Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Systemy Audio OEM i poprawa dźwięku w 9gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zawsze to powtarzam - w audio liczy się jakość a nie ilość. Zawsze lepiej kupić najlepsze przody na jakie nas stać zamiast dzielić to na pół na przody i tyły biorąc głośniki z dużo niższej półki albo robić jeszcze mniej rozsądny ruch jak kupować inne przody niż tyły (np. tańszy model czy jakiś koaksjal) i rozwalać spójność brzmienia. Zyskujemy też to, że zintegrowany wzmacniacz (tam nie ma czterech monoblokow w radyjku w końcu, wszystko korzysta z jednej puli mocy) skupia swój zapas mocy na przodzie, co pomaga setupom bez wzmacniacza. Wygluszenie to oczywista oczywistość przy zmianie głośników w każdym aucie nie-premium, a japonczyku szczególnie - daje prawie drugie tyle co same glosniki
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Masz może przykładowego linka do dystansów na przód ? żeby pasowały do IX.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Niestety nie wiem jakie dystanse były zakładane. Jeżeli chodzi o to co napisał Alix, to dodatkowo zmniejszyłem balans, tak żeby było bardziej słychać przednie, lepsze, głośniki. Nie za wiele, bo do tylnich podłączony jest subwoofer, ale siedzą z przodu, tylnich nie slyszy się w ogóle.

Mam jeszcze pytanie. Czy w podstawowej wersji odtwarzacza w Connecie jest możliwość przewijania piosenek? wiem jak przełączyć na kolejną i na kolejny album, ale przewinąć nie umiem. Jeżeli nie ma, to możecie polecić jakiś niezasobożerny odtwarzacz? Mam tylko doinstalowane google maps i yanosika, a i tak Connect uczy mnie cierpliwości na każdym kroku.

Comment

Ja w octavii ii miałem komplet 8 glosnikow Rainbow + subwoofer z wzmacniaczem. Dodatkowo miałem wygluszony cały bagażnik. Mega to wszystko gralo, ale z czasem jak musiałem czesciej wyciagac skrzynie stwierdzilem że same glosniki mi w zupelnosci wystarczaly.
          Taki zabieg w przyszłości chciałbym zrobić w Hondzie, chyba że wcześniej zmienie auto

Comment

Jeżeli nie chcemy suba to można poprawić dolne rejestry montażem wzmacniacza i wtedy faktycznie warto zrobić też tyły (czyli jak piszesz 4 dwudrozne pełnowartościowe zestawy) - zawsze to cisnienie akustyczne budują 4 przetworniki średnioniskotonowe a nie 2 więc jest lepiej. Dużo zależy od tego, jakiej muzyki się słucha i jakie znaczenie w niej ma bas, bo najniższych rejestrów niestety nie osiągniemy z szerokopasmowego głośniczka 165mm; on nigdy nie odtworzy dołu tak, jak dedykowany głośnik basowy, nie jest w stanie. Jak się słucha muzyki wokalnej, jazzu, radia (szczególnie FM), czy nawet spokojniejszego rocka/metalu - to wtedy tak, można zainwestować w lepsze i lepiej wzmocnione głośniki zamiast suba. Ale duża część współczesnej muzyki jednak nie brzmi dla mnie w pełni bez solidnego dołu pasma. Np. R&B czy część muzyki filmowej bez suba jest jak wykastrowana... Dlatego ja dotąd jednak stawiam na rozwiązanie jak najlepsze jakościowo solidnie wzmocnione przody + głośnik basowy. Co kto lubi. Ze mnie taki typ, że do mocniejszego metalu nawet do lampowca w domu czasem dostawiam "muzycznego" suba, co powoduje, że znajomi audiofile odsądzają mnie od czci i wiary Ale co tam, to sluchajacemu ma sie podobać, nie ???
            Last edited by Alix; 28-01-2017, 08:46.
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Moze ktos podać jakie dystanse zakupic pod glosnik przod do IX?

Jesli chodzi o radio to znalazlem fajny zestaw, powinno byc p&p i chyba taki zamowie: https://www.ebay.de/itm/Kenwood-CD-D...3D232127393300

Comment

Panowie mam pytanie da sie w wersji bez tweeterow zamowic oryginalne plastiki i zamontować to jak jest jest w wersji z tweeterami ?

Comment

Czy w nowej hr-v są identyczne głośniki co w civiku IX generacji?Czy dystanse będa pasować?

