Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działanie Systemu Honda Connect (+)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Faktycznie działa!
    Przy korzystaniu z YouTube (internet ze smartfona) kamera cofania wylacza obraz ale potem plynnie wraca do odtwarzania. Jutro przetestuje film z USB.

Comment

• Działa? Faktycznie, super, ktoś wreszcie znalazł sposób na instalację aplikacji!!! I to jak banalny! Strasznie się ucieszyłem!!! Na pierwszy ogień jakikolwiek videoplayer, bo ten OEM to niewydolna pomyłka i w zasadzie nie da się go używać (zwisy, niekompatybilność kodeków, cholera wie co jeszcze). No to lecimy. MX Player - wymaga kodeków do Tegry3. Będzie support hardware - super. Niestety, po instalacji kodeków aplikacja padła. Następny w kolejce, VLC for Android - zainstalował się, widzi pliki... nie odtwarza wcale albo z przerwami i bez dźwięku. Fail. No to KMPlayer - widzi, odwarza... przerywa jeszcze bardziej niż OEM niezależnie od ustawień, a dostęp do plików w katalogach zajmuje wieki. BS Player - podobnie. No to update Honda Apps i systemu. Ze 3 razy kazał uruchomić silnik, żeby aktywować. Wszystko up to date, nawet Parking i Fuel zainstalowałem - po 30 sekundach już się zorientowałem, że nie są one użyteczne w obecnej formie... no trudno. Jeszcze raz, w różnej kolejności próba zabawy z playerami... i dupa. Zmarnowane prawie 3h na Connecta, na którym dalej, mimo możliwości instalacji. żadnego koncertu w drodze sobie nie puszczę i to nawet w 480p

Na dzisiaj mam dość. poddaję się
      Last edited by Alix; 15-05-2016, 20:33.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Allplayer działa, nie testowałem za długo ale odtwarza dobrze

Comment

• Powinna honda przynajmniej zdjąć tą głupią blokadę używania podczas jazdy bo robią z nas debili. Nie wystarczy ten natarczywy komunikat z OK, które trzeba ciągle klikać?
          Rozwiązało by to problem z np automapą, bo tak to muszę włazić w menu serwisowe po każdym odpaleniu. No i odtwarzacz przestający grać po odpaleniu czegokolwiek oprócz garmina.
          Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Hm coś źle kombinacje przycisków zrobiłem i pojawił mi się menu do wpisania kodu kradzieżowego, skąd można wziąć ten numer? Do ASO trzeba dzwonić?

Comment

• Odpalić auto jeszcze raz i jeszcze raz. Wtedy elektronika powinna przekazać VIN i sprawdzić z wpisanym w Connect i zadziała. No chyba, że masz kradzionego Connecta

Hehe dzisiaj dzień Connecta, wszyscy siedzą i grzebią

Fakt, AllPlayer działa... szkoda tylko, że niestety niewiele lepiej od OEM odwtarzacza Dalej są zwisy i problemy choćby z dekodowaniem 720p. O dziwo, sporo pomogła zmiana pendriva, ale do płynności jeszcze trochę brakuje. Niestety, niekiedy rozsynchronizuje się dźwięk z obrazem Komuś jakiś player lepiej działa? Swoją drogą, Allplayer NIE reaguje na polecenia z kierownicy (tylko głośność systemowa). No, ale odtwarza:

20160515_225753.jpg

Bardzo miłą niespodzianką był stary dobry (niestety za drobną opłatą) PlayerPro:

20160515_224022.jpg

Nie tylko łażenie po katalogach, super szybkość działania, wrażenia wizualne i możliwość przesuwania suwakiem dramatycznie usprawniły odtwarzanie, ale przede wszystkim... poprawa jakości dźwięku (!) dała mi trochę do myślenia nad Connectem Niestety tutaj daje do myślenia brak możliwości przełączania przyciskami z kierownicy - co jest szczególnie upierdliwe, jak chcemy nawigować i słuchać muzyki jednocześnie

Aplikacja YouTube niestety nie załapała, ale działa w sumie na tyle dobrze przez przeglądarkę, że można odpuścić. Generalnie, zważając na wersję Androida da się wgrać więcej rzeczy, niż się spodziewałem. Przede wszystkim giganta:

g1.jpg

20160515_230037.jpg

Tak jest, Google Maps biega i to pięknie!!! Natężenie ruchu, foto z satelity, wszystko jak należy działa!!!

