Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak się zabrać za wymianę żarówek od świateł mijania?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

no nie za bardzo, wyciąga się niby wlot powietrza i wlew płynu spryskiwacza ale żarówki są na takich drucianych zapinkach i inaczej podłączane no i najpierw kapsle zaślepiające trzeba zdjąć (już 2x wymieniałem)

Comment

Potwierdzam jak wyżej- tak się nie wymienia tych żarówek...

Comment

Sam demontaż i montaż wlewu spryskiwacza i przewodu do filtra powietrza jest pokazany prawidłowo.
        Natomiast lampy na filmie są w specyfikacji "hamerykańskiej" u nas są inne:
        1. Demontaż okrągłych dekielków zabezpieczających (uwaga żeby nie pomylić długich z mijania, dekle takie same).
        2. Odpięcie zasilania żarówek.
        3. Odpięcie z czuciem drucianych zapinek - bardzo przydaje się lusterko na teleskopowym wysięgniku (można podejrzeć jak są zamocowane).
        3. Wyjęcie starych i włożenie nowych żarówek "z czuciem" (mało miejsca).
        4. Zapięcie drucianych zapinek (uwaga: wcześniej sprawdzić czy żarówka "siedzi" dobrze - inaczej reflektor będzie źle świecił).
        5. Dekle z powrotem.
        6. Montaż wlewu i przewodu powietrza jak na filmie.

Za pierwszym razem zajęło mi koło 30 minut, teraz około 10 min na obie lampy.

Comment

Zamieszczone przez bonito Zobacz posta
          . Demontaż okrągłych dekielków zabezpieczających (uwaga żeby nie pomylić długich z mijania, dekle takie same).
          Takie czarne dekielki?
          Wczoraj chccałem wymienić żarówki, ale ja tam za cholerę nic nie widzę. Szacun dla Was, że to ogarnęliście

Moja

Comment

Ja próbowałem ponownie wymienić, z jednej strony nawet blaszki nie mogłem zdjąć. Pojechałem do ASO, też nie potrafili normalnie wymienić, z lustrami itd. Wyciągnęli zderzak i lampę i wymienili. Koszt 50zl

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Comment

Czy w wersji z 2016, z ledami wymiana drogowych wyglada tak samo ??
              I jeszcze jedno pytanko, czy ktos sie orientowal co sie robi jak spala sie ledy. Chodzi mi o swiatla mijania. To sie jakos wymienia czy trzeba kupic nowa lampe ??

Comment

Podobno lampa jest integralna "nie rozbieralna" - więc w salonie mi mówiono, że nowe lampy maja minus w przypadku spalenia dziennych.

Comment

Z tego co kojarze, to ledy chyba nigdzie nie są "wymienialne". Nawet jeśliby by się udało rozebrać lampę, to trzeba by pojedyncze diody wylutowywać i wlutowywać jakieś inne. Poza tym założenie jest, że diody są wieczne, dlatego nikt nie projektuje możliwości ich wymiany. I raczej cykl życia diody jest na tyle długi, że pierwszy właściciel, a pewnie i drugi nie będzie musiał się tym przejmować. Zresztą normalnie działająca dioda nie spala się "nagle", tylko stopniowo świeci coraz słabiej.
                  Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                  Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Jak kupowalem auto patrzylem na te lampy jak na dzielo sztuki a teraz dopiero czlowiek sie zastanawia czy nie bedzie drenazu portfela. Ale chyba mnie uspokoiles ;d

Comment

Zamieszczone przez punchoo78 Zobacz posta
                      Podobno lampa jest integralna "nie rozbieralna" - więc w salonie mi mówiono, że nowe lampy maja minus w przypadku spalenia dziennych.
                      A właśnie moduł świateł DRL jest wymienny w IX-gen FL, zerknijcie na tą aukcję - TUTAJ
                      Moduł świateł mijania, według producenta oczywiście bez możliwości wymiany.

Comment

Witam,

Dzisiaj wymieniłem żarówki (honda civic wersja sport z 2016 r.) mijania i drogowe na OSRAM NIGHBREAKER UNLIMITED, ale po wymianie żarówki świecą gorzej. Wydaje mi się, że to nie jest problem samej żarówki natomiast ustawienia reflektora. Najmocniejsza wiązka światła kończy się kilka metrów przed samochodem. Wydaje mi się że żarówki zostały włożone poprawnie. Być może koniecznie jest wyregulowanie reflektora. Czy da się zrobić to samemu? Czy istnieją jakieś śruby do ręcznej regulacji reflektora?

Poniżej zamieszczam zdjęcia sprzed wymiany i po.

1.jpg2.jpg

Comment

Samemu nic nie wyregulujesz.. a jeśli już zaczniesz to skończy się to tak, że będziesz oślepiał innych kierowców.. jeśli chcesz mieć pewność co do prawidłowego ustawienia świateł, to jedź na pierwszą lepszą stację diagnostyczną i tam ci to sprawdzą za pomocą urządzenia do tego przeznaczonego... moim zdaniem na drugim zdjęciu światła mocniej świecą.. jest poprawa raczej..
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                          Coś na temat olejów..

Comment

Podjedź pod mur, bramę i zobacz czy zachowane są "hokejki". Uwierz mi, że się da zapiąć żarówki ŻLE.

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              Samemu nic nie wyregulujesz.. a jeśli już zaczniesz to skończy się to tak, że będziesz oślepiał innych kierowców.. jeśli chcesz mieć pewność co do prawidłowego ustawienia świateł, to jedź na pierwszą lepszą stację diagnostyczną i tam ci to sprawdzą za pomocą urządzenia do tego przeznaczonego... moim zdaniem na drugim zdjęciu światła mocniej świecą.. jest poprawa raczej..
                              Pomyliłem kolejność zdjęć

Zdjęcie drugie przedstawia sytuację przed wymianą żarówek.

Comment

Czy ktoś z Was jest w stanie podesłać mi zdjęcie z oryginalnie ustawionymi żarówkami w prawym i lewym reflektorze?

Comment

Working...
                                X