Zamieszczone przez m26
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zmieniające się napięcie.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz postaJak pałuje na luzie do max obrotów to światła migają w rytm odcinki
Comment
-
Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz postaJak pałuje na luzie do max obrotów to światła migają w rytm odcinki
Zamieszczone przez dr.big Zobacz postapoziom napięcia wzrasta po ich zapaleniu
Comment
-
Nie doją wcale duzo,ale jak nie ma pełnego napiecia to kuleją.Nie wiem co im sie tam dzieje bo nie zgłębiałem,ale wydaje mi się że powodem jest to że jak by je zaprojektowano na pracę na obniżonym napięciu to potem kiedy dostały by pełne napięcie to na palniku zostało by ono przekroczone.
Taką prostą drogą dedukcji można dojść do wniosku że aby osczędzać paliwo zgodnie z założeniami ,to trzeba by mieszkać nie w takim chorym miejscu gdzie obowiązuje światło non stop,albo założyć dzienne i nie podbijać napięcia światłami mijania.
Comment
-
Zeby dopisać do końca: w momencie hamowania silnikiem (całkowitego puszczenia pedału gazu na biegu) mamy ok. 14,6 V nawet przy zgaszonych światłach.
Wzrost napięcia jest natychmiastowy, nie tak jak przy zapalaniu świateł: wtedy napięcie rośnie powoli.
Comment
-
Z drugiej strony, jak ja to widzę, kiedyś ładowanie przy kilkugodzinnej jeździe napięciem ponad 14V np. świeżo naładowanego aku było też nie ok. Teraz takie skoki napięcia, ciekawe jak się to odblije na delikatnym (jeśli chodzi o ładowanie) AGM. Ale w końcu prądu musi wystarczyć na głupi start/stop system. Przynajmniej jego można jeszcze w tym modelu wyłączyć.
Comment
-
To nie tak,14.4 to jest napięcie które juz aku nie ładuje i nie niszczy.Akumulator traci ładunek w sposób naturalny a akurat to napięcie to jest równowaga,czyli w tym stanie tyle samo traci co zyskuje z powodu naplywu z instalacji.Jak bateria ma juz pełny ładunek to każde napięcie powyżej tej wartości jest przeladowywaniem i trwale uszkadza płyty.
Napięcie podnoszone ponad tą wartość (w granicach rozsadku)kiedy bateria jest rozładowana nie jest bardzo szkodliwe ,szkoda zaczyna się dopiero jak już jest pełny.
Nie masz się więc co martwić bo trzymanie ogniw pod takim napięciem jest dobre,choć też ma swoje miniusy.
Temat jest złożony,bo choć akumulatory kwasowe lubia byc nbaładowane,to trzymanie ich w stanie bezczynności jest szkodliwe niezależnie od tego czy jest rozładowany czy nie jest.Reasumując to powierzchnia aktywna plyty zmniejsza się również jak trzymasz non stop np. na prostowniku bo to nie pracuje.
Samo obniżanie napięcia w aucie ma na celu zmniejszenie poboru przez odbiorniki a nie oszczędzanie na napełnianiu baterii.
Dlatego napisałem wczesniej że licho wie co w tym oprogrmowaniu siedzi bo tam jest zawarta cała strategia a nie kilka prostych instrukcji.
Comment
Comment