Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raport kosztów przeglądów IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Tak zapytam, a co jest innego w tym MAN-ie ?
    MANN za ok. 60 zł oferuje filtry węglowe polifenolowe (https://efiltry.pl/pl/filtry-mann/fi...e-polifenolowe) cokolwiek to znaczy.... Używam od 2 ostatnich wymian, czyli od ok. 12 miesięcy. Podobno wyłapują alergeny i pyły większe niż PM10.
    Ale może to tylko autosugestia??
    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
    sigpic
    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Wczoraj też wymieniłem u siebie przeciwpyłkowy na Filtrona K1187A z węglem aktywnym, koszt 65zł w sklepie stacjonarnym, ale jak wyjąłem stary to byłem w szoku, było na nim tyle syfu, że szok, pełno lisków, jakichś drobnych gałązek, kurzu, piachu, sierści z jakiegoś zwierzaka..
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• A ja poprzedni interwał zrobiłem na właśnie takim filtronie z węglem aktywnym i nie zauważyłem różnicy poza portfelem . W poprzednim aucie chociaż chwilowo, przez kilkaset km nie było czuć spalin, dymu czy smrodków z pól (typu obornik, nawozy etc), a tutaj nic, zero zmiany mimo, że oryginalny nie ma tego węgla

Comment

• ASO Honda Toruń
          przebieg 32400 km

przegląd AB + LPG (gwarancyjny) + inne
          suma: 944 zł (+mój olej 130 zł)

w tym m.in.
          dezynfekcja A/C 90 zł
          przegląd LPG i filtry 234 zł
          czyszczenie hamulców przód i tył 154 zł
          filtry oleju, powietrza i p/pyłkowy 233 zł (53+96+84)

Comment

• Na czym polegała dezynfekcja A/C ?

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
              Na czym polegała dezynfekcja A/C ?
              hmmm, uznałem, że po 2 latach użytkowania należy się dezynfekcja więc o nią poprosiłem. Od czasu do czasu trochę zalatywało z nawiewu. Na czym polegała usługa? Nie wiem. W sumie żadnej różnicy w jakości powietrza wdmuchiwanego do auto nie czuj e :-/

Comment

• Pewnie wpuszczają w obiegu zamkniętym jakiś preparat lotny do dezynfekcji, żeby trochę wybić bakterii w kanałach wentylacyjnych.... Mało skuteczne ale może coś tam trochę pomoże, żeby było mniej bakterii..
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Ja robiłem "Odgrzybianie Klimatyzacji Samochodowej Ozonem" i kosztowało mnie to 30pln za 15min - wpuszczanego Ozonu, który krążył sobie przy włączonej klimatyzacji i nie bynajmniej w ASO

Comment

• Mi w ASO w Rzeszowie za dezynfekcje klimy liczą zawsze ok. 15 zl. ( za zużycie 0.5 środka ). Także robię to przy każdym przeglądzie. Później przez tydzień w aucie czuć z wentylatora przyjemny zapach Ogólnie nigdy z klimy mi nie śmierdzi.
                    Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                    Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

• Nadszedł czas na przegląd A i B po 10 miesiącach użytkowania Civica.

Salon: Arher Kraków
                      Przebieg: 19211 km
                      Przegląd A+B - koszt 586,71 PLN (+ olej własny)
                      Rabat: 10%

Co zostało zrobione:

Przegląd A:

-wymiana filtra powietrza,
                      -wymiana filtra kabinowego,
                      -wymiana filtra oleju,
                      -wymiana oleju (olej mój - Shell Helix Ultra 5W-30)
                      -podkładka korka misy olejowej,

Przegląd B:

-kompleksowy przegląd B wraz z z rozebraniem i czyszczeniem układu hamulcowego,
                      -czyszczenie i mycie auta,
                      -aktualizacja Androida do najnowszej wersji,
                      -aktualizacja nawigacji Garmin,

Oczekując na samochód jazda testowa Hondą Civic X z silnikiem 1.0 w wersji Prestige (silnik 1.5 już testowałem)
                      Last edited by markow71; 18-10-2017, 08:10.
                      Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

• Przegląd po 12 miesiącach od zakupu.20171017_002032.jpg
                        Czyżby Honda Plaza była aż tak droga ?
                        Last edited by Bombusek; 17-10-2017, 00:30.

Comment

• Wymiana filtra kabinowego ponad 50zł ? a to jest 5 min roboty.. nawet śrubokrętu nie trzeba używać tylko własnych rąk... Wymiana oleju 129zł ? Oszaleli ? Ceny z kosmosu.. Już bym do nich nie pojechał.. za przegląd roczny 1200zł ? to ile będzie za przegląd po 3 latach ?
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Bombusek Zobacz posta
                            Przegląd po 12 miesiącach od zakupu.[ATTACH=CONFIG]38234[/ATTACH]
                            Czyżby Honda Plaza była aż tak droga ?
                            Jakaś masakra. W Toruniu nikt nie bierze ode mnie złotówki za wymianę jakiegokolwiek filtra. Tylko wymiana oleju kosztuje ok 40 zł, a nie 129 zł jak u Ciebie. Przegląd B 413 zł??? powinno być jakieś 300 zł w maksie! Rozumiem cwaniaków gdzie nie ma konkurencji (Toruń, Bydgoszcz, Płock to jeden właściciel i ceny identyczne, mimo to do wytrzymania), ale w Wawie? na pewno jest konkurencja. Jak nie w Wawie to gdzieś blisko.

Comment

• Ale dali aż 23% rabatu na olej warty na rynku 90zł. Łaskawcy.
                              Dla mnie takie ceny to nawet nie kosmos, a rabunek.
                              Filtry i olej kupujesz na rynku. Dobre ASO Ci je wymieni i nie policzy za usługę.
                              Kabinowy i powietrza wymieniasz sam w 3 minuty z czego minutę tracisz na wizytę w lodówce i otworzenie piwa.
                              U nich możesz kupić co najwyżej filtr oleju i podkładkę, ale masz mnóstwo innych filtrów na rynku jak Mann, Knecht, Filtron, Bosch itd.

Mnie A i B w Aries kosztowałoby 650-700 za wszystko, zależnie od tego jaki olej bym kupił.

Orientacyjne ceny części:
                              Filtr powietrza 60-70
                              Filtr kabinowy 20- w górę
                              Filtr oleju 25 w górę
                              Olej 90 w górę. Ten Shell właśnie tyle kosztuje

Materiały pomocnicze na fakturze ?
                              Odgrzybianie było na życzenie czy "obligatoryjne" ?
                              Last edited by roar; 17-10-2017, 09:15.

Comment

• Honda Plaza jest droga - tak wynika z moich obserwacji.
                                Sama usługa wymiany oleju (masz swój olej i filtr i jedziesz tylko na wymianę czyli odkręcenie korka, nalanie oleju i po fakturę/wpis do książki)
                                kosztuje w Honda Plaza 120zł, w ARIES 98zł a w ASO Wyszomirski 45zł!

Natomiast wymiana filtra kabinowego za 50zł to już grube oszustwo - zapytaj się w PLAZA jaki ułamek roboczogodziny jest na to przewidziany.
                                Sądząc po cenie to przyjmują, że wymiana filtra kabinowego zajmuje 20 minut a w rzeczywistości to 2 minuty.
                                Cena wymiany oleju wynika z roboczogodzin - ASO PLAZA przyjmuje 0.5 roboczogodziny, a roboczogodzina kosztuje tam chyba 250zł.
                                Natomiast ARIES na wymianę oleju przyjmuje 0.4 roboczogodziny, która jest tam tańsza, więc wymiana oleju wychodzi 98zł.

ARIES wpisuje roboczogodziny na fakturze. Jak byłem u Wyszomirskiego to też przed wykonaniem usługi wiedziałem ile roboczogodziny
                                zajmuje konkretna czynność i cena wynikała z przemnożenia ilość roboczogodzin*cena.
                                Moje FD7

Comment

Working...
                                X