a i rambo7 pytasz co konkretnie wtedy zrobili, to zadzownilem do nich przedstawilem sytuacje, ze jest dalej jak bylo z tym odpalaniem. no i dam znac w przyszlym tygodniu bo mam udac sie tam w poniedzialek
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Trudności z rozruchem rozgrzanego silnika Hondy Civic 1.7 ctdi 2004r
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ada_m Zobacz postahej, byłem w warsztacie i mi zdiagnozowali nieszczelność pompy wtryskowej i ją wymienili i auto pali niezalanie czy ciepły zimny silnik dzięki wszystkim za pomoc. Bo właśnie cały czas zdobywasz wiedzę, a prowadzący warsztat ogólnie to nie lubią jak użytkownik ma wiedzę, a nawet jak się orientują co i jak. Najlepiej mieć z nieogarniętym klientem do czynienia. Takie jest podejście. Oglądasz "będzie pan zadowolony"? TVN Turbo, nooo.
.
Zamieszczone przez ada_m Zobacz postazastanawia mnie stan wizualny pompy bo jak widac jest dosyć pordzewiała wiec podejrzewam, ze nigdy nie była zmieniana
Ok, czyli jeśli masz zlecenie i masz na papierze otwarcie roboty - zamknięcie, i czarno na białym napisane na papierze co robili to idziesz ostro. jak tego nie masz to niestety musisz liczyć na łaskę warsztatu że będzie chciała z tobą gadać, za zaczniejsz ostro to się nie dogadasz. Dlatego rozważ co i jak zapytasz i jak i ch wypunktujesz, im więcej wypunktujesz tym większą barierę postawisz, no ale tak jest.
Rdza, rdzą, tak to wygląda gdy pojazd ma 20 lat, ale nic tu się nie dzieje, wszystko trzyma się kupy i uwierz mi to więcej jest powierzchniowej rdzy niż głębokiej. Te profile są naprawdę jak blacha z pancerkamvagena, to nie przegnije.
Śladów rozbierania nie widać, chyba ...że od tamtej pory tyle błota na przewodach i wtyczkach?
W każdym razie widać, że tu ktoś był, bo ... wtyczka ma "czerwoną ciapkę" wtyczka i wtyk czujnika. Czyli ktoś tam (nie wiem kiedy) zaglądał i by się nie pomyliło co i gdzie ... zaznaczył sobie. To praktyka którą ogólnie popieram.
Zaznaczanie moim zdaniem pochodzi z jakiejś wcześniejszej akcji przed tymi który ostatnio zaglądali.
Co do zaznaczonych przez ciebie przewodów, tak, są zmurszałe, ale ... ale moim zdaniem są szczelne. Tu musisz mi uwierzyć na słowo, że gdyby była nieszczelność, to ON ma to do siebie, że wejdzie wszędzie. Przeciśnie się, jest tłuste i będzie plama tak tłusta i widoczna i sącząca się cały czas że będzie śmierdzieć i w palcach wyraźnie wyczujesz tłuste. Tu tego nie ma. Tu na podstawie foto, jest kompletnie sucho. To co jest sparciałe na żółto zaznaczone na foto 1 i 2, to tylko wierzchnia warstwa gumy, pod nią jest zbrojenie i kolejna warstwa gumy właściwej - tzn. ta która ma kontakt z ON. Tak że na moje oko, tego bym nie ruszał i w tym nie doszukuj sie wpływu na odpalanie silnika.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
hej tak, na fakturze mam napisane że policzyli mnie za uszczelnienie układu paliwowego oraz nowy akumulator co dało 600z hakiem, przez też ostatnie parę dni wracałem z szkoły właśnie te 30km gasiłem auto i tak próbowałem odpalać i każdego dnia jedna próba po różnym czasie więc dzień 1 odpaliłem po tym jak odrazu zgasiłem +-10sek rozrusznik kręci bardzo szybko i odpala dzień drugi po 10 minutach liczyłem na stoperze 2.75sekduny więc ciut dluzej oraz rozrusznik też wolniej zakręcił mimo że temp ta sama po20 minutach następnego dnia tak samo jak po 10 minutach i dzisiaj po 15 minutach chyba najszybciej odpalił. także nie wiem czy on tak czasami ma po prostu czy to po jeździe autostradą bo właśnie ostatnio zjechałem na stację prędkości 150 plus minus więc obroty wysokie po 5 minutach i miał problem i kręcił znacznie dłużej
Comment
-
No, ok pół biedy, nowy aku niech będzie 400zł i te "uszczelnianie" 200zł . ok zadymy bym nie robił. Jaki masz przebieg km? bo nie pamiętam czy to było pisane.
Zamieszczone przez ada_m Zobacz postazadzownilem do nich przedstawilem sytuacje, ze jest dalej jak bylo z tym odpalaniem. no i dam znac w przyszlym tygodniu
(Postaraj się pisać poprawnie w PL to twój stosunek do czytających)Last edited by rambo7; 15-01-2025, 12:21.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
przebieg obecnie 249kkm sam nim zrobiłem dopiero z 10 jak kupiłem to wiadomo wszystkie płyny i filtry nowe wleciały. no i tak powinni to zaliczyć jako poprawę swojej roboty jeszcze dziś wieczorem dam znać jak jest z tym odpalaniem po trasie bo teraz tak pojeździłem po okolicy i było ok jedynie ostatnio 5 min przerwy na bp i znowu druga próba odpalenia byla
Comment
-
przy takim przebiegu z wtryskami nie powinno się jeszcze nic dziać, pod warunkiem stosowania przez te 250 tysi dobrego paliwa. Bo tu upatruję ew. przyczyn lania wtrysków i wtedy może być tak, że dłużej kręcisz i poza tym nic sie nie dzieje. Wiadomo nie wiesz co było stosowane i jak długo. Dlatego dociekaj u mechanika co? konkretnie zrobili że mu na kilka dni przeszło? skoro wróciło, to "naprawa" była prowizoryczna/tymczasowa. Przebieg jest dość symboliczny, ale może taki jest.
