Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spryskiwacz - sygnalizacja poziomu płynu w spryskiwaczu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Coś mi się wydaje że w Livestyle i Executive (5D), niezależnie od rocznika czujnik będzie - ksenony.

Comment

Nie byłbym taki pewny. Joe ma ksenony, ja mam ksenony (co prawda ja w 8gen) ale czujników jak widać niet.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

To w takim razie polityka wyposażeniowo/cenowa Hondy jest dziwna Przecież przy spryskiwaczach świateł to płyn znika momentalnie. Macie chociaż większe zbiorniki czy też te mikre 3l?

Comment

No to mnie teraz zaskoczyliscie
          Od zawsze myslalem ze ta karbowana rurka przyczepiona do korka zbiornika na płyn jest po to aby korka nie zgubic jak sie nalewa - tak mi to reklamował sprzewca Civika kupowałem
          W zyciu bym nie wpadł na to ze mozna nim sprawdzic poziom plynu...poza tym u mnie miala ta rurka czarny kolor wiec chyba trudno byloby wyczuc jaki jest poziom.

A jak jestesmy przy VAGach to fajną funkcją spryskiwaczy reflektorow jest to, ze wlaczaja sie tylko przy wlaczonych swiatlach drogowych - oszczedza to troche plyn, bo przy spryskiwaczach bardzo szybko schodzi.
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
            A jak jestesmy przy VAGach to fajną funkcją spryskiwaczy reflektorow jest to, ze wlaczaja sie tylko przy wlaczonych swiatlach drogowych - oszczedza to troche plyn, bo przy spryskiwaczach bardzo szybko schodzi.
            ta opcja też do nowości nie należy a w Hondzie występuje.

Co do pojemności to u mnie ze 4l wchodzi a na brak płynu nie narzekam.
            Last edited by Gość; 27-04-2014, 09:24.

Comment

Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz posta
              ta opcja też do nowości nie należy a w Hondzie występuje.
              Co do pojemności to u mnie ze 4l wchodzi a na brak płynu nie narzekam.
              W 8 gen executive bardzo szybko mi płyn schodził - nie zwróciłem uwagi ze tam spryskiwacze tez tylko z drogowymi sie wlaczały. No ale jesli tak było to dobrze - uzyteczna funkcja.

Te 4 l to absolutne minimum jak sie jezdzi w trasy ( szczegolnie przy spryskiwaczach reflektorów) Teraz mam 5,5 l i jest po prostu wygodniej. No ale przy eksploatacji w miescie nie ma to zadnego znaczenia.
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Spryski byly niegdys niesamowicie rozwiazane w Avensisie - zbiornik byl chyba podobny (standardowa 5 litrowa banka nigdy nie wchodzila cala), tam mialem bez ksenonow a spryski szyb mialy perlatory czy jakos tak i to bylo niesamowite, ale np. moj brat po 3 latach uzywania takiego samego auta jak kiedys wracal z Francji autostrada w mzawce i skonczyl mu sie plyn to dzwonil do mnie gdzie to sie dolewa (typ naukowca, abnegat techniczny absolutny) bo... Jeszcze nigdy tego nie robil - dolewali mu na przegladach i przy zmianach opon (on wszystko tylko w ASO) i wystarczalo!!!

W Hondzie z ksenonami plyn schodzi kilkakrotnie szybciej, ale po prostu jak wydaje mi sie ze troche poszlo to uzupelniam i tyle, zadne czujniki mi niepotrzebne. A jak jade do takiej Francji to wrzucam banke 5L pod fotel zeby w razie czegi nie wyrzycac potem kilkanascie euro na stacji przy Autobahnie i tyle...
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                  Spryski byly niegdys niesamowicie rozwiazane w Avensisie - zbiornik byl chyba podobny (standardowa 5 litrowa banka nigdy nie wchodzila cala), tam mialem bez ksenonow a spryski szyb mialy perlatory czy jakos tak i to bylo niesamowite
                  W Volvo 850 podobny system był. Taka jakby mgielka na reflektory leciała. No ale dodatkowo były wycieraczki wiec zawsze czyste reflektory były. Dzis juz sie tak nie da, bo reflektory maja za duze krzywizny.

BTW: miałes chyba bardzo dobrze wyposazonego Avensisa, bo w moim przedliftowym SOL spryskiwaczy nie było

Comment

Ja mam xenony i przy niskim poziomie płynu wyskakuje właściwy komunikat

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                      miałes chyba bardzo dobrze wyposazonego Avensisa, bo w moim przedliftowym SOL spryskiwaczy nie było
                      No wiesz, spryski przedniej szyby są nawet w maluchu Ty nie miałeś ? To musiało się ciężko jeździć Hehe, nigdzie nie napisałem przecież, że miał ksenony Ale i tak, wystarczanie płynu na jakieś 10tys. km imponowało - w żadnym innym aucie tak nie miałem.
                      . .

Comment

Civic 5D Sport 1.4 kupiony w 2013 r. - wężyka nie mam i sygnalizacji niskiego poziomu płynu chyba też nie mam.

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          No wiesz, spryski przedniej szyby są nawet w maluchu Ty nie miałeś ? To musiało się ciężko jeździć Hehe
                          Młody byłem, to brak spryskiwaczy mi nie przeszkadzał

Comment

Witam Ciepło w Hani 2014 rok wersja Sport nie ma rurki w korku spryskiwacza,natomiast zapala sie kontrolka na wyswietlaczu.Pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez kosmos5 Zobacz posta
                              Witam Ciepło w Hani 2014 rok wersja Sport nie ma rurki w korku spryskiwacza,natomiast zapala sie kontrolka na wyswietlaczu.Pozdrawiam
                              Dzień dobry!

Może w końcu uda mi się wysłać to, co napisałem. Jestem posiadaczem Hondy Sport 5D 2013 r. 1,8. Według informacji z serwisu, dopiero wersja executive 2013 miała czujnik. Poprosiłem mimo to o sprawdzenie (niepodłączony, czy też uszkodzony przewód, itp.), ale niestety, czujnika nie ma. Kilkakrotnie już kończył mi się płyn i nie miałem żadnej informacji na wyświetlaczu, ale w salonie zostałem poinformowany, że ta wersja powinna mieć czujnik... Stąd to sprawdzenie. Z tego co czytam, to w 2014 r. uzupełnili ten brak. Nie uważam jednak, że jest to nadmiar elektroniki. Czujnik jest prostym, a zarazem pożytecznym dodatkiem. A tak na marginesie, to gdy po raz pierwszy dość energicznie zdjąłem ten niebieski korek (zatyczkę) od zbiornika, to wpadł mi głęboko w głąb silnika, obok zbiornika. Widziałem go z góry i się wściekałem, ponieważ nie za bardzo mogłem się do niego dobrać. Dopiero plastikowy kijek od kwiatka zakończony taśmą dwustronnie klejącą, celowałem kilkakrotnie i po może godzinie udało mi się go wyciągnąć. Od razu wywierciłem otworek na brzegu, przewlokłem nylonową nitkę, a następnie przywiązałem ją do szyjki zbiornika. Teraz jest ok. Wydaje się, że taki drobiazg, ale dziwię się, że producenci nie przymocowali jakiejś "smyczy" do korka. Pozdrawiam!

Comment

Długo to trwało, ale płyn w końcu wypryskany i jest sygnalizacja , pojawił się komunikat na wyświetlaczu

Comment

Working...
                                X