Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Tommaszzo Zobacz posta
    Ja myślę że u Marii problemem może nie tyle być styl jazdy co jej trasy. Jeśli jeździsz na krótkich odcinkach i czesto się gdzieś zatrzymujesz na zakupy, to samochod dużo pali.

Moja pali w mieszanym cyklu około 7,7 (wg motostat). Ale ja jeżdżę około 100 km dziennie i to gdzieś się rozchodzi - tu spali więcej, tu mniej. Dlatego taka średnia.

Duży masz już przebieg?

Ja pamiętam że na samym początku eksploatacji też nie byłem zadowolony ze spalania - 10 szła równo nawet przy spokojnej jeździe Ale już jej przeszło
    Witam
    obecnie przejechałam 290 km, jeżdżę delikatnie, tyle że u mnie są duże korki no te krótkie odcinki, ale takie już będą do pracy mam 7 km w jedną stronę, no i zakupy też po drodze robię. Dalej jest 12,2. W poprzednim najwięcej było 11,3 (też automat). Zastanawiam się czy to może ten komputer wyświetla za dużą średnią, co o tym myślicie?
    Pozdrawiam

Comment

Witaj Mario.
      Komputer może zawyżać, ale nie patrz na wskazania do przebiegu 1000-1500 km. Każdy nowy samochód ma zwiększone zużycie paliwa. Cokolwiek by nie pisać o precyzji wykonania, nowe elementy muszą ze sobą zacząć współgrać jako jeden twór. Elementy silnika, skrzynia biegów, układ jezdny, wszelkie łożyska, sztywne paski etc. To musi potrwać biorąc pod uwagę o jak twardych materiałach mówimy. Dopiero jeśli po tym minimalnym dystansie nie zauważysz niższego spalania, warto zacząć traktować to z większą uwagą.
      Pozdrawiam.

Comment

To zapraszam na EKO szkolenie , w piątek wracając z Gdańska zatankowałem w Mławie i zjechałem z krajowej 7 w bok. trasa która pozostała do domu to dokładnie 90km tempo jazdy 95-105km/h spalanie komputer się wahał 5,6/5,7, po przespanej nocy wsiadłem do mojej ulubionej i pognałem do Warszawy - po powrocie komputer wskazywał 5,9 (na obwodnicy było i 160km/h) - ZACZNE KRĘCIĆ FILMIKI NA TUBE

4D EXE 1,8 2012 włączone EKO

p.s poprzednio miałem 8gen 4D wersja USA jej waga to 1050kg wiec sporo lżejsza i średnie (na letnich oponach) 6,2/6,4

Comment

Ale moim zdaniem taki wynik jest jak najbardziej do osiągnięcia, wszystko zależy od tego czy marzyciel sobie odpowiednia dyscyplinę czy nie

No i oczywiście od trasy, która "robisz" mój "rekord to 6.1 na 400 km - ale tam starałem sie utrzymywać około 100 i kilka razy do 160. Zaparkowany Samochod na ferie

W druga stronę inna historia, liczył sie czas, prędkości i rzędu 140-160 - spalanie około 8.. Czuli nie najgorzej

Comment

Mój rekord 5,5l, podróż ~340km (Poznań-Gdynia) praktycznie zero doświadczenia w EKO, a co lepsze to była podróż całkiem nowym samochodem z salonu do domu , teraz praktycznie jeżdżę krótkie dystanse i to szczególnie w mieście - średnie spalanie na bak wychodzi 8,3l.

Comment

aż chce się jechać w trasę - tak bez pośpiechu

Szkoda tylko że nie mam tempomatu :/

Comment

Ja swoim wypaliłem właśnie pierwszy zbiornik. Przejechałem 640 km i spaliłem 42 litry co daje średnią 6,6 l/100 km. 70 % przebiegu to jazda po Krakowie, ale muszę też przyznać że jeździłem dosyć delikatnie. Komputer też wskazał 6,6 l więc z całą pewnością komputerowi można ufać

Comment

I jeszcze jeden wynik osiągniety dzisiaj.
                  Trasa: Kraków - Tarnowskie Góry - Jarocin - Poznań. Całość ok. 410 km. Spalanie: 5,3 l/100 km. Przez większość trasy włączona klimatyzacja, tryb econ wyłączony. Silnik 1,8.

Comment

A jak z prędkościami?

Comment

Szału nie było, jechałem tak jak ruch pozwalał i tak aby nie wzbogacić właścicieli fotoradarów

Comment

Miasto - 8.1 (wg. komputera i z baku) a trasa 6.8 - 7.1 (średnia prędkość z trasy ok 100 km/h). Po mieście jak są korki to Eco włączone, na trasie zawsze off. Przy trasie można zejsc poniżej 6.0 ale to trzeba trzymać prędkość <90 km/h. Ogólnie powyżej 130 km/h spalanie znacznie rośnie.

Comment

Silnik 1,8 5D, skrzynia manualna w zimie 7,2-7,4 aktualnie 6,5 - większość płynna jazda w mieście, w trasie 6,2 w 4 osoby jazda 100-120 km 7,1 . Eco off. tankuje na BP 95.

Comment

Prędkość wiadomo - bez szału.
                            Ale jakie wyniki! Po 100 km miałem 4,6.. Po 200 km 4,7 l/100km po 300 km 4,8 l/100km.
                            Jak dojechalem do domu to juz 5.5 l/100 km, ale potem to juz był inny zakres prędkości
                            Trasa z Kowna do Warszawy.
                            image.jpgimage.jpg

Comment

Wyniki szokujące jak na 1.8 i to z automatem!!! Nie myślałem że to możliwe... Co prawda jako gość który Civikiem z nowym oszczędnym dieslem 1.6/120KM osiągnął średnią 7,8l/100km nie mam tu za wiele do powiedzenia o oszczędzaniu ale taki wynik imponuje; mi w 1.8 ufo to jadąc na tempomacie nie udało się zejść poniżej 5,4 litra a wytrzymałem tak aż 5km... Chyba musiałbym wracać z Alp na długiej opadającej prostej, żeby osiągnąć wynik taki jak Ty
                              ............................C I V I C
                              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                              . .
                              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Też nie myślałem że to jest możliwe. Ale to wszystko kwestia naprawdę planowania każdego ruchu. Mnie pamiętam że irytował kiedyś ten wskaźnik chwilowego zużycia, ale jest jednak bardzo przydatny.

Ale na Litwę to się spieszyłem, kilka razy pod 170 i ogólnie jechałem dynamicznie. Spalanie jak dojechałem na miejsce 7.0 l/100 km. Także też byłem zadowolony.

Ciekawe ile bym miał jadąc tym dieslem
                                Last edited by Alix; 22-05-2013, 09:20. Powód: Polecam użyć edit żeby nie pomnażać postów :)

Comment

Working...
                                X