Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System Honda Connect (+) - APLIKACJE i poprawa funkcjonalności

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Witam,

jaka jest aktualna/najnowsza wersja yanosika, która działa stabilnie/poprawnie na hondzie connect z wersją android 4.0.4 - zainstalowałem najnowszą z google play ale nie jest demonem prędkości.. Czy ktoś ma jakieś potwierdzone info?

Comment

Zainstaluj sobie wersję 3.1.2.0.

Moja

Comment

Audiobooki na Honda Connect

W pierwszym poście tego wątku, w sekcji "problemy do rozwiązania" napisano:
        6) Poszukiwana jest praktyczna i działająca aplikacja do audiobooków

Pochyliłem się nad tym tematem i stwierdzam, że problem nie istnieje.
        Znalazłem 2 działające aplikacje, które przetestowałem osobiście i jedną, która też działać powinna.

Ale po kolei:

Jeśli mamy już kolekcję audiobooków "na własność" w formacie mp3 bez zabezpieczeń (wrócę do tego potem), to oczywistym wyborem jest Smart Audiobook Player. Interfejs użytkownika może nie powala urodą, ale jest łatwy w obsłudze i nawet w wersji podstawowej ma funkcjonalność więcej niż wystarczającą. Przez pierwsze 30 dni aplikacja działa w trybie "pełnym", potem część funkcjonalności się blokuje i ich odblokowanie wymaga niewielkiej opłaty (ok. 2$). Nie testowałem jednak tego odblokowania z poziomu Connecta.
        Dużą zaletą aplikacji jest fakt, że możemy sami wskazać miejsce przechowywania plików audio, więc warto umieścić je na nośniku USB i nie zajmować cennego miejsca w pamięci urządzenia.
        Moje ustawienia w HondaPermission dla tej aplikacji to:

<processControl>
        <processName>ak.alizandro.smartaudiobookplayer</processName>
        <packageName>ak.alizandro.smartaudiobookplayer</packageName>
        <authType>THIRD_PARTY</authType>
        <appType>HONDA_AUTOMOTIVE</appType>
        <videoOut>STILL_IMAGE</videoOut>
        <soundOut>1</soundOut>
        <soundInterrupt>0</soundInterrupt>
        <soundInterruptMute>0</soundInterruptMute>
        <lastMode>1</lastMode>
        <oomSetPerm>0</oomSetPerm>
        <processKillTarget>0</processKillTarget>

Z tymi ustawieniami aplikacja bez problemu działa podczas jazdy, również w tle (play/pause można zrobić z górnej belki Androida), pamięta gdzie skończył czytać po ponownym uruchomieniu, świetnie współpracuje z komunikatami programów nawigacyjnych (odtwarzanie jest chwilowo zatrzymywane i automatycznie wznawiane po zakończeniu komunikatu).
        Niedogodności:
        Po odebraniu telefonu przez Connecta odtwarzanie się pauzuje i trzeba potem ręcznie klepnąć "Play". Dla mnie niewielki problem, ale może ktoś znajdzie rozwiązanie.

Testowałem najnowszą dostępną wersję programu 4.0.4, plik .apk pobrany ze strony apkpure.com

Drugą aplikacją, którą przetestowałem jest Legimi.
        To wybór raczej dla tych, którzy zamiast kupować poszczególne tytuły wolą płacić raz w m-cu stałą kwotę i słuchać czego chcą.
        Legimi to serwis, który w zasadzie skupia się na ebookach udostępnianych w formie abonamentu, ale wiele z nich ma również dostępną formę audio i aplikacja umożliwia w dowolnym momencie przełączanie się z czytania na słuchanie i odwrotnie. Oczywiście nikogo nie namawiam na czytanie książek z ekranu Connecta podczas jazdy (choć oczywiście się da).
        Nie bez znaczenia jest fakt, że Legimi dość często organizuje akcje promocyjne we współpracy z InPostem, w których w zamian za skorzystanie z paczkomatu można uzyskać darmową książkę (zwykle do wyboru z puli ok. 20 tytułów). W tym przypadku trzeba się zarejestrować w Legimi, ale nie trzeba mieć wykupionego abonamentu.
        Pliki udostępniane przez Legimi są zabezpieczone i odtwarzane tylko przez ich aplikację (hakerskie sztuczki pomijam)

Aplikacja jest graficznie znacznie ładniejsza od Smart'a opisanego wyżej, ale za to mniej rozbudowana i elastyczna. Do podstawowych celów czyli odsłuchania książki jest jednak wystarczająco funkcjonalna.
        Ustawienia HondaPermissions są bliźniaczo podobne do tych pokazanych wyżej, jedyna różnica to nazwa procesu/pakietu:

<processName>legimi.android.main</processName>
        <packageName>legimi.android.main</packageName>

Podstawowe działanie równie bezproblemowe jak w przypadku Smart AP.

