( ja dokręcam we wszystkich hondach pokrywę [śruby M6]momentem 10Nm i to wszystko,nigdy żadnych problemów.
                  Last edited by piter77; 20-02-2017, 11:24.

Comment

Witam wszystkich
                    Civic 1.8 z 2012 r. z LPG
                    Czy dźwięk pracy silnika na lpg, na postoju, czyli na wolnych obrotach, podobny do diesla może wskazywać na złe luzy zaworowe ? Zaznaczam, że po przełączeniu na benzynę jest ciszej. Luzy miałem regulowane w znajomym warsztacie po założeniu gazu i potem po 20 tyś. km, ale po przeczytaniu na lpg-forum postu jednego z użytkowników CRV z LPG, który też miał taki dźwięk, to nabrałem wątpliwości, czy to zostało dobrze zrobione.

Comment

A nie słyszysz tam czasem wtryskiwaczy gazowych?

Comment

Dokładnie wtryskiwacze gazowe są głośniejsze od benzynowych.

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
                          Dokładnie wtryskiwacze gazowe są głośniejsze od benzynowych.
                          Wiem, że tak może być, ale z tego co czytałem to Barracudy są tak samo ciche jak benzyna.
                          No nic. Innych objawów raczej nie ma więc może to faktycznie te wtryskiwacze w tym aucie tak słychać - jak powiedział gazownik (Silesia Cars).
                          Jednak przy kolejnym sprawdzeniu luzów, zwrócę uwagę znajomemu, aby dopilnował roboty

Comment

Prosta metoda na sprawdzenie. Podnieś maskę i:
                            1/ posłuchaj jak pracuje silnik na LPG
                            2/ przełącz na benzynę i też posłuchaj
                            Jeżeli na benzynie będzie ciszej - to nic nie powinno się dziać, ponieważ jakby dzwoniły zawory, to dzwoniłyby tak samo na benzynie, jak i na lpg.

Comment

Około miesiąc temu robiłem regulację zaworów (to znaczy znajomy mechanik)
                              Regulacja po przejechaniu 20kkm od poprzedniej.
                              Wszystko ok żaden zawór nie był ciasny.

Comment

Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
                                Prosta metoda na sprawdzenie. Podnieś maskę i:
                                1/ posłuchaj jak pracuje silnik na LPG
                                2/ przełącz na benzynę i też posłuchaj
                                Jeżeli na benzynie będzie ciszej - to nic nie powinno się dziać, ponieważ jakby dzwoniły zawory, to dzwoniłyby tak samo na benzynie, jak i na lpg.
                                Jeśli w kabinie słychać różnicę, to po otwarciu maski, też pewnie będzie, ale sprawdzę z ciekawości.

Comment

Working...
                                X