Ja jeżdżę używając i wyłączając w zależności od sytuacji. I też z ciekawości obserwowałem wpływ na żwawość, ale nic nie zauważyłem, to chyba zupełnie ma wpływu. W sumie zdziwilbym sie gdyby miało...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czujnik systemu Start/Stop
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Mikael Zobacz posta...nie ma to jak gasić zimny silnik i po chwili odpalać...
Comment
-
Witam wszystkich. W moim przypadku system działał jako-tako przez niecały pierwszy rok, potem pomimo doładowywania akumulatora (trasa lub prostownik) wystarczył dzień jazdy po mieści i było to samo czyli bateryjka i system nieaktywny. Od 2-go przeglądu "A" jeżdżę bez tego systemu - staram się wyłączać, o ile skleroza na to pozwala - wydłużył się przebieg pomiędzy przeglądami "A" o jakieś 3000 km. Ostatnio na przeglądzie wspomniałem, że system nie działa, reakcja w ASO była natychmiastowa, w ciągu tygodnia dostałem nowy akumulator.
Comment
-
Po pierwszym doładowaniu (przy przeglądzie) pytałem w serwisie czy są jakieś przeciwwskazania i wymagania co do doładowania akumulatora. Stwierdzili, że można doładawać akumulator, prostownik nie ma znaczenia. Jednak system auta sam powinien regulować stan naładowania i nie powinna występować takka potrzeba. Posprawdzali napięcia/prądy (czy co tam się mierzy) i stwierdzili, że wszystko jest OK - winne miały być krótkie trasy ok. 8 km po mieście. Poza tym, system mnie wk...a i ten i Eco więc na co dzień ich nie używam, czasem Eco jak wiozę dzieciaki - im się podoba zmiana kolorków.
Comment
-
Mi powiedzieli w ASO, że do ładowania tego typu akumulatora musi być prostownik z ładowaniem indukcyjnym. W związku z tym, że ciagle zapominam o wyłączeniu start-stopu, jeżdżę bez zapiętych pasów lub z nawiewem włączonym na przednią szybę - wtedy system nie działa.
Comment
-
Napotkał się ktoś z takimi komunikatami?
1.jpg
2.jpg
20171215_134858.jpg
Wczoraj przekręciłem kluczyk, po czym zapaliła mi się pomarańczowa lampka systemu Auto Stop, następnie dwa komunikaty pokazały się na wyświetlaczu i-MID. Po uruchomieniu silnika nie zniknęły i niestety wyskakują dalej przy każdym rozruchu. Dziś zrobiłem parędziesiąt kilometrów, system Auto stop nie działa (nad czym nie ubolewam) a po sprawdzeniu w książce serwisowej instrukcja kieruje mnie do ASO. Czy to może być wina czujnika, ewentualnie gdzie ten czujnik się znajduje?
Comment
-
Czujnika raczej żadnego nie ma (system czerpie informacje z wielu miejsc w aucie, steruje nim komputer), ja bym jeszcze spróbował odłączyć klemę od akumulatora na parę minut... jak nic to nie da to pewnie bez ASO się nie obędzie.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaja bym jeszcze spróbował odłączyć klemę od akumulatora na parę minut... jak nic to nie da to pewnie bez ASO się nie obędzie.
Comment
-
Nie ma centralnego czujnika systemu SS - bez podłączenia HDS się nie obejdzie, ale podejrzewam, że czujnik na akumulatorze wykrył jego zużycie (Parametr 'IDLE STOP INHIBIT (Battery Deterioration)'). Tylko chyba trochę za wcześnie na to?
Generalnie w module PGM-FI w HDS masz całą serię parametrów pokazujących z jakiego powodu SS może nie działać, screen z mojego auta poniżej (silnik nie był włączony, więc kilka parametrów było na czerwono):
Capture2.PNG
Comment
-
Zamieszczone przez Lukas Zobacz postaNie ma centralnego czujnika systemu SS - bez podłączenia HDS się nie obejdzie, ale podejrzewam, że czujnik na akumulatorze wykrył jego zużycie (Parametr 'IDLE STOP INHIBIT (Battery Deterioration)'). Tylko chyba trochę za wcześnie na to?
Comment
-
Ja ominąłem problem tego systemu wątpliwej użyteczności. Tak jak już ktoś wcześniej napisał zauważyłem, że włączenie nadmuchu na przednią szybę z wyłączoną klimą załatwia sprawę - system nie działa
Do tego ukrywamy z poziomu menu komunikaty pochodzące z systemu SS i tak jakby nie istniał ;-)
Comment
-
Zamieszczone przez job Zobacz postaJa ominąłem problem tego systemu wątpliwej użyteczności. Tak jak już ktoś wcześniej napisał zauważyłem, że włączenie nadmuchu na przednią szybę z wyłączoną klimą załatwia sprawę - system nie działa
Do tego ukrywamy z poziomu menu komunikaty pochodzące z systemu SS i tak jakby nie istniał ;-)
Comment
Comment