Niedogodności:
        1. Brak możliwości wyboru lokalizacji plików audio - dane aplikacji trzymane są zawsze w pamięci urządzenia, na emulowanej karcie SD. Miejsca tam niewiele, 2-3 audiobooki mogą wypełnić całą dostępną przestrzeń. Dlatego koniecznie w ustawieniach aplikacji trzeba wyłączyć opcję "pobieraj wszystkie rozdziały, gdy dostępne WiFi". Wtedy aplikacja pobiera kolejne rozdziały na bieżąco, a te już odsłuchane można co jakiś czas kasować z poziomu apki. Próbowałem walczyć z umieszczeniem katalogu z danymi na zewnętrznym nośniku, ale bez powodzenia (HC rozpoznaje tylko nośniki sformatowane w FAT, więc z dowiązań symbolicznych nici, może ktoś ma inny pomysł)
        2. Po odebraniu telefonu przez Connecta aplikacja się... zamyka. Trzeba ją potem ponownie uruchomić i wybrać książkę (pamięta, gdzie przerwał odtwarzanie).
        3. Ostatnia wersje aplikacji (2.63.10) ma na naszym urządzeniu poważny problem. Wprowadzono tam wyskakujące okienko do oceny książek. Może i fajnie, tylko na HC to okienko nie daje się zamknąć i uniemożliwia korzystanie z naszej wirtualnej "półki". Rozwiązałem problem bardzo prosto, instalując ostatnią wersję, która jeszcze nie zawiera tego wodotrysku - 2.62.1 (też dostępna na apkpure.com)
        4. Apka na telefonie ustawia jako tło okładkę aktualnie odtwarzanej książki rozciągniętą na cały ekran, w aucie widać tylko miniaturkę okładki. Dla mnie to bez znaczenia - i tak aplikacja zwykle pracuje w tle.

Powinna też działać Audioteka, ale nie sprawdziłem tego osobiście. Mam kilka książek od nich, ale kupione na własność, więc wolałem je pobrać i słuchać na Smart AP.
        Jest to zatem raczej propozycja, dla posiadaczy ich abonamentu.

Nie będzie natomiast działać aplikacja serwisu StoryTel - wymaga Adroida 4.2+.

To tyle ode mnie. Mam nadzieję, że to info się komuś przyda.
        Last edited by Pi69; 30-09-2018, 15:15.

Comment

Czy jest możliwość podłączenia connecta zamiast zwykłego radia? pytam bo słyszałem że connecty są przypisane do poszczególnych samochodów po vin-e i podłączenie z innego samochodu nie wchodzi w grę. Czy to prawda?

Comment

Zamieszczone przez snake9999 Zobacz posta
            Czy jest możliwość podłączenia connecta zamiast zwykłego radia? pytam bo słyszałem że connecty są przypisane do poszczególnych samochodów po vin-e i podłączenie z innego samochodu nie wchodzi w grę. Czy to prawda?
            Jest możliwość tylko trzeba znać PIN kod aby wyłączyć blokadę antykradzieżową.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Comment

Mamy jakiś PIN w Connekcie??? A skąd go wziąć? Bo ja nie dostałem żadnej informacji od dealera o żadnym PINie ani tym bardziej o jakiejkolwiek konieczności użycia go.

Comment

Dzwonilem do aso bo mialem ten sam problem kazali wylaczyc connect odpalic auto i właczyc i zadnego pinu nie trzeba bylo

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Comment

No właśnie.

Comment

Mi w ASO powiedziano że trzeba znać kod pin jeżeli Connect jest z innego samochodu, bo każdy connect jest przypisany do vin-u, tak jak pisałem wcześniej. Więc jak panowie jest w końcu, chciał bym kupić connect z rozbitka, ale nie chcę kupić po to by później leżał w domu bo okaże się że nie idzie go założyć.

Comment

Pewnie co kraj to obyczaj. Zobaczymy co mi powiedzą w moim ASO. Obdzwonię warszawskie w poniedziałek Teoretycznie nie ma powodu, dla jakiego cokolwiek miałoby być kodowane pod VIN.
                      A tak właściwie po co Ci ten Connect? Toż to technologia sprzed 8 lat. Tam bodajże Android 4 hula Nie lepiej kupić coś aktualniejszego i wrzucić? Były już takie akcje na forum opisane.

Comment

A co polecacie z takich stacji multimedialnych? Nie znam sie na tym wiec byl bym wdzięczny za pomoc w doborze odpowiedniego systemu.

Comment

Oj musisz poszukać. Też niezbyt w tym siedzę, ale pamiętam że były ciekawe rozwiązania oparte na najnowszych Androidach.

Comment

A co polecacie z takich stacji multimedialnych? Nie znam sie na tym wiec byl bym wdzięczny za pomoc w doborze odpowiedniego systemu.
                            tutaj masz zestaw

4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
                            Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

No więc obdzwoniłem ASO warszawskie i faktycznie jest to prawda. Każdy Coonect jest przypisany do konkretnego auta - chodzi rzeczywiście o kradzieże.
                              ASO nr 1) Jest to do ominięcia. Po zakupie trzeba zgłosić się do ASO, oni wysyłają do Centrali zapytanie o konkretny numer seryjny i sprawa dalej się już toczy sama. Jeśli auto zostało skasowane i złom to raczej o tym wiedzą i nie ma problemu. Gorzej jeśli ktoś sam sobie Connecta wyjął, auto jeździ z jakąs stacją multimedialną, samochód istnieje a ten ktoś po prostu na necie to sprzedaje.
                              ASO nr 2) W drugim serwisie też mi to potwierdzili ale od razu zaznaczyli, że to kwestia wiązek i to duże koszty itd itp i nie podejmują się takich rzeczy ale na pewno są fachowcy co podłączą i z PINem też sobie poradzą
                              ASO nr 3) Do trzeciego już nie dzwoniłem.

Comment

Yanosik

Wygląda na to, że ostatni Yanosik na nasze Connect-y to wersja 3.4.3.5 z 30.11.2018.
                                Następna wymaga co najmniej Androida 5
                                był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                                jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                                sigpic
                                http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Working...
                                X