Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Systemy Audio OEM i poprawa dźwięku w 9gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Przeczytaj post #2 Co do samych głośników (a właściwie zestawów na jedną parę drzwi) od siebie do 500zł polecam Audio System MX165, do 1000pln polecam serię Infinity Kappa lub Morel Tempo 6 (z uwagi na popularność modelu uwaga na podrobki w podejrzanie niskiej cenie), do 1500 polecam Gladen SQX, powyżej np. RS Audio Revelation. Przynajmniej pod kątem muzykalności i ogólnej ogłady/klasy. Wszystko zależy czego słuchasz. Jeden woli uniwersalne, drugi muzykalne, trzeci ciepłe, a dla czwartego wybór trzeciego będzie rozlazły. Nie ma jednej słusznej odpowiedzi w audio, każdy ma inny słuch i preferencje! Przy kompleksowych zmianach oczywiście ewentualne piec i sub najbezpieczniej dobrać z jednej firmy dla spójności dźwięku, w droższych systemach powiedziałbym nawet dedykowane kable jak są dostępne.

------------------------------------------------------------------------------------

Tymczasem dla użytkowników Premium Audio w celu tego czynu:

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
    Na przód wzmacniacz daje sygnał już podzielony na wysokotonowy i woofer, do tyłu pełne pasmo. Można wykorzystać tył jako przód, a pod wyjście woofera z przodu podpiąć subwoofer - to najprostsze, najlepiej kupując coś co ma wejścia wysokonapięciowe (głośnikowe) albo przez przejściówki Hi-Low (tylko pamiętajmy, że komunikaty nawigacyjne i system głośnomówiący działają przez przednie tylko głośniki, więc należy wtedy zamienić przody z tyłami na łączu Connect-wzmacniacz).
    Nasza wtyczka z Connecta jest łatwo dostępna po zdjęciu plastikowej osłony końcówki tunelu środkowego po stronie prawej i wygląda tak:

W sedanach/coupe (przynajmniej tych w USA) jest tak:

(tu jeszcze pominięcie balansowania linii za pomocą urządzonka Rockford Fosgate jakby ktoś chciał suba podłączyć)

A tutaj rozpiska PINów wejścia:

I wyjścia z OEM wzmacniacza:

Od razu ostrzegam uczciwie: wyciąganie pinów z tych wtyczek jest ...yyy kolokwialnie ujmując niełatwe, żeby nie kląć na Forum

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. Na koniec takie małe porównanie - widok po zdjęciu boczka drzwi w Hyundaiu klasy średniej:

20160909_083630.jpg

Oooo, ile wygłuszenia! Na maxa I jak profesjonalnie zabezpieczone wiązki. Tak jest ręczna robota! I to nie od Janusza, tylko prosto z fabryki I mocowanie głośnika poważniejsze niż w Hondzie - poświęcono aż 4 śrubki, a nie tylko jedną! Niestety, ponieważ zużyto je już na głośnik, cały boczek... mocuje jedna śrubka Wiecie co, nie taki zły ten Civic
    Last edited by Alix; 09-09-2016, 14:01.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Mam pytanie które nie dotyczy audio w Hondzie ale liczę na doświadczenie szanownych forumowiczów Czy ktoś miał do czynienia z systemem JBL który opcjonalnie można dokupić do Peugeotów? Jest tam 8 głośników i sub w cenie 2tys. Czy dźwięk który to wygeneruje jest warty tej dopłaty?
      CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Uff trudno przewidzieć. A czasem nawet powiedzieć komuś, jak się słyszało... Zależy od oczekiwań. Zwykle dźwięk z takowego jest w miarę zrównoważony tonalnie i ma dolne rejestry dzieki subowi oraz trochę wiekszy zapas głośności - o ile zawiera wzmacniacz. Na pewno nie będzie to instalacja powalająca jakością czy audiofilska, nie będzie żadnych wygłuszeń czy innych elementów naprawdę dobrego audio. Ale jak na instalację OEM za którą nie musisz biegać i masz gwarancję, pod warunkiem, zawiera ona dodatkowy wzmacniacz dla głośników (nie tylko dla suba) poza samym radyjkiem, to cena 2000 może być adekwatna. Można za te pieniądze zmieścić coś aftermarketowego, szczególnie jak częściowo z używek (np. wzmacniacz czy sub z rynku wtórnego), wygluszyc itp., ale w 2000pln na kompleksowa przeróbkę (robocizna też trochę kosztuje) - będzie to raczej podstawowa instalacja, a trzeba się trochę nakombinować i nalatać...

W audio znaczenie ma właściwie tylko odsłuch. Ilość głośników, firma, cena, koncepcja itp. to rzeczy co coś tam sugerują, ale tak naprawdę zupełnie wtórne i drugoplanowe - liczy się tylko jak to ostatecznie brzmi - pozdzwon po pobliskich salonach, może któryś ma auto z tym systemem do spróbowania czy warto. Jak poradziłem bratu - weź sobie kilka płyt ze swoimi utworami lub płytę testową i sprawdź sam. Ja mam standardowo 2 CD testowe z 35 utworami z przekrojem od Bacha przez Stinga i Brooklyn Bounce (świetne do testowania mocy suba) po Apocalyptica w których od kilkudziesięciu lat znam na pamięć każdy dźwięk i zwykle po 15 minutach wiem już, co dane rozwiązanie jest warte. Tak samo brat wsiadł sobie w salonie do Civica z Premium Audio i potem do tego bez i już wiedział, ze Lifestyle to dobry wybór Kolejność jest ważna, bo "w dół skali" zawsze dużo bardziej słychać różnicę. A jak nie słyszysz jej, to wybierasz tańszy zestaw bez żalu
        Last edited by Alix; 25-09-2016, 20:17.
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Witam,

