niepotrzebna czynność za 180 zł... fajnie. Następnym razem będę bardziej czujny. U każdego koszt B to 200 zł a u mnie 400 bez filtrów.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przeglądy okresowe - czynności serwisowe
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Jak użytkowałeś auto nie zapalała ci się żadna kontrolka niesprawności jakiegoś układu typu "check engine" itp ?
Comment
-
nic a nic, nic im też nie zgłaszałem.
Comment
-
To nie wiem po co robili tą diagnostykę ECM/PCM... Moje auto ma prawie 3 lata i nikt tam z niczym się nie podłączał żeby diagnozować.. bo niby co jak jest dobrze ?
Comment
-
Mocno mnie to ciekawi, zadzwonię i zapytam.
Comment
-
No ja też u Bieli. Czyli u nich widocznie to standardowa czynność przy B. A zglaszales coś czy sami zadecydowali?
Comment
-
Standardowe czynności przy przeglądzie razem z normami czasowymi macie w książce gwarancyjnej. Wszystko ponad to musi być zlecone i zaakceptowane przez klienta.
Inaczej to zwykłe naciąganie na kasę...był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
Zamieszczone przez PeGie Zobacz postaNo ja też u Bieli. Czyli u nich widocznie to standardowa czynność przy B. A zglaszales coś czy sami zadecydowali?Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023
Comment
-
Zamieszczone przez Miles Zobacz postaNie, nic nie zgłaszałem. Nie wydało mi się to dziwne, bo w poprzedniej Hondzie (City), też zawsze, corocznie podłączali mi pod komputer. Ba! nawet dawno temu, w moim Fiacie Panda to była standardowa procedura podczas przeglądu."Pod komputer" zazwyczaj auto podłącza się dopiero jak zapali się jakaś lampka na desce rozdzielczej.. zazwyczaj "check engine" w każdym innym przypadku jest to bezcelowe.. chyba żeby sobie popatrzeć na parametry poszczególnych czujników, elementów silnika.. ewentualnie gdy klient zgłosi, że zapaliła mu się na chwilę lampka.. wtedy można sprawdzić ewentualne zdarzenia zapisane w pamięci sterownika silnika, czy innego modułu auta... zależy od konstrukcji itp.. Moja Hondzia nie była podłączana pod komputery od prawie 3 lat i mam nadzieje, że nie będzie dalej podłączana
Comment
-
Czyli wszystko wskazuje na to, że trzeba pogadać z Panem z serwisu czemu to praktykują... wszędzie trzeba być czujnym, masakra.
Comment
-
Czy ktoś z przedmówców (lub obserwatorów) wątku byłby w stanie wstawić zdjęcia książki serwisowej w sekcji, gdzie są wypisane interwały poszczególnych przeglądów w tabelkach?
Przymierzam się do zakupu IX z dieslem 1,6 i auto z pewnością będzie importowane, więc książka po polsku nie będzie.
Comment
-
Proszę bardzo -plan przeglądów w załączeniu.
Pozdrawiam przyszłego właściciela ,,rechotka"IMAG4548_1.jpgIMAG4547_1.jpgIMAG4549_1.jpg
Comment
-
Panowie i Panie, gwarancja na nasze Hondy to 3 lata, czy jest sens robić ostatni przegląd w ASO, mianowicie przegląd w 3 roku, po przeglądzie gwarancja się kończy. Jedynym plusem z mojego punktu widzenia jest to, że jeżeli "coś wyjdzie" na ostatnim przeglądzie to może to zostać usunięte w ramach gwarancji ale czy warto za blisko 600-700 zł to robić? Trzeci przegląd to olej + płyn hamulcowy. Ten przegląd z wymianą, można zrobić samemu lub zlecić mechanikowi poza ASO, koszt 100 zł?! Jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii?
Comment
-
Jeśli wszystko w aucie jest sprawne, jeździsz i nic nie zauważyłeś, że coś źle się dzieje to znaczy, że auto masz raczej sprawne i nic tam nie wyjdzie... jedyna kwestia jest taka, czy zależy ci na pieczątkach z ASO, bo jeśli nie to nie ma sensu do nich jechać. Sam osobiście założyłem, że to auto będę miał na długie lata i do ASO przestałem jeździć po 1 roku... sam robię serwis. Po trzech latach wymieniłem wszystko zgodnie z instrukcją obsługi i trzymam się interwałów zgodnie z instrukcją. Zamierzam również zaopatrzyć się w HDS, żeby grzebać w komputerze auta.Last edited by Grzechu; 04-12-2017, 21:02.
Comment
Comment