Tej ikony na wyświetlaczu???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czujnik systemu Start/Stop
Collapse
X
-
Cześć
od jakiegoś czasu pojawiał mi się check z komunikatem dot systemu SS któremu towarzyszy bursztynowa ikonka 'A' :
2020-02-20_10h13_15.png
w poprzednim tygodniu zacząłem słyszeć że podczas uruchamiania auta 'kręci' wyraźnie słabiej
w minioną niedziele (16.02 br) Hania zupełnie odmówiła posłuszeństwa pokazując mi choinkę na wyświetlaczu.
naładowałem aku, wybrałem sie w poniedziałek do mechanika który sprawdził prąd miernikiem i stwierdził, że wygląda na to że ładowanie jest poprawne, a akumulator w pełni naładowany
wczoraj po przejechaniu około 8 km (temp silnika była w połowie przedziału) i wyłączeniu silnika na 10 minut auto zdechło ponownie pokazując choinkę. po kilku próbach 'judłania' silnik zaskoczył i odpalił.
macie pomysł co może być przyczyną?
PS Od 2015 przejechanych mam nieco ponad 60k km - jeżdżę raczej mało. Samochód jest garażowany (w garażu minimum 10 stopni celsjusza)
PPS ostatnio używam auta tylko do podjechania gdzieś w obrębie 3-5 km - niecodziennie. Ale trasy 20 km też się zdarzają
Comment
-
Sprawdź czy klemy do akumulatora dobrze są dokręcone.
Comment
-
Zamieszczone przez Dagarick Zobacz postamacie pomysł co może być przyczyną?Jak jeździsz mało to albo odłączaj klemę, albo raz w roku ładuj akum, bo inaczej długo nie naciągnie na postoju.
Comment
-
Dokręcenie klem nic nie dało przy próbie zakręcenia silnikiem znowu dostałem choinke i finalnie auto nie odpaliło
podłączyłem się kablami pod drugi samochód - zaskoczył w zasadzie od razu
sprawdzany był miernikiem.
Na włączonym silniku sprawdzane było ładowanie - wyszło że działa poprawnie
Na wyłączonym silniku - (jeśli dobrze zrozumiałem) poziom naładowania aku. W mierniku ustawiono wartość 450 (wybrane troche na oko, bo wartości z aku, bez jego wyciągnięcia nie udało sie w pełni odczytać -widać tylko 4**). Po pomiarze wyszło '495' i zaświeciła sie dioda 'naładuj akumulator'
dziś kręcił bez problemu, komunikat błędu przekreślonego 'A' i akumulatora pod spodem świeci się nieustannie
Comment
-
Jak ktoś pisał wyżej, jedź do sklepu z akumulatorami i niech sprawdzą testerem akumulatora. U mnie po doładowaniu aku chwilę było ok i jak raz mi nie odpalił pod sklepem to powiedziałem koniec. Też podczas jazdy już cały czas świeciło się nieaktywne AS. Założony nowy akumulator od października i problemy zniknęły jak ręką odjął. Mój miał niecałe 5 lat (seryjna Varta).
Jak długo masz akumulator?
Comment
-
Zamieszczone przez auer73 Zobacz postaJak ktoś pisał wyżej, jedź do sklepu z akumulatorami i niech sprawdzą testerem akumulatora. U mnie po doładowaniu aku chwilę było ok i jak raz mi nie odpalił pod sklepem to powiedziałem koniec. Też podczas jazdy już cały czas świeciło się nieaktywne AS. Założony nowy akumulator od października i problemy zniknęły jak ręką odjął. Mój miał niecałe 5 lat (seryjna Varta).
Jak długo masz akumulator?
dzięki za odpowiedzLast edited by Dagarick; 22-02-2020, 17:59.
Comment
-
Zamieszczone przez Dagarick Zobacz postaod nowości, tj 5 lat - czyli dokładnie tyle ile Twój. (kupiłem Hanke w 2015 - wyprzedaż rocznika)
dzięki za odpowiedz
potem wszystko wróciło do normy
póki co działa bez zarzutu
dzięki za wszystkie odpowiedzi
Comment
Comment