Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kamera cofania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Fajny manual.

A którędy przebiłeś się z przewodem do kabiny?

Co do kamery i jej mocowania, to 'majfrendy' z aliexpress sprzedają kamery przewidziane do montażu w przednim emblemacie z logo marki. Lepiej i bardziej 'profi' już się chyba nie da.

indeks.jpg

Do Civica niby też są, ale nie chwalą się generacją modelu. Trzeba by pomierzyć... Słowa kluczowe dla ichniej wyszukiwarki "front camera logo Honda".

Comment

Kable przepchałem koło oryginalnego przejścia do kabiny nad pedałem hamulca.
      Pi69 dzięki za cynk, ale nie piszą jaki kont widzenia mają ich kamery. Oryginalna z tyłu jest super i na podobną chciałbym wymienić

Comment

Zamieszczone przez Krzychup Zobacz posta
        Pi69 dzięki za cynk, ale nie piszą jaki kont widzenia mają ich kamery
        Przy jednej z ofert był podany kąt widzenia. Jest szeroko - 170° (o ile mozna im wierzyć).

Comment

A nie próbowałeś dopasować jakiejś kamerki dedykowanej do Hondy?
          Ja miałem kiedyś rozkminkę czy tego nie zrobić, ale ostatecznie się poddałem, bo w VIII gen trzebaby zainwestować w moduł zmieniający źródło na wyświetlaczu z civinfo

HTB1BGKIEXuWBuNjSszbq6AS7FXaa.jpg

Comment

Krzychup niemyślales aby wykorzystać oryginalny przycisk z tourera ten do regulacji amorków?

3db193c1493fa7c0d3b04c772506.jpg

estetyczniej by to wygladało
            4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
            Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

O proszę, nie wiedziałem, że Tourer miał inny panel niż HB.

Comment

Zastanawiam się, czy nie kupić oryginalnych przycisków do grzania siedzeń i podmienić tylko lewy... ale zaciekawiła mnie kamera w logo Hondy

Comment

Jak z brudzeniem przedniej kamery podczas jeśiennych jazd?

Comment

Jeszcze nie jest tak źle, bo mało jeżdżę w deszczu, ale coś widać jak są na niej krople. Potem wyschła i jest ok.
                    Niestety ta kamera, którą teraz mam zamontowaną nie widzi całego przodu, ale tylko jakieś 1,5 metra i trzeba uważać na słupki po bokach.
                    Zastanawiam się nad włączaniem jej, bo teraz włączam ją przyciskiem na ok 30 sek, ale czasem trzeba tylko zajrzeć na kilka sek i np wrócić do tylnej, a tu muszę czekać 30 sek aż się przełączy. Chyba wrócę do przycisku on/off a nie przełącznika chwilowego

Comment

Szczęśliwego w Nowym Roku.
                      Naszło mnie na kamerę cofania w moim kombiku. Wybrałem kamerkę, która szczyciła się kątem 170st, ale niestety tylko na papierze.

Ale po kolei. Kamera została zainstalowana w plastiku koło przycisku otwierania bagażnika. Przewód przeszedł pod lampkę oświetlenia tablicy. Aby lampka nie wyskakiwała trochę podgiąłem blachę w miejscu gdzie przewód wchodzi i jest ok.
                      1D083862-32D1-4B15-811D-AF85CFD42BAD.jpg

Bałem się że trzeba będzie pożycie tylnej klapy ciągać, ale udało się kabelki wyprowadzić przez pokrywę inspekcyjną tylnej lampy.
                      ECC1EF03-E199-4CA6-9998-716871BDD51E.jpg

Kabelek przepchałem z klapy do wnętrza pojazdu przez gumową rurkę, tam też podłączyłem zasilanie do wstecznego .
                      EF1F2613-93A9-4C51-A0BB-15534DC30D76.jpg

Przed rozkreceniem IMIDa podłączyłem kamerkę do monitora i stwierdziłem, że kamera pokazuje tylko ok 30-45 stopni.
                      08496AB6-AFAF-4C78-9F5A-D8249122D688.jpg

Tak to wyglada mniej z boku.
                      302AA077-3512-4978-B1A2-329E32C15A12.jpg

Podłączyłem wszystko do IMIDa korzystając z porad kolegów udzielających się powyżej i wszystko zaskoczyło jak trzeba. Do IMIDa nie trzeba wyciągać radia, tylko wystarczy poluzować osłonę zegarów, parapet wychodzi bardzo sprawnie. Polecam się zaopatrzyć w szeroką (ok 8cm) szpatułkę drewnianą do podważenia parapetu i wyciagnięcia IMIDa.

