Ja ostatnia na wojażach polsko-niemiecko-austriacko-włosko-austriacko-niemiecko-polskich, na odcinku 3000 km, wyżyłowałem w mojej 1.4 spalanie na poziomie 6.5 l (4 osoby, pełne obciążenie bagażnika). Byłoby pewnie mniej gdyby nie nasza wspaniała A4 ze Zgorzelca do Wrocławia, a raczej kierwocy poruszający się po niej, szczególnie kierowcy ciężarówek.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Słuchajcie przepraszam jeśli nie ten wątek. Jak się sprawdza spalanie za nic nie umiem tego zrobić. Resetuje przebieg A lub B przyciskiem i potem tylko widzę ile km przejechałem jak wejść w dodatkowe wyniki typu spalanie właśnie. Podobno trzeba przytrzymać przycisk "i" jednak jak go przytrzymam to przełącza się na następny ekran na wyświetlaczu.
Comment
-
Ja ostatnio trasa Żywiec- jastrzębia góra paliwo lotos mialem z 20 litrów 95 , resztę dolalem 98 , przez pierwsze 400km spalanie 5.8 , jak już wjechałem na a1 to podeszło do 6.5 , 4 osoby bagażnik na full , zobaczymy jak będzie na powrocie :-)
Comment
-
ostatni rekord spalania z prawie 600 km - 6,7 l/100 km. Fakt, że bardzo lightowo traktowany pedał gazu,ale... kluczowa była płynnośćjazdy
Comment
-
Trasa ok 1100 km - północno-wschodnia Szkocja do południowo-zachodnia Anglia. Trasa cały czas po dwupasmówkach, szybkość 110-120. Tam spalanie 6.41 l/100, z powrotem przez pomyłkę zalałem 98kę a spalanie wyszło 5.67 l/100. Wartości obliczane z dystansu i tankowania, ale komputer pokazywał podobnie. Po dolaniu 95ki komputer pokazał wzrost zużycia.
Czy w waszych 1.8 też 98 powoduje mniejsze spalanie?
Comment
-
Nie zauważyłem różnicy w spalaniu między 95 a 98(Mieszkam w Niemczech) Jak dobrze trafię to różnica w DE między 95 a 98 to 9 centów, także różnica żadna i wlewam i tak 98.
Za to różnica w spalaniu jest zauważalna między kołami 17 a 18 cali jak i osiągami.
Zrobiłem do tej pory 8 tyś kilometrów r18z4 i spalanie mógłbym określić między 5.5 do 9 po dużym zakorkowanym mieście, jeżdżąc NORMALNIE.
Comment
Comment