Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez lesgau Zobacz posta
    Honda Civic HB
    Silnik: 2.2 D
    Skrzynia (M/A): Manual
    A/C (On czy OFF?): Auto tryb 20-22stopni
    System Econ- (tak/nie): TAK
    Ciśnienie w oponach: (dokładnie lub nie badano): 2.4 przód, 2.4 tył
    Długość odcinka testowego -(km): 487 km
    Rodzaj trasy / warunki (wiatr, deszcz, pogodnie)
    Średnie spalanie: 8.7
    Temp. otoczenia - (st.C): od 4 - 7 stopni
    Może trochę więcej szczegółów? Podane dane praktycznie nic nie mówią...czy miasto, czy trasa...czy ekonomicznie....czy dynamicznie...econ, kilometry i spalanie to żaden wyznacznik

Comment

• Jak zerowane w trakcie jazdy to niestety żaden wyczyn....

Comment

• Po zalaniu oleju
        https://www.civicforum.pl/showthread...236#post389236
        potestowalem sobie spalanie na trasie.
        Tempomat- każda prędkość na odcinku 20km, klima Off, zero wiatru, 2 osoby i bardzo ciężkie auto - Tourer zapakowany po dach. Ciśnienie w kołach: przód 2.5, tył 2.7
        90 km/h 5.1
        100 km/h 5.4
        110 km/h 5.9
        120 km/h 6.4
        130 km/h 7.0
        140 km/h 7.7
        Pomiary robione po 2-3 razy. Zależnie od nachylenia terenu różnice wynosiły +/-0.1.

Comment

• Całkiem się zgadza, dzisiaj Gdańsk-Warszawa z tempomatem na 120, czasem delikatnie przy wyprzedzaniu do 130 i wyszło mi 6.3 przy średniej prędkości 109 km/h z tych prawie 420 km .

Comment

• Trasa Polska-Włochy, prędkość autostradowa (130 - 140), trzy osoby + bagaże + trzy rowery na haku.
            Średnie spalanie = 7,3l - 7,5l/100

20180624_065421.jpg

Comment

• Jaka jest osiągalna szybkość maksymalna dla automatycznego tourera?
              Dzisiaj wyjechałem na kawałek pustej drogi dwupasmowej i jak dałem prawy pedał w podłogę to bardzo szybko miałem tutejszą setkę (160 km/h). Dalej się bałem, bo jak złapią na przekroczeniu powyżej 30 mph (obojętnie czy w mieście czy na autostradzie) to nie ma zmiłuj, sąd zabiera prawko. A jeszce auto wtedy jest szczególnie często zatrzymywane bo wyskakuje gliniarzom jako „podejrzane”.

Comment

• ja swoom osiagnelem 210 ale w manualu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
                MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Dziękuję, przynajmniej mam odniesienie. Różnica zbyt duża być nie powinna, bo mój prospekt podaje niższe zużycie paliwa przez automat w jeździe pozamiejskiej - o odrobinę, ale jednak zawsze. Na wartości się nie patrzę, bo to bujda. Odnośnie osiągów, tzn przyspieszenie i szybkość to mój prospekt milczy.
                  Ostatni bak, gdzie 100 km zrobiłem po mieście do pracy a potem w trasę to spalanie pokazał 6.7 - szybkość nie większa niż 115 km/h - tutaj tyle mogę maksymalnie. (Dokładnie 112 km/h).

Comment

• Tu masz podane osiągi jakie udało się wycisnąć z gen 8 i 9 w różnych konfiguracjach.

Comment

• ABB234F8-BCA1-4C4F-BF77-2E50F0044911.jpg

Na dystansie 100 km komputer pokazał 44.4 MPG o się przekłada na 6.36l/100km.

Comment

• U mnie przez pierwsze 80000km spalanie prowadzone w Motostat i wynik równe 7 litrów. Później montaż LPG i spalanie około 9,5-10l LPG na 100km powtarzalne przez 50000km.

Comment

• Srednie spalanie w Tourer 1,6 diesel 4,7 l/100km po przejechaniu 10000 km.

Comment

• ... auta dopiero się uczę.... ale dziś zatankowałem do pełna... a komp wykasował mi liczniki A i B (przebieg, spalanie) ???
                            dlaczego tak się dzieje..? czy można coś przestawić żeby nie miało to miejsca...?

Comment

• W opcjach na i-mid masz ustawienia dotyczące kasowania licznika. Może je ustawić oddzielnie dla A i B.
                              Tryb ręczny
                              Tryb auto po zatankowaniu
                              Tryb resetu przy zapłonie
                              Prawdopodobnie masz ustawiony reset przy tankowaniu na obu licznikach.

Comment

• Honda Civic HB
                                Silnik: 1.8
                                Skrzynia (M/A): Manual
                                A/C (On czy OFF?): Auto tryb 20-22stopni
                                System Econ- (tak/nie): NIE
                                Ciśnienie w oponach: (dokładnie lub nie badano): 2.2
                                Długość odcinka testowego -(km): 588 km
                                Rodzaj trasy / warunki: deszcz, słońce, deszcz
                                Średnie spalanie: wg. komputera 7.0L, wg. programu autocentrum 6.9L
                                Temp. otoczenia - (st.C): od 15-26

Trasa Warszawa-Augustów i Augustów-Warszawa plus około 70km po Augustowie. Jechałem normalnie bez zbędnych szaleństw, oczywiście czasem wyprzedzając, redukując do 4B. Po przejechaniu 588 km dalej nie było rezerwy. Weszło dokładnie 40,8L

Comment

Working...
                                X