Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja ostatnia na wojażach polsko-niemiecko-austriacko-włosko-austriacko-niemiecko-polskich, na odcinku 3000 km, wyżyłowałem w mojej 1.4 spalanie na poziomie 6.5 l (4 osoby, pełne obciążenie bagażnika). Byłoby pewnie mniej gdyby nie nasza wspaniała A4 ze Zgorzelca do Wrocławia, a raczej kierwocy poruszający się po niej, szczególnie kierowcy ciężarówek.

Comment

• Słuchajcie przepraszam jeśli nie ten wątek. Jak się sprawdza spalanie za nic nie umiem tego zrobić. Resetuje przebieg A lub B przyciskiem i potem tylko widzę ile km przejechałem jak wejść w dodatkowe wyniki typu spalanie właśnie. Podobno trzeba przytrzymać przycisk "i" jednak jak go przytrzymam to przełącza się na następny ekran na wyświetlaczu.

Comment

• Ja ostatnio trasa Żywiec- jastrzębia góra paliwo lotos mialem z 20 litrów 95 , resztę dolalem 98 , przez pierwsze 400km spalanie 5.8 , jak już wjechałem na a1 to podeszło do 6.5 , 4 osoby bagażnik na full , zobaczymy jak będzie na powrocie :-)

Comment

• Civic Tourer

Eko driving - najniżej zszedłem do 6.3 l (średnia z co najmniej 500 km), normalnie pali ok. 7 w jeździe mieszanej. 7.5 l to jak jadę po autostradzie. W sumie uczciwie pali

Comment

• Trasa Wrocław - Kołobrzeg do Lubina DK, pozostały odcinek S. V max 130 km/h. (3 osoby + bagaż). Spalanie z komputera 6,9; wyliczone 6,5. Droga powrotna w czasie deszczu 7,7 (z komp.)

Comment

• ostatni rekord spalania z prawie 600 km - 6,7 l/100 km. Fakt, że bardzo lightowo traktowany pedał gazu,ale... kluczowa była płynnośćjazdy
              www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Moja średnia za 4000 km to 5,2 litra i mój pierwszy post. Komputer pokładowy pokazuje 0,5-0,7 litra więcej ...

Comment

• Cześć,
                  Średnia z komputera po przejechanych 540 km 6.0 l/100km. Z tego 130 km miasto 40 km autostrada reszta drogi krajowe. Bez trybu econom. Dwie osoby na lekko

Comment

• Trasa Białystok-Senj (Chorwacja) - Białystok, 2903 km przez S8, A1, potem praktycznie cały czas ekspresówkami i autostradami, 3/4 trasy włączona klima, 3 osoby + pełny na max bagażnik. Według komputera spalanie 6,3 litra.

Comment

• Trasa ok 1100 km - północno-wschodnia Szkocja do południowo-zachodnia Anglia. Trasa cały czas po dwupasmówkach, szybkość 110-120. Tam spalanie 6.41 l/100, z powrotem przez pomyłkę zalałem 98kę a spalanie wyszło 5.67 l/100. Wartości obliczane z dystansu i tankowania, ale komputer pokazywał podobnie. Po dolaniu 95ki komputer pokazał wzrost zużycia.

Czy w waszych 1.8 też 98 powoduje mniejsze spalanie?

Comment

• Nie zauważyłem różnicy w spalaniu między 95 a 98(Mieszkam w Niemczech) Jak dobrze trafię to różnica w DE między 95 a 98 to 9 centów, także różnica żadna i wlewam i tak 98.
                        Za to różnica w spalaniu jest zauważalna między kołami 17 a 18 cali jak i osiągami.

Zrobiłem do tej pory 8 tyś kilometrów r18z4 i spalanie mógłbym określić między 5.5 do 9 po dużym zakorkowanym mieście, jeżdżąc NORMALNIE.

Comment

• Nie wiem jak Wy to robicie. U mnie 80% miasto, 20% ekspresówki. Spalanie liczone wg stanu licznika i ile weszło do baku, nie po komputerze. W zimę wychodzi mi od 8,3 do 8,6l, w lecie od 7,9 do 8,2.

Comment

• Miasto miastu nie równe. Spalanie w mieście to pomiar zakorkowania + wpływu dynamicznej jazdy kierownika

Comment

• Trasa Śląsk-Gdańsk całą trasę A1,4 osoby na pokładzie,większość trasy na tempomacie 125km/h,tryb eco.Wynik 7,0.
                              Powrót tak samo i spalanie 6,7.

Comment

• Przy trasie S-ką czy autostradą na tempomacie kolosalne znaczenie ma kierunek i prędkość wiatru (+ deszcz). Wszystko to przekłada się na opory, które musi pokonać samochód, aby utrzymać zadaną prędkość.

Comment

Working...
                                X