Podczas prób jazdy potwierdziła się bezużyteczność kamery - jej zbyt mały kąt.
                      Kamerkę będę reklamował i zamówię nową. Cała instalacja zostaje i wymiana kamerki to będzie sprawa 15 min.

Comment

IMO kąt kamerki liczy się na boki a nie przód tył. Grunt to to, zeby pokazywala jak najblizej zderzaka. Nie ma regulacji podczas montażu, żeby ja trochę obniżyć?

Comment

Jesli już to po przekątnej. Ale zgodnie z zasadą trygonometrii jeśli pole widzenia jest ok 40 stopni góra - dół to po przekątnej będzie mniej niż dwukrotność poprzedniej wartości czyli ok 80 stopni.
                          Co do obniźenia - nie ma takiej możliwości. Poza tym z tego co widać na monitorze, to kamera nie obejmuje nawet terenu znajdującego się na drodze zderzaka. Innym słowy możesz cofać i nie zobaczysz przeszkody, która będzie kolidowała ze zderzakiem. A obniżenie pola widzenia jeszcze bardziej zawęzi obszar jezdni widzianą przez kamerę.
                          Auto z fabryczną kamerą (a takie widać na ostatnim zdjęciu, po lewej stronie) ma zupełnie inne pole widzenia przez kamerę.
                          Last edited by Sanfran; 01-01-2019, 19:36.

Comment

Też się ostatnio zawiodłem kątem widzenia kamery, tylko że ja kupowałem rejestrator jazdy. Zgodnie z danymi producenta kąt widzenia miał być 170' po moich pomiarach okazało się, że kąt to około 55' w pionie i 105' w poziomie. Potem doczytałem, że producenci (pewnie ze względów marketingowych) podają kąt właśnie po przekątnej. U mnie wyszło około 120' więc 30% mniej niż deklarował producent ale koniec końców jest OK bo obraz sięga od słupka do słupka.
                            Mój C I V I C --> Szara myszka - Civic 1,8 Sport 2013

Comment

Będę tak długo próbował aż osiągnę właściwy efekt. Tak wyglada widok z fabrycznej kamery zainstalowanej w Nissanie.

Pole widzenia kamery w pionie obejmuje od czarnej nakładki na zderzaku do górnej krawędzi parteru domu po drugiej stronie ulicy.

5C5E0FAD-55CB-420E-B7C1-DD6D4A5D3E01.jpg

7CEBF010-2F77-4F76-A218-606BEB06A6EC.jpg
                              Last edited by Sanfran; 02-01-2019, 10:46.

Comment

Tak wygląda obraz z oryginalnej kamerki w Civicu HB (górna krawędź obrazu jest skierowana nieco do góry względem wysokości kamery, a na dole widzimy zarys zderzaka boki są bardzo szeroko ) :

20190104_122147.jpg

Nie chciało mi się wyjeżdżać z garażu dlatego zdjęcie takie ciemne.

Widok z góry jak rozciąga się pole widzenia:
                                20190104_125551.jpg

Z ciekawości zrobiłem troch pomiarów i wyszło, że oryginalna kamera ma około 90' w pionie i 130' w poziomie, a kąt po przekątnej to około 160'.
                                Dołączam parę poglądowych zdjęć.
                                20190104_121818.jpg

20190103_164817.jpg

20190103_164931.jpg

Gdyby tylko ta oryginalna kamerka dawała lepszy obraz w po zmroku to byłoby super.
                                Last edited by lukerix; 04-01-2019, 16:12.
                                Mój C I V I C --> Szara myszka - Civic 1,8 Sport 2013

Comment

Working...
                                X