Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Wg. Gps:
    130 =7,5l
    140 =8l
    150 =9l

Mi srednio do Chorwacji spalił 7,2 l. Kumpla IX identycznie. Razem jechaliśmy.Jazda nocą, zgodnie z przepisami czyli autostrada 130 wg gps, pozostałe drogi 90 wg gps.

Btw: wpadaj na forum cro.pl Jest tam super kalkulator wyjazdu do cro. Paliwo, winiety itp.
    Last edited by Glosima; 05-01-2014, 22:47. Powód: wiecej tresci
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez poziomek Zobacz posta
      Okolice 8l/100km? +/- 0,5l ?
      Uśredniając tak (z mojego doświadczenia ofc).

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
        Mi srednio do Chorwacji spalił 7,2 l. Kumpla IX identycznie. Razem jechaliśmy.Jazda nocą, zgodnie z przepisami czyli autostrada 130 wg gps, pozostałe drogi 90 wg gps.
        To skąd podane wartości spalania przy prędkości 140 (8l) i 150(9l) jeśli nawet na autostradzie jechaliście 130 ? Symulacja komputerowa czy wartości książkowe ? Wybacz ale nie rozumiem. Tu chodzi o odnotowane przez Użytkowników wartości do porównań. Tak ja rozumiem ten wątek.
        Last edited by syriuszteam; 08-01-2014, 13:29.

Comment

Spalanie przy konkretnych predkosciach podałem takie jest jest.
          Srednie z całej trasy do CRO takze podałem, bo pojawiła się tez konkretna trasa.

Nie wiem czego tu nie rozumiesz...

Btw. Civicami w Cro byłem 5 razy.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Witam
            Jak Wy to robicie, że tak mało spalają Wasze Hondy. Ja ostatnio pobiłam rekord na 42 l. przejechałam 340 km.= powyżej 12 l/100
            Moja Honda to 1,8 automat, z włączonym Econem, jazda tylko w mieście przy średnich korkach. Trasa 8km. - 2 razy dziennie (łącznie 16-17km dziennie). Jeżdżę delikatnie.

Comment

Maria - a jakie to miasto ? Duże, zakorkowane ? Do tego ostatnio niskie temperatury....

Kluczowe są tez Twoje krótkie dystanse - silnik nie zdazy sie rozgrzać na tak krotkiej trasie.
              Moj 1.8 na takich odcinkach pali ok. 10 l, ale juz przy 18 km do pracy (w jedną stronę) w tym samym miescie spalanie spada do 8,5l (realnie wg. dystrybutora).

Comment

Hmm, naprawdę dziwne. Ja robię trasy dzienne 2x20 km z czego 5 km po mieście ze 3x światła, przyspieszam normalnie bez głaskania, na trasę wyskoczę to 140 km/h i tempomat i wychodzi 9-10l. Jak jadę gdzieś krajówkami z prędkościami 50-100 km/h to średnie spalanie oscyluje wokół 7l. A też mam automat i jeżdżę bez ECONa. 12l przy ostrej jeździ jeszcze nie widziałem, raczej 10+ (nawet nie 11).

Comment

Zamieszczone przez Maria Zobacz posta
                  Jak Wy to robicie,
                  wyłącz Econ i jeździj normalnie, nie delikatnie a normalnie.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Maria Zobacz posta
                    Witam
                    Jak Wy to robicie, że tak mało spalają Wasze Hondy.
                    W mrozy do -12st, przy codziennej trasie 9km w jedną stronę, gdzie korek średni mi się trafi (jadę 25min dystans mniej więcej) miałem z tygodnia najwięcej około 11l/100km. To najwyższy wynik na tej trasie. Manual, 1.8 142KM Sport, 16" zimówki. Tak jak przedmówcy piszą, silnik jest chyba niedogrzany i stąd takie spalanie.

Nie korzystam z ECONA. Po zimnym dieslu rozkoszuję się wreszcie benzyniakiem w zimę (nastawiam na 18-19 stopni klimatronik).

Comment

Zamieszczone przez poziomek Zobacz posta
                      nastawiam na 18-19 stopni klimatronik
                      Jak się pojawi śnieg to zajrzyj pod dywaniki. Ja przy takiej nastawie miałem mokro i teraz ustawiam na 24.

Comment

Silnik R18Z4. Po przejechaniu 1200 km spalanie 8.0l/100km. Nie korzystam z trybu ECON, auto stopu i tym bardziej asystenta zmiany biegów. Większość dystansu przebyta w trybie miejskim.

Comment

W weekend pobiłem własny rekord. Silnik 1.8 142 KM, na odcinku ok. 50 km po zatankowaniu zszedłem jadąc jak emeryt 80-90 km/h do 5.5 l/100 KM. Myślę, że jakbym jechał dłuższą trasę, to jeszcze bym zszedł niżej Oczywiście na co dzień przy normalnej jeździe pali znacznie więcej. Ale jak się chce to można
                          Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Potwierdzam ze da się niżej. Mój rekord to 4.9 na 60 km. Przez zabudowany 50 poza zabudowanym 70-80 km/h. Bardzo męczące ale satysfakcja jest

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Comment

panowie i panie trzymajmy się Tematu Wątka, a przynajmniej jeśli coś więcej z O.T. to ok ale najpierw tak jak w poście #1.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

1.4 sport - od wyjechania z salonu do dzisiaj (ok. 3500 km) jest 6.5 litra. 50% trasa, 50% miasto. Tragedii nie ma

Comment

Working...
                                X