Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik 1.4 a 1.8 - dynamika, ogólne wrażenia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

U mnie przy prędkości 140km/h (1.8 MT 5D) jest około 3650 obr/min. Przy 4000 obr/min jechałem powyżej 150km/h (dokładnej wartości już nie pamiętam).
    Z innych wartości które zapamiętałem to 115km/h - 3000obr/min, 130km/h - 3400 obr/min. Prędkości oczywiście licznikowe, nie GPS.
    Last edited by darq79; 22-02-2015, 18:47.

Comment

Zamieszczone przez darq79 Zobacz posta
      U mnie przy prędkości 140km/h (1.8 MT 5D) jest około 3650 obr/min. Przy 4000 obr/min jechałem powyżej 150km/h (dokładnej wartości już nie pamiętam).
      Z innych wartości które zapamiętałem to 115km/h - 3000obr/min, 130km/h - 3400 obr/min. Prędkości oczywiście licznikowe, nie GPS.
      Dokładnie, dziś przy 110 - 2900 obrotów, jak będę miał możliwość to zrobię foto przy 140, ale ok. 3,5k jest przy 140 jak napisałem wcześniej.

Comment

Wynika z tego, że jeśli chodzi o obroty, to jakiś wielkich różnic między 1.4, a 1.8 nie ma. U mnie (Civic 1.4) przy prędkości 105 km/h, obrotomierz pokazuje 3000obr./min. (na 6 biegu). Jednak liczy się moment obrotowy, ale hałaśliwość silnika chyba będzie na tym samym poziomie. Muszę sprawdzić jak to wygląda przy prędkości 140 km/h., a może ktoś to odnotował?

Comment

Przy 140km/h w 1.4 na 6 biegu jest 4000 obr./min. Różnica jest spora bo w 1.8, tak jak wyżej koledzy piszą, jest 3650 obr./min., tak więc musi być też ciszej niż w 1.4
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

No ciekawe ale zaobserwowałem pewną zgodność. Wszyscy z Was piszą o 5D, ja natomiast pisałem o 4D. Nie sądzę żeby mnie pamięć zawodziła bo akurat na to zwróciłem uwagę i ja pamiętam 4k i 140km/h w 4D 1.8.
            Czy ktoś z 4D MT mógłby sprawdzić jak jest u niego?

Comment

Joe , to co piszesz jest dość oczywiste - przecież masz automat 5 biegowy, więc jest dość mało prawdopodobne, że będziesz miał porównywalne obroty z 6 biegowymi manualami. Wydaje mi się, że raczej powinieneś porównać jak to jest przy 160 na 5 biegu w manualu, choć moim zdaniem w manualu obroty tym razem będą wyższe. Twoja skrzynia ma po prostu inne przełożenia.

Comment

Joe nie pisał o swojej brunetce jak domniemam lecz o testówkach.
                Co do obrotów - potwierdzam - Tourer też sunie 140 przy 3600-3700. Dziś zrobiłem fote ale taki picasso wyszedł że szkoda wstawiać...

Comment

Ach to przepraszam, zgubiłem widać tę informację

Comment

Tak wiec wszystko już wiadomo, na 6 biegu, w 1.8 mamy 3650obr/min zaś w 1.4 jest 4000obr./min. Z hałasem pewnie jest podobnie, tam gdzie niżej obroty, to jest ciszej. Civic 1.8 jest dobrym autem na autostrady, zaś 1.4 do miasta i drogi lokalne. U siebie zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jak nie kręcę silnika powyżej 3500-3800 obrotów to w kabinie jest dosyć cichutko i przyjemnie, ale jak wkręcam już powyżej tego zakresu robi się zauważalnie głośniej, czy w 1.8 też tak jest ? Druga rzecz, warto by było zrobić takie doświadczalne pomiary elastyczności, np. u siebie swego czasu, tak zupełnie z ciekawości, zmierzyłem stoperem elastyczność na 5 biegu w zakresie 80-120km/h, byłem sam na pokładzie, równa droga, wyszło mi około 17-18 sek. Moja wersja auta -to Comfort na kołach 205/R16, tutaj będzie w dużej mierze decydować masa auta i rozmiar kół.
                    Last edited by Grzechu; 23-02-2015, 09:33.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                      U siebie zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jak nie kręcę silnika powyżej 3500-3800 obrotów to w kabinie jest dosyć cichutko i przyjemnie, ale jak wkręcam już powyżej tego zakresu robi się zauważalnie głośniej, czy w 1.8 też tak jest ?
                      Jest moment od 3,5-4,2 że robi się głośniej, ale powyżej tych 4,2 stabilizuje się to na akceptowalnym (dla mnie) poziomie. Ale faktem jest, że poniżej tych 3500 jest cichutko.

Comment

Zalmen3, czytanie ze zrozumienie się kłania. A mój AT na 5-ce przy 140 ma 2800. Przy 4000 też zaczyna być głośno ale potem się stabilizuje.
                        Grzechu, jak poszukasz w moim temacie o aucie to znajdziesz filmiki z przyspieszenia i z kickdowna 80-120.

(na fullscreenie widać wszystko)
                        Last edited by Gość; 23-02-2015, 10:33.

Comment

Tak, tak, posypuję głowę popiołem...

