Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic 2,2 UFO - DPF do wymiany czy usuwać?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tak, mój Civic jest z niemieckiego rynku. Mam go od przebiegu 150 tys (aktualnie 177) i święcie przekonany byłem, że ktoś już musiał coś z DPF robić.
    Co do tych 10 litrów, to wskazanie jest jak toczę się na sprzęgle przy 10-15 km/h. Jak wciskam sprzęgło przy prędkości około 50km/h to zatrzymuje się na 4 litrach.
    Co do błędu jeszcze, to wyczyścił go, check system z wykrzyknikiem od DPF zniknął, zrobiłem dzisiaj 30 km głównie po mieście i jak do tej pory nic się nie zaświeciło.
    Więc ciąć ten DPF, czy zmiana oleju i obserwacja, czy będzie go przybywało i wtedy od razu na usuwanie? Oczywiście podjadę do innego zakładu tym razem

Comment

Nie jest dobrze dla silnika jeśli oleju jest ponad Max, oraz jeśli w oleju znajduje się % ON. Proponuję typową praktykę upuścić oleju do 3/4. Pytałem o niemioecki rynek bo i ile jestem zorientowany to na rynek niemiecki DPF był zakładany od samego początku, w Polsce w osobówkach dopiero od 1.11.2011r. Spuść trochę oleju do stanu 3/4 nie garuj silnika pod czerwone pole jeździj normalnie i obserwuj poziom, jeśli zacznie rosnąc to trzeba rozważyć jakieś działanie z DPF albo czyszczenie albo wycinka z przeprogramowaniem ecu i dopiero wtedy wymiana oleju. Nie ma sensu wymieniać wcześniej olej skoro będzie ON dawkowany non stop do oleju silnikowego.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki! Dam znać, jak coś będzie się nowego Działo

Comment

Pozbywaj się tego ustrojstwa (dpf) jak najszybciej.
          Ja u siebie w 2.2 tez miałem problem z podnoszącym się poziomem oleju i to zdrowo ponad max.
          Wyciąłem dpf ponad rok temu i po problemie.
          Pozdro

Comment

Mam Civa niemieckiego pochodzenia i DPF był już na pewno w 2007r
            Jeśli jedziesz na biegu, puścisz gaz i spalanie pokazuje powyżej jednej kreski, to znaczy że to "nadmiarowe" paliwo komp dawkuje do wypalenia filtra - kwestia krótkiego czasu aż pojawią się problemy.
            Zawsze przed wypaleniem zauważałem takie zachowanie samochodu.
            Na szybko chcesz rozwiązać problem - skontaktuj się z kimś kto usuwa programowo procedurę DPF. Bez usuwanie fizycznego możesz wówczas możesz trochę pojeździć.
            Generalnie bym nie zwlekał z ogarnięciem tego tematu bo jak "barbapapa" wyrządzi Ci szkody to dopiero wówczas pojawią się poważne problemy a koszty wzrosną kilkukrotnie.
            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Jeśli jedziesz na biegu, puścisz gaz i spalanie pokazuje powyżej jednej kreski
              @Butler, jeśli robię tak jak mówisz, jadę i puszczę gaz na biegu to pokazuje tylko jedną kreskę. Dopiero w momencie gdy cisnę sprzęgło i nie wyrzucam biegu, zaczyna wzrastać spalanie.
              W jakimś innym wątku też już pisałeś:
              Mała korekta, nie na luzie, a na biegu nie dodając gazu
              Więc na biegu zawsze mam jedną kreskę bez gazu... Więc już nie wiem o co biega... Aktualny stan oleju IMG_0963.jpg

Comment

Na "luzie" to różnie może pokazywać... Od dwóch do czterech kresek w zależności od obciążenia alternatora chyba. Ale na biegu to jedna... Gdy zbliżało się wypalanie było więcej.
                Ale to dotyczy sprawnego auta, u Ciebie sytuacja już jest trochę inna.
                Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
                  Generalnie bym nie zwlekał z ogarnięciem tego tematu bo jak "barbapapa" wyrządzi Ci szkody to dopiero wówczas pojawią się poważne problemy a koszty wzrosną kilkukrotnie.
                  i to jest właściwe podejście

Zamieszczone przez rderbis Zobacz posta
                  Aktualny stan oleju
                  stan kosmosOd minimum do max jest okolo 1 litra.U Ciebie wygląda to na ok 100% ponad stan !
                  Last edited by rambo7; 19-12-2015, 18:38. Powód: po sobie stosuj Edycję !

