...a ja straciłem dziś korek od zbiorniczka.... Niby auto takie super, cena też nie mała, bo za sporta zapłaciłem ponad 70k... a tutaj korek jak do butelki od wina... bez zawiasu, bez zabezpieczenia. ... Boje się bana, wiec nie napiszę, w jakich autach nie ma tego problemu... Napiszę inaczej... mialem auta francuskie, koreanskie, niemieckie... nowe i stare... Takiej niedoróby nie spotkalem.... no moze w syrence, ale to bylo dawno. Biorąc pod uwagę cenę i renomę marki... smutek mnie ogarnia... ps.. to nie jest jedyne, co mnie zawiodlo w tym super autku.... mam ją dopiero kilka tygodni... jest ładna i tylko ładna. Mam nadzieje, ze z czasem mnie zaskoczy pozytywnie.. narazie...cóż, lekki zawód.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spryskiwacz - sygnalizacja poziomu płynu w spryskiwaczu
Collapse
X
-
W moim HB 5d 2013 wersja Sport nie ma ani bagnetu, ani zabezpieczenia na korek,jest za to czujnik wskazujący niski poziom płynu. Mega niedopatrzenie ze strony producentów. Może jednak ktoś z Was wie, czy nie ma jakiegoś zamiennika na podobny koreczek lub czy nie dostałbym oczywiście za dodatkową opłatą podobnego, niezwykle istotnego elementu wyposażenia w ASO? Gdy tylko po raz pierwszy nalewałem płyn do zbiorniczka, przeraził mnie fakt, że nie ma takiej protekcji dla tej części. U samochodzie mojej dziewczyny, też Hondzie, tyle,że sedan 2008 rok jest element uniemożliwiający ucieczkę korka.
Comment
-
Właśnie nawiercilem mały otworek w korku, przełożyłem sznureczek i przymocowałem do jakiegoś elementu konstrukcyjnego. Problem z ryzykiem zgubienia korka rozwiązany. Tylko czy w porządnym aucie wypada mocować coś w komorze silnika sznurkiem? Po za tym auto lubię, ba coraz bardziej, a minął właśnie rok ja je mam - Sprort HB 1.4.
Comment
-
Właśnie dzięki takiej rurce można sprawdzić poziom płynu w zbiorniku. Zatyka się palcem mały otworek w korku i kiedy wyciągamy rurkę ze zbirnika widzimy, że w rurce do pewnego poziomu, znajduje się zaczerpnięty płyn. Ten poziom to poziom płynu w zbiorniku. Rozwiązanie proste i bardzo pomocne, bo wiadomo ile płynu jest. Rozwiązanie z czujnikiem elektronicznym jest rozwiązaniem takim sobie. Zapala się lampka kiedy płynu brak. Stanów pośrednich nam system nie dostarcza. Zresztą kiedy zbiornik jest pusty to nie potrzeba żadnych czujników elektronicznych ponieważ kierowca widzi, że płyn nie jest dozowany więc zbiornik musi być pusty i trzeba dolać. Najgorsze rozwiązanie to takie, kiedy nie ma czujnika elektronicznego i nie ma rurki. Niestety chyba tak jest w moim Civicu. Rozwiązanie: kupić w Castoramie wężyk o odpowiedniej śrenicy, przyciąć do odpowiedniej długości i osadzić w korku. Tylko dlaczego kupując samochód w salonie Hondy muszę jeszcze latać do Castoramy?
Comment
-
Moja rurka jest czarna i karbowana więc raczej sprawdza się poziom płynu na zasadzie mokre - suche. Tylko tak naprawdę ile osób sprawdza poziom płynu w zbiorniku spryskiwaczy? Ja tego nie robię nigdy. Gdy mam wątpliwość czy mi wystarczy lub minęło dostatecznie dużo czasu od uzupełniania to po prostu dolewam, a jak w trasie zabraknie to kupuję na stacji. To chyba prostsze rozwiązanieCIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
W ramach OT powiem ze w VAG niektore plyny do spryskiwacza powoduja nieustajace swiecenie sie kontrolki plynu
To jest dopiero mistrzostwo swiata w konstruowaniu czujnikaCivic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Jeżeli w tych Civicach, w których jest rurka i ta rurka jest koloru czarnego, to ja już nic z tego nie rozumiem. W takim razie po co ta rurka jest zamontowana? Jakie ona spełnia zadanie? Przecież rurkę (przeźroczystą) montuje się po to, żeby można było ocenić poziom płynu w zbiorniku. Proponuję zakończyć temat rurki i nie dołować inżynierów, czy może księgowych Hondy, bo to staje się dla nich żenujące.
Comment
-
Zamieszczone przez luuzak Zobacz postaBoje się bana, wiec nie napiszę, w jakich autach nie ma tego problemu
Comment
-
Zamieszczone przez Joe Zobacz postaŻenada faktycznie.
Żeby Was rozbawić to u mnie z kolei nie ma rurki tylko plastikowy pasekcoś w rodzaju elastycznego bagnetu. Także inwencja twórcza inżynierom dopisuje, nie ma co
.
a) Jakiś oglądający auto klient w salonie sobie przywłaszczył bo swoją zgubił (a moje poprzednie auto było w ten sposób pozbawione zapalniczki)
b) Jakimś składającym auto w fabryce rączkom zapomniało się o rurce
c) Rurka spokojnie egzystuje w zbiorniku odczłonkowana od kapsla
Prosiłem aby w ramach przygotowania auta dolali płynu. Płynu nie dolali, ale może wiedzą coś o rurce...
Comment
Comment