Comment

Tutaj kluczowy moze być i-VTEC - od 3500 z definicji wyłącza oszczędnościowe nastawy rozrządu Dlatego jest i głośniej i spalanie idzie w górę... mój jest wyraźnie oszczedniejszy poki jestem w ramach tych 3500 Tu niestety w 1.4 mamy to juz przy niższej prędkości. Dlatego z mojego doświadczenia 1.4 i 1.8 tak przy naszych przepisowych 130-140km/h palą praktycznie tyle samo. Przy 4200 wydluza sie uklad dolotowy i halas z kol i powietrza jest juz na tyle duzy, ze głośność silnika juz sie subiektywnie istotnie nie zmienia...
                            Last edited by Alix; 23-02-2015, 17:29.
                            ............................C I V I C
                            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                            . .
                            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

W 1.4 przy 140 mam 4 tys rpm na blacie.
                              Za dużo aby tak jechać długie odcinki. Najczęściej trzymam 130 km/h. Pali wtedy niecałe 7l i da się jakoś jechać .

Civic jest głośny w środku i chyba nie ma na to panaceum. Porównalbym go z Mazdą.
                              Toyoty czy Ople wolnossace są cichsze.

A komfortowa jazda jest jak auto ma +220 nm. Zauważyłem ze producenci dobierają przełożenia nie pod moc ,a moment silnika.

Comment

Zamieszczone przez Robson-Robert Zobacz posta
                                Najczęściej trzymam 130 km/h. Pali wtedy niecałe 7l i da się jakoś jechać .
                                Mi 1.8 przy podobnej jeździe pali identycznie... ale jest jednak trochę rpm ciszej To jest właśnie ten gap pomiędzy i-VTEC on/off gdzie 1.8 pali tyle co 1.4

Toyoty czy Ople wolnossace są cichsze.
                                Bo mają dłuższe skrzynie. W przypadku Opla - zwykle nonsensownie dłuższe...

A komfortowa jazda jest jak auto ma +220 nm.
                                Ale w dieslu czy w benzynie? I w jakim aucie? Bo w benzynie we Fiacie Panda to z takim momentem mamy prawie hot hatcha, w kompakcie całkiem sprawne auto, a w Jeepie Grand Cherokee totalną zawalidrogę. Diesel z takim momentem to raczej jako ekonowóz i to co najwyżej do wielkości kompakta. Moment obrotowy to jest wyjątkowo trudna wartość do w pełni racjonalnych porównań, bo liczy się generalnie ten aktualnie na kołach, a nie ten podawany przez producenta co ma być na silniku. Zależy od przełożenia układu przeniesienia napędu, od długości poszczególnych biegów, rodzaju silnika - choćby to ostatnie bardzo decyduje o tym jak moment jest dostępny... Niewysilony diesel vs wysilony diesel vs niewysilona turbobenzyna vs wysilona turbobenzyna vs benzyna vs wysokoobrotowa benzyna to mamy przełożenie optymalne tego momentu albo z 1500rpm albo z 7500rpm jak bywało w hondowskich silnikach B-serii, a mało dynamiczne to one nie były, choć do 220Nm im daleko

Domyślam się, o co Ci chodziło - jakbyś miał 220Nm w benzynie na wagę swojego Civa, komfortowo byś śmigał nawet na autostradzie no i pewnie miałbyś dłuższe przełożenia. Niestety, tyle nie oferował nawet poprzedni Type R

Ja w tym kontekście zwykle lubię wskaźniki typu KM/100kg (i chodzi tu o realną wagę z benzyną, kierowcą itd.) - jak jest poniżej 5 to jest retro (vide dynamika Fiata 126p), jako oscyluje bliżej magicznych 10, zwykle jest to normalne autko o przyzwoitych osiągach (civic 1.4 wypada tutaj trochę "pod", 1.8 "nad" i taka też jest ich natura), jak zbliża się do 20 to jest auto o dynamice sportowej (typowe dla obecnych hot hatchy, Lancera Evo, mojego żelazka itp.). Wiadomo, że w codziennej jeździe z 2000-3000rpm zwykle dynamiczniejsze wydają się tu turbodiesle czy turbobenzyny, bo oferują więcej Nm w tym zakresie - dlatego 1.6D/120KM subiektywnie dynamiką w ruchu codziennym wydaje się wręcz bardziej dynamiczny od znacznie mocniejszego 1.8; aż chce się porównywać momentem, ale niestety kg/Nm niewiele mówi Bo w dieslu trafi go na koła jakieś 2/3 tego co w benzynie przez długie przełożenie... w Oplu trafi go 20% mniej niż w Hondzie z tego samego powodu... chociaż może na jedynce nie, a na 4, 5 i 6 już tak... nawet Hondy trudno tak porównywać, bo jak widać w Civicu 1.4 trafia "inny" moment na koła (krótsza skrzynia) niż w 1.8, więc różnica nie jest tak prosta jak 127 vs 174Nm na silniku ale jakby między ok. 145Nm (policzyłem z 4000/3500rpm dla szóstki) vs 174Nm... w każdym razie na szóstce, bo na innych biegach już nie mam siły liczyć
                                Last edited by Alix; 26-02-2015, 14:41.
                                ............................C I V I C
                                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                                . .
                                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                                X