Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Civic 5d, 2013, 1.8 manual

Obecnie komputer po przejechaniu 10.000 km (różne trasy- głównie autostrada i miasto) wskazuje średnie spalanie 7.1 i uważam to za rewelacyjny wynik, dla porównania Clio III 2008 1.2 75ps manual, ma średnią 6.7 przy delikatniejszej jeździe...

Comment

srednie spalanie wro.obwodnica duzo miasta. 8.1 ale ciezka noga )

rekord 5.7 autostrada z wloch do pl . srednia trasy 106 km/h to wychodzi 700 km na baku.. ) tempomat i heja

a tak srednio w niemczech na 800 km to 8.5 srednia trasy 150 km/h na baku 450km

ale i tak polecam

ps. zona jak wsiada na trase to od razu wylacza zielony listek. mowi ze to nie jazda )

Comment

trasa tam i z powrotem trójmiasto <-> Poznań przez Bydgoszcz łącznie 700km, średnie spalanie na tym dystansie wykazało 7,2l

Comment

poznan wroclaw poznan 5.2 przepisowo

Comment

Witam po 14.000 km u mnie 7.2, styl jazdy dość agresywny jeżeli chodzi o przebieg uzyskany został w ok.50 % na drogach szybkiego ruchu i autostradach (pręd. 12-140 , w ok. 20 % mieście (Wrocław więc korki nie małe) a w ok. 30 % na pozostałych drogach (głównie trasa Wrocław-Krotoszyn)

Ps. Silnik 1.8

Comment

1,8 AT. Pierwsze 500km , jazda w korkach warszawskich ,ze 100km z tego po autostradzie . Raczej spokojna jazda, kilka probw trybie manualnym-wtedy bardzoa gresywanie.

Komputer 8,9 , policzone z dystrybutora 8,6. Po dotarciu pesnie troche spadnie.

Comment

Ja nadal 10,6.... 100% miasto. Ale trasa, to ~5. Więc taki chyba urok mojej jazdyi warunków.

Comment

Civic 5D, 2013, 1.8 , Manual

Pierwsze 440 km - glownie trasa (90-120 km/h), do tego przejazd przez 3 wieksze miasta i troche krecenia sie tam i z powrotem po swoim miasteczku), klima non-stop wlaczona, tryb eco wlaczony,5 osob plus troche bagazy - wg komputera 6.2l/100km

Comment

CIVIC 1.8 2013, M/T
                    Do tej pory wypaliłem 3 baki benzyny i kończę czwarty.
                    Przy normalnej jeździe w trasie ok.6 l/100km, bez eko, w ramach obowiązujących przepisów.
                    Po samym zakorkowanym mieście ok 9. (trasa 6 km do pracy i z powrotem).
                    Najniższe spalanie jakie uzyskałem to 5,6 (trasa ok 100km).
                    Jak ostatnio patrzyłem na kompa to przy dystansie ok 1800 km była średnia 6,3l/100km.
                    I co muszę przyznać: komputer cholernie dokładny do 0,1 litra, z takim czymś się jeszcze nie spotkałem.
                    pozdro.
                    Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                    Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

Spalanie w hatchbacku silnik 1.8

To wszystko jest bardzo względne. W tygodniu przedświątecznym ruch na mieście się zwiększył. W efekcie bez problemu spalanie wyniosło u mnie 9.5 (cały zeszły tydzień liczyłem od "zera"). Natomiast w tym tygodniu świątecznym znów wyzerowałem liczniki rano w poniedziałek. Ruch był mniejszy niż przeciętnie. Efekt- średnie spalanie za ten tydzień (dziś jest piątek) wyszło bez problemu 7.6. Jeździłem tymi samymi trasami, podobnym stylem co zwykle. Różnica prawie 2 litry! Jak do tego dodam, że w zeszłym tygodniu jeździłem sam, a w tym zwykle z pasażerami (3-5 osób), wyniki jeszcze bardziej wyglądają na odległe. Dodam, że po włączeniu silnika wyłączam zawsze system start-stop i nie jeżdżę w trybie eco (od ponad miesiąca mam go na stałe wyłączony).