Na razie na twoim miejscu nie generowałbym sobie kosztów, dlatego więcej (jeśli się chce tobie) to czytaj niedomagania i z czym mogą być związane - tu z treści tematów w dziale o tym dieslu.
Ważne że odpala, i ważne że nie generuje komunikatów Check Engine. Jeśli taki by się pojawił to postaraj się tak szybko jak to możliwe odczytywać kody błędów, kasować i ponownie odczytywać gdy się pojawią, bo to pomaga utwierdzić regułę, czy jeden obszar niedomaga czy różne obszary niedomagają.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
dobra to w przyszłym tygodniu dam sprawozdanie z tego co mi powiedzą co proponują i jeszcze sam się pobujam po okolicy i po autostradzie żeby się upewnić czy tak tylko jest po jeździe na wysokich obrotach no i checkow żadnych nigdy nie było oprócz 1237 ale to przez zasyfiona turbinę która czyszczę jak tylko mam okazje
Comment
-
Tak dla porządku: Mechanikowi trzeba patrzeć na ręce, albo prosić zawsze po robocie by zwrócił wymienione części. Zakładam że świece wymienione, (nie wiemy tu na jakie?) zakładam że na takie jak były fabrycznie? Spróbuj (na ciepłym) uruchamiać silnik wciskając pedał gazu w okolice 1/2 wychylenia (nie więcej nie mniej) czy będzie różnica w zwłoce odpalenia, spróbuj ocenić.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
świecie wymieniał mi wujek bo ja się na tym nie znam za bardzo a nie chce czegoś uszkodzić a numer świec mogę w domu podesłać, z tym odpalaniem na 1/2 gazu to na samym początku tego wątku już próbowałem lecz bezskutecznie 0 różnicy w odpaleniu
świece to NGK Y-541J no42 1983Last edited by rambo7; 17-01-2025, 10:16.
Comment
-
Cześć wszystkim, jutro mam auto zostawić i zobaczą to co wtedy uszczelniali i to poprawią trzymam kciuki zeby to juz ogarneli bo odbiera to frajde z jazdy, a dzis ściągnąłem pokrywę plastikowa silnika bo czytałem tutaj post o podkładach pod wtryskami no i widziałem ze były tam czarne grudki i ropa no i zstanawiam sie czy to jest w ogole wina podkladke czy to normalne473169181_595940553039111_2211576693899392998_n.jpg473766958_2371013059925342_1753084521732971786_n.jpg? fotki zrobiłem już po czyszczeniu
Comment
-
i jescze jedno rambo7 pytales ostanio czemu ten czujnik jest oznaczony czerwona kropka no to przyjrzalem sie niemu i widze date 04 01 16 i numer 0 281 002 487 no i zastanwia mnie to dalczego byl zmieniany ja auto mam od pol roku 473666947_1158945765577206_2883255388793295899_n.jpg
Comment
-
co do podkładek pod wtryskami i tego ON co tam zalega. Jeśli jesteś perfekcjonista to to zrób, jeśli nie, to to zostaw. ja mam podobnie i tego nie ruszam auto jest na tyle wiekowe że to... co widzisz to żadne wyciek. Tak to mam jak na twoim i nic więcej się nie dzieje.
Co do znacznika na czerwono, nie, niekoniecznie był zmieniany, tego nie wiemy. Natomiast teraz mi pasuje że ktoś sobie zrobił oznaczenie wtyczek czyli która gdzie prowadzi. No i teraz już wiesz że ta pod silnikiem prowadzi do tego czujnika.
W związku z tym że częstym kłopotem jest tzw. "przeładowanie" i "niedoładowanie" ktoś wiązał to z tym czujnikiem Bosch, bo kody błędów przychodzą właśnie od niego. Zasada jest jedna jeśli przychodzi komunikat od czujnika oznacza najczęściej że on jest sprawny. Natomiast usterką najczęściej było to że ten Pierburg do którego właśnie idzie ta linia (oznakowania czeroną ciapką) był pęknięty, rozsadzony, zdemolowany.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Czyli elementy 20 i 21 x 3 sekcje do wymiany?
Przy tej okazji pewnie warto wymienić wszystkie uszczelniacze.
Co zrobić?
Jeśli chcesz tym autem jeździć długo - to zrobić. Będzie spokój na długo.
Jeśli tylko naprawić doraźnie - to kupić używaną pompę CR - ale to ryzyko - nie wiesz co kupisz?
Kwestia kondycji ogólnej auta, tzn. korozja, stan ogólny blach, podwozia itd. Jeśli jest w miarę dobre to bym naprawił pompe CR.
Chodzi o to że auto jest tanie, jest nie do zajechania, i nie robi problemów dzisiejszych pojazdów nowoczesnych.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment