Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diesel 1,6 i-DTEC Kod błędu P0504

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tutaj już nie ma co testować, to jest problem ,,zgnitej'' wiązki w klapie bagażnika, który przewijał się nie raz na tym forum.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      ... nooo stary myślę że dokonałeś odkrycia, to jest bardzo ważna informacja biorąc pod uwagę co tutaj do tej pory gadaliśmy.
      Nooo cieszę się, że to zobaczyłem Dzięki tutaj za wpisy, bo mnie mobilizowały do podjęcia kolejnych kroków (a szczerze mówiąc byłem już zrezygnowany). Zupełnie przypadkiem to zobaczyłem, jak już ciemno było. Za dnia to jest to kompletnie niewidoczne. Dobrze, bo teraz już przynajmniej widać co jest nie tak z autem, a nie szukanie igły i bez rezultatów, bo wszystko niby działa Teraz wygląda na to, że przechodzimy od sprawdzania przedniej części pojazdu na sam tył do klapy bagażnika

Silnik zgaszony, wychodzisz z auta a żarówki w kloszach STOP się żarzą ??
      Tak, aż do momentu jak zgaśnie lampka w podsufitce wewnątrz pojazdu.

No to teraz kolejne testy:
      - co się dzieje z światłami z tyłu jak odepniesz kostkę czujnika przy pedale hamulca? (wychodzisz z auta i dalej się stop świeci?)
      Po wymontowaniu czujnika pedału hamulca te światła nadal się świecą, więc to na pewno nie jest wina czujnika.
      Sprawdziłem dodatkowo jeszcze raz czujnik innym miernikiem (z funkcją sygnalizacji dźwiękowej) na ciągłość obwodu i jest na 100% sprawny.

Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
      Tutaj już nie ma co testować, to jest problem ,,zgnitej'' wiązki w klapie bagażnika, który przewijał się nie raz na tym forum.
      Rozumiem, że tutaj są 2 newralgiczne miejsca.
      1. Sprawdzenie wtyczki, czy nie skorodowała i wtedy ewentualnie jej wymiana. Spróbuję to przeczyścić tym środkiem do styków może coś pomoże...
      2. Sprawdzenie przewodów w tej osłonie gumowej, które narażone są na złamanie.

Comment

Witaj,
        Pokrywa z nadwoziem jest połączona zawiasami a obok nich 2 gumowe harmonijki w których znajduje się wiązka kabli a w drugiej rurka spryskiwacza. Ściągnij harmonijkę i przejrzyj wiązkę w miejscu zgięcia. Jest wysoce prawdopodobne, że izolacja na przewodach w wyniku wielokrotnego zginania uległa uszkodzeniu i nastąpiło zwarcie pomiędzy przewodami, lub jeden z kabli po prostu pękł.
        Powodzenia w rozwiązaniu tajemniczego problemu.

Comment

Witam ponownie.

W końcu udało mi się spróbować coś pogrzebać przy aucie. Cały czas albo temperatura minusowa albo dzieci albo inne losowe przypadki, które nie pozwalały mi na to. Zawsze coś jednym słowem

Jeśli chodzi o sprawdzenie kabli w osłonie gumowej to sprawdziłem ile mogłem. Jest to trochę utrudnione z uwagi na tą gumę. Nie mogę poprzesuwać sobie kabli do woli. Muszę zrobić luz na kablach gdzieś, aby to przesunąć, ale z tego co mi się udało zobaczyć to wygląda na to, że wszystko jest OK. Jednak to będę musiał sprawdzić jeszcze raz i dokładnie, ale najpierw chciałem zacząć od sprawdzenia wtyczki od wiązki kabli.... i tu trochę mnie to niemiło zaskoczyło...

No i tu się pojawił problem. Myślałem, że zrobię to szybko i sprawnie, ale nie mogę tej części tylnej klapy ściągnąć (zaznaczona na niebiesko).... Odkręciłem po 2 śruby po bokach (tam gdzie krzyżyki mniej więcej od strony wewnętrznej klapy). Boki puściły, ale górna część trzyma zaznaczona na czerwono. Niby złapało trochę luzun ale nie mogę tego wysunąć. Tam jest coś dodatkowego co może to blokować? No nie wiem próbowałem to ciągnąć z każdej strony i nie idzie. Pomyślałem, zapytam bo ułamać to można szybko i łatwo jak się nie wie.... A może wystarczy tam coś włożyć i podważyć (tam gdzie strzałkami zaznaczyłem) i powinno puścić? Nie próbowałem podważać, bo nie jestem pewny czy to nie pęknie...
          Załączone pliki
          Last edited by xaxx; 24-03-2019, 17:48.

