Zamieszczone przez Lukas
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak się zabrać za wymianę żarówek od świateł mijania?
Collapse
X
-
Orientuje się ktoś, dlaczego LED-owe lampy w civicu IX FL mają oznaczenie homologacji jak dla żarówki halogenowej?
LAMPA CIVIC.jpg
Comment
-
Też to kiedyś zauważyłem . Type-R nie ma spryskiwaczy,ale można to tłumaczyć tym,że LED ma strumień świetlny poniżej 2000lm,wtedy nie trzeba systemu oczyszczania,ani samo poziomowania ,a o dziwo ten układ jest na pokładzie z LED'ami. Dziwne to wszystko,wygląda na to że Honda zapomniała zrobić homologacji dla źródła światła mijania LEDi wszystkie dowody do zabrania i zakaz dalszej jazdy
Last edited by piter77; 10-12-2017, 20:42.
Comment
-
Czyli wrzucenie np czegoś takiego
Oświetlenie LED Philips X-tremeUltinon [~H7] jest wyposażone w doskonałą diodę LUXEON LED (temp. b. do 6500 K). Opatentowana technologia SafeBeam: nawet 200% jaśniejsze światło tam, gdzie jest potrzebne. Trwałość dzięki konstrukcji AirCool.<br>
w soczewkę w halogenie to prawie jak OEM?
Niby nawet system oczyszczania niepotrzebny (choć w poliftach poza TypeR i tak jest) bo producent podaje 1760 lumenów.
Oczywiście, wiem że to nie ma homologacji ECE i byłoby nielegalne, ale tym bardziej zastanawia mnie ta homologacja HC w LED-owych, fabrycznych światłach mijania. Tak serio, to Honda musiała to jakoś "dohomologować"
Comment
-
Zamieszczone przez JAR Zobacz posta
Comment
-
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaJak by się zmieściło to już dawno bym na tym śmigał, ale nie da rady bez przeróbki reflektora
Nie mieści się w soczewce, czy od tyłu nie ma miejsca na ten radiator i "przetwornicę"?
Mówię oczywiście o takim markowym zestawie jak Philips czy OSRAM, nie pierwszym lepszym chińczyku. W sieci jest mnóstwo prezentacji montażu tego w lampach, zresztą są nawet oficjalne filmiki Philipsa pokazujące montaż takiego zestawu w reflektorach w różnych modelach i niby zawsze wszystko ładnie się im mieści w reflektorze.
Np. w nissanie qashqai: https://www.youtube.com/watch?v=81Q3kK3YKXY
Astrze V: https://www.youtube.com/watch?v=MqtOrR29gF0
czy BMW 3 (ciekawostka - lampa na odbłyśniku): https://www.youtube.com/watch?v=HL8_CpaxcPw
Wydaje się to naprawdę niewielkich rozmiarów, do tego wyniki różnych testów akurat zestawu philipsa pozwalają sądzić, że świeci to dobrze i przede wszystkim ... prawidłowo.
Do drogowych by się pewnie zmieściło, ale efekt na odbłyśniku już nie ten, co w soczewce...Last edited by JAR; 11-12-2017, 13:38.
Comment
-
Zamieszczone przez JAR Zobacz postaNie mieści się w soczewce, czy od tyłu nie ma miejsca na ten radiator i "przetwornicę"?
Comment
-
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaNie ma miejsca na radiator, u mnie jest tak że po zdjęciu dekielka od światła mijania (soczewki) ,zaraz pod nim jest złącze (kostka) żarówki i na dodatek nie jest centrycznie w otworze dekielka ,tylko przy jego krawędzi . Tak samo jest w obu reflektorach, Tu jest porównanie wielkości obu źródeł światła i widać że radiator jest duuuuużo za duży do naszego reflektora. Co innego w światłach drogowych,tam jest miejsce na kilka takich radiatorów
https://www.tupianguanjia.com/i/1187677/pziqu/H7-5.jpg
Czyli trzeba by sobie dorobić jakieś 4 cm głębokości dekielka i może dałoby radę
Może kiedyś zrobią pomniejszoną wersję, a do tej pory z konwersji nici
Comment
-
Zamieszczone przez JAR Zobacz postaCzyli trzeba by sobie dorobić jakieś 4 cm głębokości dekielka i może dałoby radę
Już o tym myślałem,są do kupienia takie uniwersalne gumowe osłony w różnych średnicach i nie było by problemu z ich dopasowaniem,ale na przeszkodzie stoi nie centryczne ustawienie żarówki w otworze co uniemożliwia przykręcenie radiatoraMoże na styk by weszło,ale blokowało by to na pewno możliwość regulacji wysokości korektorem z wnętrza pojazdu.
