Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik 1.4 a 1.8 - dynamika, ogólne wrażenia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

A tak trochę wracając do tematu, do dużo odpowiedzi na temat znajdziecie tu:

Dla równowagi - bo większość opinii o 1.8 możemy znaleźć w podobnie brzmiącym temacie o 1.4 (https://www.civicforum.pl/showthread.php/10283-Silnik-1-4-100-KM-jaki-jest) a debata jest mocno polityczna... Jestem ciekawy co o nim sądzicie :D Jak dla mnie R18A2: Pozytywy - pełna kultura pracy w całym zakresie obrotów, natychmiastowa reakcja na gaz (bez laga jak np. w dieslu 2.2) - stosunkowo cichy na niskich obrotach - sprawnie daje sobie radę z autem, zapewnia niezłą dynamikę -

Witam wszystkich na tym forum! Właśnie się waham przy zakupie nowego samochodu (civic 5D) z silnikiem i-vtec 1.4. Kasa ma znaczenie, ale też nie chciałbym kupić mułowatego samochodu. 1. Jak samochód sprawuje się podczas włączania się w ruchliwą drogę, gdy trzeba dobrze przyspieszyć 'od zera'? 2. Jak podczas wyprzedzania na trasie, gdy TIRek ciągnie te swoje 80-90? Z góry dzięki za wszelkie spostrzeżenia!

Ja osobiście nadal uważam, że 1.4 (tak właściwie to jest silnik 1,33) jest po prostu trochę za słaby do 1,3 tonowego Civica, a przede wszystkim ma na tą masę za mały moment obrotowy. W dodatku dla mnie niezbyt pasuje do raczej dynamicznego wizerunku auta - 13 sekund do setki (w testach nawet 13,4) czynią go jednym z wolniejszych aut w klasie, a nawet wolniejszym od wielu miejskich aut klasy B. Przepaść w osiągach do 1.8 jest spora, bo 4 sekundy do setki to inny wymiar dynamiki auta. A to wszystko za 4-5 tysięcy więcej i zaledwie litr pod dystrybutorem więcej. IMO grzech nie skorzystać. Chyba, że ktoś naprawdę spokojnie jeździ...
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

To wszystko zależy czego tak naprawdę szukamy.. 1.4 jest słabszy, ale niektórym poprostu wystarcza, 1.8 jest bardzo dobry na trasę, do wyprzedzania itp. Myślę że najlepiej się poprostu przejechać.

Comment

Mam 1,4 i naprawdę wystarcza, na pewno nie jest to rakieta, ale mało mam sytuacji gdzie potrzebuję tej mocy. Miałem poprzednio samochód 120 konny z turbo i tam był power. Do 100 miał 9,8 sek. Niestety spalanie oscylowało w granicach 9 l/100. Chyba doszedłem do wniosku, że nie wykorzystuję tej mocy - dlatego taki mój wybór, którego nie żałuję. Poza tym gdzie w Polsce się tą moc wykorzysta, radarów coraz więcej, tłok na drogach, dodając gazu zaraz trzeba hamować... do niczego to nie prowadzi.
        Podsumowując - dla każdego coś miłego, trzeba podchodzić do wyborów indywidualnie, są tacy, których 100 kucy nie satysfakcjonuje, są również i tacy, którzy twierdzą, że auta z mocą 142 koni są zabawką i nie schodzą poniżej 200 KM.
        Takie moje zdanie. Pozdrawiam wszystkich.

Comment

Przyłączam się zdania kolegi myrama... również od półtora tygodnia posiadam 1.4 i na moje potrzeby w zupełności wystarcza... żadna rakieta to nie jest - i jeśli ktoś oczekuje tu dynamiki to jej nie znajdzie... nie ma dnia, żeby gdzieś radar nie stanął nowy - za chwilę w Polsce i tak nie da się pojechać szybciej niż 90 km/h... w sobotę zrobię trasę około 800 km, w tym około 700 km w obie strony autostradą w kierunku Poznania - podzielę się wrażeniami...

Comment

Ja akurat nabyłem 1.8 i nie wiem dlaczego piszecie o tych fotoradarach? Czy fotoradar nie łapie tych z silnikiem 1.4? Przecież taka Honda też może jechać powyżej 90km/h. Ja tego mocniejszego silnika nie kupiłem dla sportowych wrażeń tylko z życiowego doświadczenia bo kierowcą jestem ze 20 lat. Czasem na drodze zdarzają się takie sytuacje że potrzebne jest to lepsze przyśpieszenie i moment. Wariatów nie brakuje a i wyprzedzanie jest bardziej komfortowe. Dla tego marginesu bezpieczeństwa jestem w stanie zapłacić trochę większym spalaniem. Ale oczywiście nie neguję Waszych wyborów bo każdy ma swoje preferencje a przecież i tak wszystkie Hondy nasze
            CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Moje zdanie znacie, pisałem wcześniej. Ale jedno dodam.
              Zapas mocy dobrze mieć, przydaje się. A lepiej mieć niż niemieć bo jak nie masz to nie ma opcji a jak masz to zawsze jest wybór i wcale nie trzeba jeździć jak wariat i bać się każdego radaru.

