Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Siłowniki bagażnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Pod maską mamy pręt, to pod klapę bagażnika najtańszy i niezawodny będzie kijek drewniany od szczotki z marketu przycięty na odpowiednią długość. Niech każdy użytkownik civic'a, któremu padły sprężyny gazowe pokrywy bagażnika podeprze takim kijkiem klapę, zrobi fotkę i wyśle do honda polska

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
      Czy może ktoś potwierdzić że OEM siłownik to Stabilus?
      Bo niestety muszę wymienić a chcę kupić coś pewnego.
      Potwierdzam

Co do fajnego zamiennika, to ja przeszło rok temu kupiłem Magneti Marelli dedykowane do citroena xantii o długości 600mm i sile 510N i działają bardzo przyzwoicie (klapa idzie żwawo sama do góry od momentu gdy tylna szyba jest poziomo w stosunku do podłoża, a jednocześnie zamknięcie nie stanowi problemu - po popchnięciu jej w dół ze średnią siłą domyka się sama. Cena za komplet ~40zł ????

Comment

Generalnie ja byłem zadowolony z siłowników montowanych fabrycznie, wyzionęły ducha dopiero po 160 tys. przebiegu. Kupiłem używki OEM z rozbitka (12 tys. przebiegu) na alledrogo i to była dobra inwestycja.

Comment

No właśnie moje padły przy 163kkm. Tak więc przebieg podobny.
          Stabilus idzie na pierwszy montaż. i podobno jeszcze Kayaba ale to niepotwierdzona w 100% informacja.
          Czekam na te stabilusy dzisiaj mają dotrzeć.

Comment

Oryginalne siłowniki kiedy sprawdzałem kosztowały około 200 zł sztuka. Kupiłem najpierw Petrov - gówno, oddałem bo były za długie. Kupiłem Krosno - tragedia: Zatrzymują się w połowie, trzeba powalczyć, a później mają takie jebnięcie do pionu że aż się obawiam o zawiasy. Jak wrócę do domu to założę stare, bo mimo wszystko były lepsze niż oba w/w produkty. Zaznaczę że dobrałem odpowiednią siłę.
            BTW: Zna ktoś tańszy odpowiednik, który sprawuje się jak oryginał?
            Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
            Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom.
            Soichiro Honda - Honda Corporation

Comment

Ja za wyżej wymienione Stabilusy.
              Zapłaciłem 150 zł za sztukę.
              Założone wczoraj,działają super.
              Oczywiście ze względu na minusowe temperatury trochę słabiej. Ale potem powinno być ok.
              Zdemontowane właśnie byly Stabilus.
              ASO zaproponowało OEM Stabilus w cenie 210 zł sztuka
              Dla zainteresowanych kupione w sklepie." Deler"
              Last edited by luzny41; 14-02-2021, 16:45.

Comment

Też tak miałem z siłownikami Krosno jak je założyłem odwrotnie niż pokazują strzałki( czyli tak jak oryginalne). Po odwróceniu siłowników wszystko działa elegancko od ponad roku.

Comment

Zamieszczone przez fotok1 Zobacz posta
                  Też tak miałem z siłownikami Krosno jak je założyłem odwrotnie niż pokazują strzałki( czyli tak jak oryginalne). Po odwróceniu siłowników wszystko działa elegancko od ponad roku.
                  Jak tylko wrócę do kraju to przekładam sprężyny
                  Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.

Comment

dajcie spokój z zamiennikami - kupiłem stabilus - takie same miałem oryginalne i jest git - tanio nie jest ok 150-170 zł sztuka - ale działają jak oe

Comment

Kupiłem Krosno. Założyłem zgodnie ze strzałką, czyli odwrotnie do oryginałów. Po otwarciu bagażnika trzeba nieco podnieść klapę, która stawia lekki opór, następnie powoli podnosi się do końca i ładnie wyhamowuje. Przy zamykaniu bagażnika też wyhamowuje, choć trochę stuknie. Można lekko przytrzymać klapę i wtedy jest łagodnie. Generalnie jestem zadowolony. Próbowałem też zamontować jak oryginały, ale wtedy w górę jest dość mocne uderzenie.

Comment

Prawdopodobnie, jak większość założyłem zamienniki tak samo jak oryginały. Teraz, kiedy zamieniłem pozycje to działają wszystkie które kupiłem [emoji3]
                        Nawet te najtańsze. Mam zapas [emoji41]

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

Comment

Dzień Dobry
                          Moje siłowniki klapy bagażnika przestały trzymać po podniesieniu klapy do góry nie trzymają klapa samoistnie opada.
                          Jakiej marki kupić oczywiście orginały odpadają za drogie,potrzebuję zamienników napewno już ktoś wymieniał.

Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez mirek58 Zobacz posta
                            Dzień Dobry
                            Moje siłowniki klapy bagażnika przestały trzymać po podniesieniu klapy do góry nie trzymają klapa samoistnie opada.
                            Jakiej marki kupić oczywiście orginały odpadają za drogie,potrzebuję zamienników napewno już ktoś wymieniał.

Pozdrawiam
                            Ja montowałem KROSNO jak miałem IX gena i działały jak należy

Comment

Znalazłem takiehttps://allegro.pl/oferta/honda-civic-ix-silownik-gazowy-klapy-tyl-2szt-12763095467
                              Numer FA Krosno: 31782

Średnica tłoczyska: 8 mm
                              Średnica cylindra: 18,5 mm
                              L max: 596,5 mm
                              Skok: 221 mm
                              Siła F1: 465 N

ale innej firmy są także z małą róznicą w średnicy tłoczka i cylindar

Dane techniczne:
                              średnica korbowodu: 10 mm
                              średnica obudowy: 22 mm
                              długość: 596,5 mm
                              suw: 221 mm
                              siła wyrzutu: 465 N

Pozdr.
                              Last edited by mirek58; 04-12-2023, 11:30.

Comment

KR31782
                                Normalnie w Intercarsie są dostępne

Comment

Working...
                                X