Comment

Zamieszczone przez xaxx Zobacz posta
            nie mogę tej części tylnej klapy ściągnąć (zaznaczona na niebiesko)
            zdejmował to Duda w którymś z odcinków 101 napraw, jak montował kamerkę, niestety nie pamiętam nr odcinka.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

zdejmował to Duda w którymś z odcinków 101 napraw, jak montował kamerkę, niestety nie pamiętam nr odcinka.
              seria 6 odcinek 9.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Comment

albo podejrzyj na ofertach sprzedaży jak nakładka jest przymocowana do pokrywy bagażnika np.
                OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Comment

Cała nakładka jest na spinkach,trzeba podważyć energicznie i zejdzie. Duda w swoim programie demontował tą nakładkę,ale nie było samego momentu demontażu zarejestrowanego, z tego co pamiętam to miał zdemontowane lampy wewnętrzne (te w klapie) przy demontażu/montażu tej nakładki, ale czy trzeba je koniecznie demontować to nie wiem.

Comment

Witam.Honda Civic VIII. Dzisiaj jadąc rano do pracy nacisnąłem pedał hamulca a tu zaświeciła się kontrolka silnika i zaczęły mrugać kontrolka od świec żarowych. Po chwili zapaliła się kontrolka od ABS i kontroli trakcji. Stopu niema. Pod praca sprawdziłem błędy i pokazało p0504. Możliwe że odrazy czujnik padł czy coś z wiązka przy lampach? Jeszcze jedno gdy go zamykałem to razem z awaryjkami mrugały światła pozycyjne.
                    Last edited by MARCIN38; 16-10-2020, 07:17.

Comment

Zamieszczone przez MARCIN38 Zobacz posta
                      Możliwe że odrazy czujnik padł czy coś z wiązka przy lampach?
                      na tym etapie nie ma co tego rozkminiać. Musisz poczytać ten temat od początku, przeplata się w nim obszar czujnika jak i zwarcia tylnych lamp. Jest kilka procedur i kilka wskazówek. Zapoznaj się z tematem. Sprawdź jak masz u siebie.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

A więc tak. Byłem na parkingu szef mnie puścił. Włączyłem awaryjne światła to mrugają przednie w lusterku z postojowymi z przodu oraz tablicy rejestracyjnej z tyłu awaryjne nie mrugają do tego piszczą czujniki parkowania. Stopu niema są z tyłu postojowe. Odpisałem wtyczkę przy pedale hamulcowym i bez zmian. Dodam że błąd dał się wykasować. Podejrzewam że w domu będę musiał rozebrać tylną klapę i tam szukać usterki.

Comment

Stopu niema
                          jak czujnik przy pedale jest popsuty - trwale rozłączony (załóżmy że tak jest?). To jak wciśniesz pedał hamulca to ten czujnik powinien zrobić zwarcie (dotykają się 2 blaszki i obwód jest zamknięty) - i wtedy STOP świeci.
                          Ty...
                          Odpisałem wtyczkę przy pedale hamulcowym i bez zmian.
                          nie należy się spodziewać zmian! ... już rozumiesz?
                          czujnik nie zwiera a Ty dodatkowo rozpiąłeś wtyczka na wierzchu we wtyczce 2 piny.
                          No to jak ten STOP ma się zaświecić.
                          Wracaj.... weź jakiś drut albo sreberko po czekoladzie - wsadź we wtyczkę zmostkuj. Stop Świeci?
                          Błąd dał się wykasować bo stoisz. Jak zaczniesz jechać, a koła kręcić i wciśniesz stop to ODB się zorientuje na podstawie danych z innych czujników .. że auto się toczy.
                          Last edited by rambo7; 16-10-2020, 10:34.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

To po pracy sprawdzę. A to że nie mam z tyłu kierunkowskazów tylko mruga podświetlenie tablicy rej. to może być od tego uwalonego czujnika, i jak z pilota zamykam auto to przednie kierunki zaświecą razem z postojowymi to wszystko przez ten czujnik?

Comment

czujnik odpowiada za STOP. To że nie świecą kierunki z tyłu a tablica mruga z przednimi kierunkami to wina jakiegoś zwarcia.
                              Problem może tkwić w alarmie albo np. w kablach schowanych w gumowym peszelu który jest przelotką dla kabli z karoserii (przy dachu) do tylnej klapy. Tam potrafią się połamać kabelki.
                              Proste Testy konieczne: podnieś tylną klapę, wypnij z otworów karoserii (klapy bagażnika i dachu) gumową przelotkę ściągnij ją jak kondoma mocno w dół - potem w górę i sprawdź kable czy któryś nie pęknięty przerwany, połamany?
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Na wstępie chciałem podziękować koledze rambo7 za dyskusję i rady bo naprawiłem i wszystko wróciło do normy. A więc po pracy wyjąłem czujnik przy stopie są tam cztery piny zmostkowałem dwa duże piny jak mi doradzałeś ale bez poprawy więc rozebrałem plastiki tylnej klapy ruszałem kablami ale bez zmian więc rozebrałem tylni prawy boczek i ruszyłem masą i ku zaskoczeniu choinka zniknęła. Okazało się nie wiem jakim prawem ale popuściła się ta śruba masowa na kluczyk 10 dokręciłem pół obrotu i po problemie oczywiście najpierw wszystko przeczyscilem i dokręciłem. Jeszcze raz dziękuję.

Comment

Working...
                                X