Comment

Wszyscy powyżej mają swoje racje. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na stosunek dużej różnicy dynamiki tych silników w stosunku do małej różnicy w wydatkach bardzo rzadko spotykanej na rynku. Taka różnica w osiągach często różni najsłabsze i najdroższe wersje innych aut i zazwyczaj powoduje różnice w cenie tych wersji aut kilkakrotnie większą niż w przypadku Civic. Dlatego uważam, że tu po prostu warto mieć 1.8. Miałem przez chwilę auto zastępcze z 1.4 pod maską i mi akurat zdecydowanie brakowało ciągu w codziennej eksploatacji po mieście... W 1.8 czuje się dużo pewniej no i fajniej Ale to zależy od stylu jazdy, więc jak komuś rzeczywiście 1.4 wystarcza, to po co ma przepłacać...

P.S.
                A wszystko to już dokładnie przegadane w tematach do których dałem linki stronę wcześniej post #16
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                  tylko z życiowego doświadczenia bo kierowcą jestem ze 20 lat.
                  Nawiasem mówiąc jeżdżę od 1990 roku, jeździłem również sporo motocyklami (m.in. Hondami) i wiem, że możliwość dynamicznego wyprzedzania jest fajna i daje większe bezpieczeństwo, po prostu, gdy nie ma możliwości wyprzedzania z moim "marnym" 100 konnym silnikiem to nie wyprzedzam.
                  Last edited by myram; 16-01-2013, 12:00.

Comment

Zamieszczone przez myram Zobacz posta
                    po prostu, gdy nie ma możliwości wyprzedzania z moim "marnym" 100 konnym silnikiem to nie wyprzedzam.
                    Też jest to jakiś sposób ;D.

Comment

W listopadowym Motorze była tabelka 200 najlepiej przyśpieszających aut, były modele aktualnie produkowane i Civic 1.8 zajął 117 pozycję ze zmierzonym czasem 8,5 sekundy a z tego co pamiętam to katalogowe wynosi 9,1. Z takim samym czasem na 117 pozycji był Accord 180KM 2.2CDTI. A swoją drogą czy ktoś wie dlaczego według danych katalogowych czym wyższa wersja wyposażenia Civica tym gorsze przyśpieszenie?
                      CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Więcej bajerów --> większa masa.

Comment

No chyba nie bo wersja S waży tyle co Comfort i Ska ma przyśpieszenie 8,7s a Comfort 9,1. Więcej ważą wersje Sport i Exe zresztą ich waga jest taka sama a Sport ma 9,4s a Exe 9,7s. Cały czas mowa o skrzyni manual. Poza tym 60 kg różnicy między wersją Comfort a Sport i Exe to nie jest jakaś masakra a połowa tej wagi to pewnie przez większe felgi bo ile może ważyć czujnik deszczu czy halogeny. W innych markach aut które oglądałem przed zakupem parametr przyśpieszenia był taki sam dla każdej wersji wyposażenia.
                          CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Wyposażenie waży (szczególnie w EXE - masy grzewcze fotela, sam szyberdach to nawet +30kg). Druga sprawa to większe i cięższe koła - 225/45/R17 vs 205/55/R16 vs 195/65/R15 (EXE/Sport vs Comfort vs S) - podniesienie masy dynamicznej o kilka-kilkanaście kilogramów, co odpowiada kilkudziesięciu kilogramom masy statycznej. Większe gumy też = większe opory toczenia. Stąd różnice. Honda jest chyba obecnie jedyną firmą na rynku, która się do zmian w osiągach tak uczciwie przyznaje - wszyscy piszą osiągi najlżejszej wersji, żeby lepiej wypaść w porównaniach. Szacunek więc za to.
                            Last edited by Alix; 16-01-2013, 12:20.
                            . .

Comment

Poza tym te 60 kg to tak jak byś miał drugą osobę w aucie.
                              A zrób test do setki z pełnym bakiem i z pustym i też będzie różnica a to tylko kilkadziesiąt litrów paliwa.

Comment

Witam Wszystkich, wracając do tematu jazdy na tempomacie,wczoraj wracałem z Tarnowa do Krakowa zjazd na Rybitwy / autostrada/.Jechałem na trybie Econ i tempomacie, jazda jest bardzo ekonomiczna, wystarczy tylko ;dodawać ; gazu w kierownicy.Przyspiesza bardzo powoli ,cały czas zielone kreski na pulpicie.ustawiłem na 130km/h jesli tylko nikt mnie nie spowolnił z przodu to jazda jest bardzo przyjemna i oszczędna,ale jesli chciałem wyprzedzic to musiałem wyłączyć Econ.za dwa miesiace jade z żoną do Swieradowa Zdrój i chce tak całą autostrade przejechac, zobacze ile spali. Pozdrawiam ciepło

Comment

Working...
                                X