Szukałem ale nie znalazlem. Civic 9 2,2 DTEC, start-stop (aku AGM), takie zjawisko: napięcie w trakcie obrotów ok. 1000/min ok. 12,6V nie zmienia się ani podczas dodania gazu, czy włączenia wszystkich odbiorników za wyjątkiem świateł. Jedynie po włączeniu świateł napięcie płynnie wzrasta do jakiś 14,7 Volta. Po wyłączeniu płynnie (ok. 5 sek.) spada do 12,6- 12,7 Volt... nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale dzisiaj podłączyłem ładowarkę smartfona z wyświetlaczem napięcia w sieci samochodu i zobaczyłem ruch w voltach.
Edit: Wpadło mi do głowy teraz: Sprawdzałem w trybie ECO, może z tym jest związane ładowanie i zmniejszenie oporu alternatora?
Jutro w takim razie sprawdzę bez "ECO".
Edit 2: Jeszcze jedno, włączyłem oba grzane fotele na max., radio na max, dmuchawę na max. ogrzewanie szyby i lusterek, a napięcie jak było na poziomie 12,6- 12,7 V tak nic się nie zmieniło. Czary
? Wszystkie odbiorniki działają.
Edit: Wpadło mi do głowy teraz: Sprawdzałem w trybie ECO, może z tym jest związane ładowanie i zmniejszenie oporu alternatora?
Jutro w takim razie sprawdzę bez "ECO".
Edit 2: Jeszcze jedno, włączyłem oba grzane fotele na max., radio na max, dmuchawę na max. ogrzewanie szyby i lusterek, a napięcie jak było na poziomie 12,6- 12,7 V tak nic się nie zmieniło. Czary

Comment