Comment

Potrzebuję rady i pomocy Wersja Conect+ muszę zostać przy oem radiu.
                    Aktualnie mam wygłuszone wszystkie drzwi i podłogę.
                    Z przodu mam Morel Maximo 6.2
                    Z tyłu Morel Maximo Ultra Coax

Gra zdecydowanie lepiej niż fabryka pojawił się bas jest tylko problem że gra troszkę ciszej niż na fabrycznych głośnikach i przy max głośności trochę tweetery kują.

Pytania
                    Czy dużo zmieni się na plus przy zastosowaniu samego wzmacniacza ? Rozumiem że zagra głośniej ale czy zauważalnie lepiej ?
                    Ew zastanawiam się czy do tego Pioneera WX210A nie dokupić... Rozumiem że podłącza się go pod sygnał tylnych głośników / zachowując to że tylne głośniki będą normalnie grały ?

Czego oczekuję / wyższej głośności / ograniczenia kłucia w uszy przy głośniejszym słuchaniu / może jeszcze minimalnie lepszej jakości / więcej basu...

Procesor DSP chyba odpada nie chcę już brnąć w koszty max budżet na wzmacniacz to 500-700 i zastanawiam się jeszcze nad tym WX210A
                    Poradźcie coś...
                    Czy wzmacniacz musi być jakiś wyszukany w sensie obsługiwania Hi-Lo czy szukać wzmaka z takim wejściem czy zdać się na konwerter ? Czy wszystko zagra PnP z Conectem + ? może przejściówka Hi-lo na RCA musi być jakaś wyszukana do tego Conecta... ?

Comment

To oczywiste, że wzmak pociągnie te głośniki tak jak trzeba, zapewne Conect ma końcówkę mocy jak każde inne radio tego typu.. z tego co wiem nie ma wyjścia na wzmak, więc musisz podłączyć się pod sygnał z głośników.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

Alix przerabiał instalację wzmacniacza przy swoim Connect+, tyle, że w "R" jest premium audio z dodatkowym zewnętrznym wzmacniaczem.
                        Całość zaczyna się tutaj Może coś pomoże.
                        Pozdrawiam Czarodziej
                        Mój Szogun

Comment

Ktoś dokładał wzmak do Conect + ? podzieli się opinią... wrażeniami czy z przejściówką czy wzmacniacz z wejściem hi imput?

Comment

Przy zakladaniu wzmaka nie ma znaczenia czy jest Connect czy Connect + bo stacje są prawie identyczne. Pytanie jest czy masz Premium Audio (Lifestyle/Executive/Type R GT) czy nie, bo tu się te kwestie dramatycznie różnią. Przeczytaj 1. i 2. post tego wątku masz dokładnie wyjasnione.
                            . .

Comment

Malin f1 ja w weekend zalozylem wzmacniacz. Jest to pionnier 8604 4 kanalowy z wejsciami high input (wzmacniacz automatycznie wlacza sie jak wykryje sygnal), wczesniej juz mialem z przodu aglosniki audio system zamontowane na panelach mdf, lacznie z pelnym wygluszeniem, natiomiast jako suba mam alpine 12 calowy 250w. Calosc gra naprawde dobrze, basu nie jest jakos specjalnie duzo, sub nie jest moncy ale gra czysto i schodzi dosc nisko jak na taka mala onudowe. Najbardziej zyskaly na podlaczeniu pieca glosniki, jest duzo glosniej, graja czysto i bas duzo zyskal. oczywiscie powyzej pewnego progu glosnosci (u mnie od 33 w gore) znieksztalcenia juz sa duze i to slychac, ale do tego poziomu jest juz bvardzo glosno. Ogolnie nie sadzilem ze bedzie gralo tak fajnie z high-input. A wiem o czym, mowie gdyz poprzednio w accordzie mialem sprzet dls / re audio / focal i wiem jak brzmi naprawde wyskoiej polki audio. Ogolnie duzo roboty nie bylo, a efekt koncowy bdb

Comment

U mnie na Mosconi/Gladen granicą głośności jest rezonans podsufitki (szczegolnie ekraniku sufitowego dla dzieci) i słupków... customowa zabudowa suba, drzwi ani glosniki nie zająkną się zasadniczo na żadnym poziomie głośności Tradycyjnie na miekko podfilcowane rolki zatrzaskow kanapy i tylna tablica rejestracyjna siedza cicho. Mam suba 8 cali a nie 10 jak w poprzednim Civicu wiec tu przynajmniej nie musze subsoniców ciąć na DSP żeby szyby w tylnych drzwiach samoistnie nie opadały jak tam na co niżej schodzących kawałkach
                                . .

Comment

Working...
                                X