Comment

Aktualny stan oleju
                    masz ponad 1 L za dużo oleju w silniku - za niedługo zacznie wywalać olej uszczelniaczami cały silnik zacznie ciec z każdej strony - będą wydatki! Jak tylko to możliwe najszybciej spuść 1,5L barbapapy.
                    Co do spalania i wykresu graficznego, jest tak ze jak jak się jedzie na biegu i puści gaz (zwalnia obrotami) to komputer pokazuje 0 i nie powinno być widać graficznego wskazania że coś spala ponad minimum. Jak się wciśnie sprzęgło to najczęściej spalanie minimalnie wzrasta.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Więc sytuacja wygląda następującą, w poniedziałek ściągnąłem 1.6 l oleju, żeby wylądować w okolicy stanu maximum. Wczoraj zauważyłem, że oleju znowu jest więcej. Dokładnie zmierzyłem (kilka razy), zrobiłem 30 km, dzisiaj rano ponowny pomiar i 3 mm więcej. W trasie zauważyłem, że samochód jakoś lepiej się zbiera, reaguje na gaz. Pamiętam, że przy zmianie łańcucha były problemy z odkręceniem jednego wtrysku. Czy przybywanie oleju mogłoby być spowodowane jego uszkodzeniem? Spalanie średnie, cały czas w granicy 10 l, skoczyło z 6.5l.

Comment

Wydaje mi się (ale tylko wydaje), że jakby wtrysk przelewał to byś zostawiał chmurę dymu za sobą.

Comment

Byłem przed chwilą u tego mechanika, co wymieniał łańcuch. Mówił, że nie jest pewien, czy czasami uszczelki pod wtryskami nie uszkodzili... W poniedziałek samochód idzie na warsztat, ale już do kogoś innego
                          Wczoraj zauważyłem dodatkową kreskę przy chwilowym spalaniu, bez gazu na biegu, czyli zamiast 0 był 1l i spalanie było w granicy 10l. Czyli jakby coś z tym DPF. Dzisiaj już ta sytuacja nie miała miejsca i spalanie spadło w granice 7l.

Comment

były problemy z odkręceniem jednego wtrysku. Czy przybywanie oleju mogłoby być spowodowane jego uszkodzeniem?
                            co do oleju,
                            Przedostanie się do oleju silnikowego około 0,25 litra paliwa kwalifikuje olej silnikowy do bezwzględnej wymiany - w uproszczeniu jest to podniesienie się poziomu oleju o 1/4 odległości na bagnecie pomiędzy znakami MIN i MAX.
                            Czyli u Ciebie to było o 1/2 czyli o 0,5L czyli to co masz to już nie jest olej silnikowy!
                            Co do pytania, uszkodzenie wtrysku jakie? mechaniczne? jeśli nawet to wygenerowało by to Check Engine po stronie elektrycznej a takiego komunikatu nie ma.
                            Natomiast przybywanie oleju jest ściśle powiązane z programem - typowego dla procesu wypalania filtra DPF, że zwiększana jest dawka paliwa co odczuwasz na spalaniu i na nieco większych obrotach silnika części niespalonego ON przedostaje się do miski olejowej. Należało by albo częściej jeździć po trasie niż po mieście? albo usunąć / deaktywować z ECU DPF- brak.
                            Ja bym na razie nie grzebał po stronie uszczelniaczy wtrysków.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

I jak, wyjaśniło się coś? Chciałbym dodać, że to auto w trybie awaryjnym + ewentualny problem z DPF + dymienie powinno zwrócić też uwagę na stan zaworu EGR, bo przy pracy w takim środowisku będzie oblepiony smołą jak komin przy niedogrzanym kotle w którym pali się mokrym Modrzewiem.
                              Możliwe, że już ma problem z domykaniem się, ale jeszcze nie wywala błędu. U mnie podczas "wojny z DPF" wymagał czyszczenia. Zasyfił się praktycznie w 3 dni. Niestety praktycznie w tym samym momencie padł mi wtryskiwacz. Winą za ten stan obarczam tryb awaryjny i wszelakie próby "wypalenia filtra"
                              Warto też pamiętać, że Civic z trybu awaryjnego wywołanego przez DPF wyjdzie praktycznie tylko podczas usunięcia problemu i wgrania na nowo softu. U mnie zakładali na próbę DPF z przepływem 90-kilka procent - dalej był błąd i tryb awaryjny.

Comment

DPF jak na razie jest nadal na pokładzie Przy 178133 km wymieniłem olej, dzisiaj mam 179720, czyli zrobiłem jakieś 1500km - 50/50 miasto/trasa. Przez ten dystans zauważyłem dwie próby wypalania - raz w trasie, drugi raz na mieście jakieś 100 km temu. Wtedy od razu wyskoczyłem na drogę ekspresową i pozwoliłem mu się spokojnie wypalić. Jak do tej pory oleju nie przybyło, ale przez cały czas jeżdżę z włączonym wskaźnikiem chwilowego spalania i przez cały czas go pilnuję

Comment

Working...
                                X