Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik systemu Start/Stop

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tej ikony na wyświetlaczu???

Comment

Jak to ta to ma pomarańczowy

Comment

w załączeniu znaczenie symboli w/g instrukcji obsługi:

1.jpg2.jpg

pozdrawiam

Comment

dodatkowo w załączeniu skany z instrukcji obsługi dotyczące systemu start/stop :3.jpg4.jpg5.jpg

pozdrawiam

Comment

Cześć
            od jakiegoś czasu pojawiał mi się check z komunikatem dot systemu SS któremu towarzyszy bursztynowa ikonka 'A' :

2020-02-20_10h13_15.png

w poprzednim tygodniu zacząłem słyszeć że podczas uruchamiania auta 'kręci' wyraźnie słabiej
            w minioną niedziele (16.02 br) Hania zupełnie odmówiła posłuszeństwa pokazując mi choinkę na wyświetlaczu.
            naładowałem aku, wybrałem sie w poniedziałek do mechanika który sprawdził prąd miernikiem i stwierdził, że wygląda na to że ładowanie jest poprawne, a akumulator w pełni naładowany
            wczoraj po przejechaniu około 8 km (temp silnika była w połowie przedziału) i wyłączeniu silnika na 10 minut auto zdechło ponownie pokazując choinkę. po kilku próbach 'judłania' silnik zaskoczył i odpalił.

macie pomysł co może być przyczyną?

PS Od 2015 przejechanych mam nieco ponad 60k km - jeżdżę raczej mało. Samochód jest garażowany (w garażu minimum 10 stopni celsjusza)
            PPS ostatnio używam auta tylko do podjechania gdzieś w obrębie 3-5 km - niecodziennie. Ale trasy 20 km też się zdarzają

Comment

Sprawdź czy klemy do akumulatora dobrze są dokręcone.
              Moja Honda
              https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

W jaki sposób mechanik sprawdził aku? Może warto by się wybrać do elektryka na test akumulatora, lub sklepu z taką usługą.

Comment

Zamieszczone przez Dagarick Zobacz posta
                  macie pomysł co może być przyczyną?
                  Akumulator Jak jeździsz mało to albo odłączaj klemę, albo raz w roku ładuj akum, bo inaczej długo nie naciągnie na postoju.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

Dokręcenie klem nic nie dało przy próbie zakręcenia silnikiem znowu dostałem choinke i finalnie auto nie odpaliło
                    podłączyłem się kablami pod drugi samochód - zaskoczył w zasadzie od razu

sprawdzany był miernikiem.
                    Na włączonym silniku sprawdzane było ładowanie - wyszło że działa poprawnie
                    Na wyłączonym silniku - (jeśli dobrze zrozumiałem) poziom naładowania aku. W mierniku ustawiono wartość 450 (wybrane troche na oko, bo wartości z aku, bez jego wyciągnięcia nie udało sie w pełni odczytać -widać tylko 4**). Po pomiarze wyszło '495' i zaświeciła sie dioda 'naładuj akumulator'

dziś kręcił bez problemu, komunikat błędu przekreślonego 'A' i akumulatora pod spodem świeci się nieustannie

Comment

Jak ktoś pisał wyżej, jedź do sklepu z akumulatorami i niech sprawdzą testerem akumulatora. U mnie po doładowaniu aku chwilę było ok i jak raz mi nie odpalił pod sklepem to powiedziałem koniec. Też podczas jazdy już cały czas świeciło się nieaktywne AS. Założony nowy akumulator od października i problemy zniknęły jak ręką odjął. Mój miał niecałe 5 lat (seryjna Varta).
                      Jak długo masz akumulator?

Comment

Zamieszczone przez auer73 Zobacz posta
                        Jak ktoś pisał wyżej, jedź do sklepu z akumulatorami i niech sprawdzą testerem akumulatora. U mnie po doładowaniu aku chwilę było ok i jak raz mi nie odpalił pod sklepem to powiedziałem koniec. Też podczas jazdy już cały czas świeciło się nieaktywne AS. Założony nowy akumulator od października i problemy zniknęły jak ręką odjął. Mój miał niecałe 5 lat (seryjna Varta).
                        Jak długo masz akumulator?
                        od nowości, tj 5 lat - czyli dokładnie tyle ile Twój. (kupiłem Hanke w 2015 - wyprzedaż rocznika)
                        dzięki za odpowiedz
                        Last edited by Dagarick; 22-02-2020, 17:59.

Comment

Zamieszczone przez Dagarick Zobacz posta
                          od nowości, tj 5 lat - czyli dokładnie tyle ile Twój. (kupiłem Hanke w 2015 - wyprzedaż rocznika)
                          dzięki za odpowiedz
                          wymieniłem akumulator - zaraz po zmianie błąd pojawił się jeszcze dwa razy
                          potem wszystko wróciło do normy
                          póki co działa bez zarzutu

dzięki za wszystkie odpowiedzi

Comment

A jaki aku kupiłeś?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Comment

taki:

Comment

Working...
                              X