Moim zdaniem to pokazuje, jak bardzo spalanie zależy od natężenia ruchu w danym mieście, a zapewne też i od pokonywanych w nim tras. I że trudno czynić jakieś sensowne porównania pomiędzy naszymi Hankami oraz wobec innych samochodów. A przecież każdy ma inny styl jazdy.
                      Last edited by Gość; 28-12-2013, 09:37.

Comment

Zamieszczone przez Yary Zobacz posta
                        To wszystko jest bardzo względne.
                        Dlatego testowe wyniki podawane przez producenta to idealny wynik do, którego się dąży (z różnym efektem).

Ja mam nakulane ponad 20k i w codziennej eksploatacji moje 1.8AT Exe. bierze 9-10l a jeżdżę 80% dystansu po autostradzie prędkością autostradową. Producent deklaruje zdecydowanie co innego. Dla kontrastu wczoraj robiłem traskę 150 km ale prędkościami krajowymi (czyli 60-90 bez głaskania ale spokojnie) i uzyskanie wyniku poniżej 7l nie sprawiło żadnego problemu.

Także styl jazdy i aktualne warunki determinują w dużym stopniu spalanie. Oczywista oczywistość. Pozostałe zmienne określana pojemność silnika bo małe pojemności (jak 1.8) palą mało nawet jak się staramy (przynajmniej seryjne silniki).

Comment

Pierwsze 10 tys. przebiegu, średnia z komputera to 7.5 l, średnia liczona ze zużycia z baku to miasto ok 8.5 - 9, natomiast trasa 6.1 - 7.2 (do 110 km/h wezmie 6.1 a jak już sie smiga ponad 130 km/h to 7.2). Jeżdżę w miarę spokojnie, ale jak dłuzej trzymam powyżej 4 tys. obrotów i troche powyprzedzam to i ok 10.5 - 11 l potrafi spalić.

Comment

Silnik 1.8 przebieg do dzisiaj 9 tys km . Chialbym zwrocic na cos uwage , zmienilem olej z fabrycznego 0W 20 na 5W30 , powinien troszke wiecej brac paliwa jak twierdzi serwis a na trasie 360 km droga krajowa , Kraków - Katowice -Cieszyn _ Kraków przecietne spalanie 5,4 L i to przy spokojnej normalnej jezdzie bez szalenstw i bez glaskania gazu . Wiec z tym olejem to chyba wiecej z tym olejem to 0.1 l na 100 km lub mniej

Comment

no wiec właśnie? cierpisz z tego powodu ? bo twój silnik na pewno nie , ekologia i ekonomia rzadko idzie w parze z interesem maszyny. Ty zdecydowałeś (w mojej ocenie) optymalnie tzn. ekologia i ekonomia od braku 0W-20 nie ucierpi, ale silnikowi na pewno się polepszy.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Civic IX 1.8 142KM noPB.

Dystans: 13410 km
                                Miasto: Warszawa (Białołęka)
                                Średnie spalanie 7.94 l/100km liczone metodą pełnego baku
                                Typ Trasy: Mniej więcej: 60% miasto 40% trasa
                                Ciekawostki: po przejściu z letnich 17" ER300 (Bridgestone?) na 16" zimówki Continental Conti TS850 jakoś różnicy w spalaniu nie widzę.

Pytanie: próbuję zasymulować wydatki finansowe na wakacje (wyjazd do Chorwacji) i mam pytanie jakie mniej więcej spalanie noPB z klimą w upalny dzień na autostradach przy prędkościach wg GPS
                                a) 130 km/h
                                b) 140 km/h
                                c) 150 km/h

Okolice 8l/100km? +/- 0,5l ?
                                Last edited by poziomek; 05-01-2014, 22:18.

Comment

Working...
                                X