Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Doctor Zobacz posta
    Powiem więcej, gdyby to było USA to bym pozwał Hondę za zalecanie takiej procedury Po dosyć spokojnej jeździe (~25 KM), 4 minuty po zgaszeniu silnika a wcześniej chłodzeniu turbo bagnet był tak gorący, że bym się chyba mógł poparzyć. Trochę jak z kubkami na kawę i ostrzeżeniami o tym że kawa bywa gorąca

Temperatury silnika oczywiście prawidłowe, nic się nie przegrzewa.
    Procedura jest pomyślana pod sprawdzenie przy tankowaniu (często słyszane w filmach "check the oil, too" )

Comment

No to sprawa wygląda następująco....
      Byłem w piątek u Krężla, przedstawiając mu moją sytuację... i wzięli na klatę, że tak nie może być i że to musi być ich błąd. Zrobili zlecenie i skasowali błąd za FREE.
      Oczywiście Pan chciał wcisnąć wymianę filtra powietrza ale stwierdziłem, ze nie jest konieczna.

Czyli a propos de facto - przy przeglądzie B i narzuceniu przeglądu A - nie skasowano inspekcji A.
      I teraz przy prawie 12kkm - wystąpiła by wymiana wg ~ kilometrówki wymiana oleju czyli przegląd A. Co ciekawe wg km by się zgadzało - ale wg czasu nie bardzo - bo mogło to by być 17 lub 14 miesięcy (w zależności jak ASO sobie skasowało inspekcje).

Na chwilę obecną - Inspekcja została ustawiona na 150 dni z naciskiem na Inspekcję B - co by wychodziło po prawie roku.
      Ciekawe na ile ustawili inspekcję A....????

Comment

Inspekcje A ustawili pewnie na ROK czasu lub jakies 15000 - 17000 km.
        Tak to u mnie robią zawsze.

Comment

Inspekcji A, nie ustawiają w serwisie. O tym decyduje komputer pokładowy, w zależności od stylu jazdy, ilości uruchomień, itp.
          Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
          Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

a no fakt, racja. U mnie bez wielkiego katowania samochodu wychodzi co rok (okolo co 15-17tyś km)

Comment

Koledzy i koleżanki - mam takie pytanie - Zbliża mi się kolejny przegląd - auto jest nadal na gwarancji:

Czy przywożąc własne materiały eksploatacyjne typu: olej silnikowy, filtr oleju, powietrza i kabinowy - nie naruszam warunków gwarancji ?

Jak wiadomo, można na tych materiałach przyoszczędzić 2/3 ceny w stosunku do ASO

Comment

Zapytaj swoje ASO. Niektóre robią problem, niektóre nie. Generalnie temat był wałkowany na forum kilkanaście razy. Nie powinni robić problemu, ale różnie to bywa. Czasem zaznaczą, że materiały klienta i przy naprawie gwarancyjnej mogą mieć punkt zaczepienia do odrzucenia naprawy...

Comment

Zerknij tu: https://www.civicforum.pl/showthread...%85d%C3%B3w-IX
                  Wielu userów jedzie se swoimi materiałami, od razu będziesz miał pogląd gdzie.

Comment

Tą tabelę przeglądałem kilka razy. Nikt nie pisał , że nie można - tylko jak się to ma do gwarancji.
                    Czy np. nie informują klienta - Dobra, dajesz pan swój olej - ale my nie bierzemy odpowiedzialności!....

Bo jak pójdę zapytać w ASO - to będą przekonywać, że to złe poczynanie.
                    Last edited by punchoo78; 29-12-2016, 13:25.

Comment

Nie przeglądaj tabeli tylko cały temat . Zadzwoń do swojego ASO i zapytaj co o tym sądzą, a później zinterpretuj.

Comment

Temat jest cały przeczytany.

Jeszcze mam takie pytanie. Skąd się bierze ubytek płyny chłodniczego w nowych samochodach ? Większość jest golona za dolewkę płynu.

Comment

Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                          Nie przeglądaj tabeli tylko cały temat . Zadzwoń do swojego ASO i zapytaj co o tym sądzą, a później zinterpretuj.
                          Dobra byłem dzisiaj w ASO i powiedziano mi, że można mieć swój materiał ale.....

- droższa jest wtedy roboczo godzina (przegląd AB - to koszt 350 Brutto)
                          - filtr oleju musi być od nich - OEM

Comment

Taka ciekawostka odnośnie swoich materiałów.. Oryginalny filtr oleju "Honda" do 1,8 i 1,4 i-vtec...

filtr.jpg

Robiony jest dla Hondy przez firmę "Purflux" -Made in France. W salonie kosztuje coś koło 55 PLN. Ten sam filtr bez napisu "Honda" kosztuje 24 PLN...
                            np.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

Czy ktoś wie co oznacza 1 pozycja z faktury? Pod koniec stycznia byłem na 1wszym przeglądzie B i uznałem 400 zł za cenę normalną, spieszyłem się więc zwinąłem fakturę, zapłaciłem i poleciałem dalej. Teraz czytając raport kosztów i porównując faktury u nikogo innego takiej czynności nie znalazłem. Czy ktoś się z taką czynnością podczas przeglądu spotkał?
                              18159955_1346266138773231_915018413_o.jpg
                              Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Zamieszczone przez PeGie Zobacz posta
                                Czy ktoś wie co oznacza 1 pozycja z faktury?
                                Tak właściwie to nic Moim zdaniem niepotrzebna czynność wykonana przez ASO. Pobawili się komputerem.. Cała ta lista to same dyrdymały Ale żeby mieć gwarancję trzeba ją odfajkować
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X