Tu istotna uwaga: NIE da się wgrać bieżącej wersji apki ściągniętej np. z pureapk.com - wymaga andka 4.3 bodajże, a my mamy starszy Ice Cream Sandwich. Trzeba więc poszukać starszej wersji apki, np.:

To mnie trochę smuci. Bo Google lubi wyłączać wsparcie starszym apkom, więc pytanie, jak długo to podziała - to jest online, więc brak wsparcia = trup, a już aktualne na dzisiaj wersje niestety nie mogą być wgrane

Żeby nie latać z penem, można wiele apek na raz nagrać na pena, podpisując je w katalogu głównym kolejnymi numerkami:
              HondaAppCenter_A1.apk
              HondaAppCenter_A2.apk
              HondaAppCenter_A3.apk
              itd.

Yanosik akurat wchodzi bieżący i też działa:

20160515_222940.jpg

Podobnie AutoMapa, co ważne z uwagi na mocno ograniczone miejsce, można instalować mapy na zewnętrznych penach:

20160515_230746.jpg

Co ciekawe, nie da się mieć uruchomionych apki muzyki/filmu i Garmina... Nie da się mieć muzyki OEM i navi w Apce... ale da się mieć obie rzeczy z Apki i się nie gryzą! Ważna jest możliwość grania w tle - np. PlayerPro takową ma i bezproblemowo gra w trakcie szperania w Google Maps czy Yanosiku. Nie ma problemu z dezinstalacja aplikacji, która się nie sprawdziła z poziomu ustawien Androida.

No to ćwieka mi zabiło, bo nie wiem teraz czy instalować Kenwooda czy nie. Dla jakości dźwięku - na pewno. Natomiast cała reszta funkcjonalności imponuje - chociaż muszę jeszcze zbadać stabilność działania. Żeby jeszcze ten szajs udało się zlikwidować:

20160515_223702.jpg

I dało się bez małpich kombinacji co 5km normalnie używać tego urządzenia. Ale jak można coś instalować, to chyba...

Kingo ROOT (wcześniej: Kingo Android Root) to darmowe i co istotne skuteczne narzędzie przeznaczone do rootowania wszel…

Jak myślicie? Próbujemy?
              Last edited by Alix; 16-05-2016, 06:05.
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Wiesz co raczej nie chodzi tutaj o robienie root'a bo przecież mamy dostęp do plików systemowych. Wystarczy zainstalować explorera i masz możliwość kopiowania etc. Po drugie roota robi się nie mogąc instalować apek.
                Tutaj potrzeba ręki fachowca, który zrobi porządek z launcherem np. Rownież wyjaśni dlaczego garmin nie rozłącza audio, a wszystko inne tak.
                Civic 1.5T

Varadero

Comment

• No i fajnie, teraz się zacznie kombinacja z aplikacjami . Rozumiem że również musiałeś doinstalować Google Play services APK
                  https://apkpure.com/google-play-serv...le.android.gms żeby ruszyła mapa google i yanosik ?

Comment

• Po paru jazdach z nieco wzbogaconym Connectem:

uploadfromtaptalk1463377597067.jpg

uploadfromtaptalk1463377607149.jpg

I 5x uruchamianiu stwierdzam, że chyba właśnie bez roota sie nie obejdzie. Albo innej interwencji elektronicznej. Wyłączanie tego VSP Error za każdym razem i włączanie wszystkiego od zera to wyjątkowo niefajna sprawa Paluchy bolą, jednak zajmuje to wiecej niż 10 sekund i już raz "udało mi sie" niechcący całkowicie zresetować stację i przez 3km jechałem z niczym poza znaczkiem Hondy na wyświetlaczu. Na co dzień... dramat

Root pozwoliłby też na wgranie nowocześniejszego kernela, choćby KitKat'a - bardzo pewnie poszerzyłoby się spektrum działających aplikacji.

Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
                    Rownież wyjaśni dlaczego garmin nie rozłącza audio, a wszystko inne tak.
                    Audio działa jak jest program mający tryb działania w tle (jak się przyjrzysz mojej fotce powyżej z GM to widać szarą ikonkę PlayerPro dzialającego w tle). Nawet elegancko przycisza audio w trakcie komunikatów. Co prawda nie działają przyciski z kierownicy, ale ta apka ma widget, który się pokazuje w tym rozwijanym menu androidowym i można zmieniać muzę bez wychodzenia z Google Maps. Niestety jest kolejny, inny problem - przy załączeniu cofania wylatują mi wszystkie apki i trzeba je uruchamiać od nowa

Zamieszczone przez kristofer55 Zobacz posta
                    musiałeś doinstalować Google Play services APK
                    Na szczęście na razie nie musiałem. Zobacz co napisano poniżej:
                    Requirements: Android 5.0+

Także jak coś będzie wymagało to starsza wersja:

i tu chyba może się pojawić pierwszy problem, bo może być niekompatybilność z wersjami wymaganymi przez poszczególne apki. Z resztą, pewnie dlatego nie poszło YouTube.
                    Last edited by Alix; 16-05-2016, 08:15.
                    . .

Comment

• To działanie apek w tle nie wiem czy tak do końca. Na komórce mam automapę i na równi mogę korzystać z przeglądarki czy odtwarzacza muzyki. Moim zdaniem albo honda zrobiła ten zabieg ze względów bezpieczeństwa, albo broniąc się przed zapchaniem systemu kilkoma aplikacjami, a jak wiadomo ramem i prockiem ten connect nie grzeszy.
                      I z tym cofaniem lipa jak cholera.

A tak w ogóle to garmin ma przywileje. Nie musisz VSP wyłączać, kamera go nie zamyka... ciekawe jak on jest zakorzeniony. A no i audio działa.
                      Last edited by pawcio-203; 16-05-2016, 09:13.
                      Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Zasadniczo są problemy takie:
                        1) największy - cholerna "alpejska kombinacja" na obejście VSP Error za każdym razem
                        2) wywalanie wszystkiego przy załączeniu kamery cofania
                        3) ograniczenia związane z wydolnością systemu i starawą wersją Androida
                        Last edited by Alix; 16-05-2016, 10:00.
                        . .

Comment

• Może komuś udałoby się napisać niewielką appkę, która przestawiałaby VSA Error na FALSE?
                          Zawsze to prostsze niż klikanie kilku guzików na raz.
                          Sunday Driver

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                            Żeby nie latać z penem, można wiele apek na raz nagrać na pena, podpisując je w katalogu głównym kolejnymi numerkami:
                            HondaAppCenter_A1.apk
                            HondaAppCenter_A2.apk
                            HondaAppCenter_A3.apk
                            itd.
                            Testowałem wczoraj taki sposób, u mnie nie działa. Tylko 1 plik ma dostępny przycisk "Zainstaluj"

Comment

• aktualizacja connecta

Bardzo denerwowało mnie jak linie kamery cofania się nie pojawiały a radio cały czas się zawieszało. Tydzień temu zrobiłem upgrade samodzielnie poprzez neta i wszystko wróciło do normy (linie od razu się pojawiają a radio się nie zawiesza).
                              Dzisiaj byłem w serwisie na jak to określił przedstawiciel hondy "potężnej" aktualizacji connecta, która miała naprawić wiele błędów, a którą może zainstalować tylko serwis. Jak przetestuje napiszę co zmienili (naprawili i zepsuli).

Comment

• Zamieszczone przez czterolistny Zobacz posta
                                Bardzo denerwowało mnie jak linie kamery cofania się nie pojawiały a radio cały czas się zawieszało. Tydzień temu zrobiłem upgrade samodzielnie poprzez neta i wszystko wróciło do normy (linie od razu się pojawiają a radio się nie zawiesza).
                                Dzisiaj byłem w serwisie na jak to określił przedstawiciel hondy "potężnej" aktualizacji connecta, która miała naprawić wiele błędów, a którą może zainstalować tylko serwis. Jak przetestuje napiszę co zmienili (naprawili i zepsuli).
                                Daj znać, która wersja androida jest zainstalowana po aktualizacji.
                                Sunday Driver

Comment

Working...
                                X