Właśnie zrobiłem makietę LED'a Philipsa według wymiarów z neta i idę do garażu sprawdzić dokładnie czy wlezieLast edited by piter77; 11-12-2017, 17:36.
Comment
-
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postauż o tym myślałem,są do kupienia takie uniwersalne gumowe osłony w różnych średnicach i nie było by problemu z ich dopasowaniemTylko pytanie ile trzeba by przedłużyć, żeby zmieścił się ten radiator i żeby później dało się to założyć i nie przeszkadzało w montażu np tej rury od powietrza czy rurki od zbiornika do spryskiwaczy...
Comment
-
Już jestem,sprawa wygląda następująco: w reflektorze lewym (od kierowcy) moja makieta LED mieści się swobodnie,jest w miarę centrycznie,nie wystaje ,pod dekielkiem się spokojnie zmieści. Otwór na dekielek ma 55mm średnicy. Krawędź dekielka wchodzi do wewnątrz otworu w reflektorze więc zostaje 50mm, LED ma 40mm więc mamy tylko po 5mm luzu na stronę,ale radiator wchodzi na głębokość 2-3mm i jest OK. Natomiast w prawej lampie u mnie jest gorzej ,z uwagi na nie centryczne ustawienie soczewki (wygląda tak jak by była ustawiona bardziej w prawo,a co się z tym wiąże tył żarówki jest przy lewej krawędzi otworu) i radiator dotyka lewej krawędzi otworu i zamek(wypustka)dekielka nie wejdzie między radiator i krawędź otworu.Trzeba by było spiłować lewą krawędź otworu,ale tam jest zamek dekielka(jeden z trzech) i już by nie trzymał szczelności. Tak wygląda to u mnie, w innym aucie może być inaczej
Temat jest do przemyślenia
I jeszcze odnośnie przetwornic ,zmieszczą się spokojnie pod soczewkąLast edited by piter77; 11-12-2017, 19:21.
Comment
-
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaw prawej lampie u mnie jest gorzejZamieszczone przez piter77 Zobacz postaTrzeba by było spiłować lewą krawędź otworu,ale tam jest zamek dekielka(jeden z trzech) i już by nie trzymał szczelności.
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaw innym aucie może być inaczej
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Co na to ASO przy przeglądzie gwarancyjnym? Pod warunkiem, że nie rzeźbimy w lampie, tylko wszystko ładnie się mieści? Przed wizytą wskazany demontaż?
Comment
-
Zamieszczone przez JAR Zobacz postaNasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Co na to ASO przy przeglądzie gwarancyjnym?
Comment
-
Nie kumam w końcu o jakie światła chodzi, czy o mijania, czy też o drogowe, ale i tu i tu rozwiązaniem może być LED z takim radiatorem jak w tym linku Zamiast dużego kawałka aluminium i wiatraczka, są paski z metalowej linki i to one odprowadzają ciepło. Można je luźno dopasować. To oczywiście tylko przykład żarówki, konkretny typ z konkretnym mocowaniem trzeba by znaleźć. Ale praktycznie na każdy "gwint" można dostać z takimi paskami.
Comment
-
Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz postaNie kumam w końcu o jakie światła chodzi, czy o mijania, czy też o drogowe, ale i tu i tu rozwiązaniem może być LED z takim radiatorem jak w tym linku
Comment
Comment