Ogólnie standardowe (6 głośnikowe) audio w naszym Civicu nie jest złe w porównaniu do reszty Hond. Mi jedyne co brakuje to mocniejszego, cieplejszego basu. Przy wyższej głośności ten bas "znika" całkowicie, czego powodem zapewne jest brak głośnika odpowiadającego tylko za niskie poziomy dzwięków. Mi do pełno szczęsci brakuje tylko subwoofera. Czy w poliftowym ix genie 2015 w wersji connect+ 6 głośników jest jakaś prosta, niedroga opcja zamontowania subwoofera i podpięcia go do oem systemu? Czy raczej tylko rozstroje cały zestaw i muszę wywalać connecta?

Comment

Trochę już pisałem o tej kwestii w poście #2 tego wątku. Ale konkretną odpowiedź na Twoje pytanie to ja bym widział tak: https://www.civicforum.pl/showthread...524#post312524
            . .

Comment

Słuchajcie, od jakiegoś czasu chce powoli zabrać się za nagłośnienie swojego Civica, pierwszą rzeczą jaką chcę zrobić to wymienić głośniki w drzwiach przednich i teraz pytania, jakie głośniki są w miarę przyzwoite do kwoty 400pln ( w poprzednim aucie miałem głośniki JBL ze wzmacniaczem dwukanałowym Blaupunkta i całkiem fajnie to grało, brakuje mi tego teraz w Civicu, wzmacniacz został, głośniki oddałem dla siostry bo się u niej posypały ), oraz gdzie mogę dokupić dystanse do tych głośników, czy dystanse od VIII są takie same ?
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Co do głośników zobacz post #16 tego wątku. Dystanse spokojnie kupisz u instalatorów audio albo wrecz na Allegro/eBay.
                . .

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                  Co nam Honda montuje? W standardzie takie głośniczki no name z plastikowym koszem i o magnesiku wielkości 5-złotówki, podobne z przodu i z tyłu:
                  Hej Alix,

W ramach uzupełnienia, głośniki produkuje Panasonic, zaś tweetery Foster (dotyczy to wersji z Premium Audio, czyli Lifestyle i Executive oraz Type R).
                  Co ciekawe w wersji Executive jest dodatkowo inny wzmacniacz (a przynajmniej ma inny numer OEM części).

Capture.PNG

Comment

Cześć Wszystkim. Zakupiłem właśnie takie cudo https://www.pioneer-car.eu/eur/products/ts-wx210a i prosiłbym o pomoc w objaśnieniu jak mam go właściwie podłączyć. Czy zasilanie i sygnał mam dociągnąć do Connect, czy da się to zrobić jakoś prościej np. do tylnych głośników?

Pozdrawiam,
                    Szymon

Comment

Z tego co piszą w instrukcji ten wooferek na wejścia wysokopoziomowe, więc sygnał audio możesz pociągnąć z tylnych głośników. Tak będzie najprościej. Jeśli chodzi o zasilanie, to potrzebuje aż 7A, więc dość sporo. Ideałem byłoby dociągnięcie z akumulatora. Może jednak gdzieś w okolicy bagażnika jest jakieś solidne zasilanie, ale tu już raczej pomoże ktoś obryty w elektryce auta.
                      Pozdrawiam Czarodziej
                      Mój Szogun

Comment

To sygnał z głowy. Ktoś pomoże z zasilaniem?

Comment

Jaką moc ma ten sub ? 150 RMS ? jeśli tak to potrzebuje od 15-20A prądu ( w zależności od mocy strat ), tak więc nie skorzystasz z żadnej wiązki przebiegającej w okolicach bagażnika.. musisz ciągnąć bezpośrednio z akumulatora, pamiętaj aby dobrać odpowiednie kable zasilające ( średnica ).
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            Jaką moc ma ten sub ? 150 RMS ?
                            W instrukcji podana moc 150W nie jest określona jako RMS, podali, że taka jest możliwa, ale przy zniekształceniach jak pamiętam ponad 35%, czyli słuchać się nie da (taki chłyt marketindody ) . Moc wg normy DIN45324 jest określona jako 70 W. Producent podaje maksymalny pobór prądu 7A. Gdzieś tam w bagażniku da się pewnie znaleźć kabelek co wytrzyma te 7A.
                            Pozdrawiam Czarodziej
                            Mój Szogun

Comment

Jeżeli 7A to spokojnie można pociągnąć z zapalniczki ze środkowego tunelu, pod warunkiem, że nie podłączymy w tym samym czasie np. jakiegoś odkurzacza samochodowego
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Szymaj Zobacz posta
                                Kolego, jak ogarniesz montaż, to napisz jakie masz wrażenia odnośnie poprawy dźwięku? Czy warto było, czy jednak jaj nie urywa.
                                Odnośnie zapalniczki, to masz ją też w bagażniku - oczywiście jeżeli tam zainstalujesz suba. Ja rozważam alternatywnie instalację pod tylną kanapą. Jest tam przecież sporo przestrzeni.

Comment

Working...
                                X