Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poduszka olejowa prawa silnika civic 1,7CTDI 50821-S6M-013 / YAMATO - I54025YMT

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Rambo7 kolega spasował skrzynie z Hondy do silnika z Punto wiec możliwe jest wszystko tylko ktoś musi spróbować ;-)
    sigpic
    Moja piękna - http://www.civicforum.pl/showthread....stia-EG3-D13B2
    Custom Buggy 126p - http://www.civicforum.pl/showthread....t=custom+buggy

Comment

To chyba najgorsza bolączka tych samochodów....alternator czy nawet turbo to już mniejszy problem bo jest wszystko dostępne i do zrobienia a tutaj.....brak zamienników, ciężko dostępne używki i koszmarnie drogie więc zostaje ASO a tam komplet przód i olejowa prawa czyli te które nie występują w zamiennikach i najczęściej padają 1200zł netto...
      Po pół roku zaczynam powoli tracić cierpliwość, niby auto jeździ, ale mam objawy jak u faferskiego. Na pewno muszę wymienić przednią bo widziałem ją i jest naderwana.

Comment

Wlasnie zaryzykowalem i kupilem poduszke olejowa na allegro za cale 60 zł, ze swiezo wystawionej aukcji Gosc albo sie nie zna, albo ta poduszka jest juz na wykonczeniu. Jak dojdzie i wymienie to porobie fotki stanu obecnej poduszki, tej yamato po przejechaniu 200km (jest cala poobijana) oraz tej ktora zamowilem. Mam nadzieje ze problem bedzie z głowy!

Za oryginal w Hondzie Wwa/Piaseczno krzykneli 744 brutto
        Pozdro!
        Last edited by faferski; 12-03-2014, 11:25.

Comment

Przeszukałem w inter carsie wszystkie modele hondy jak i opli z silnikami diesla oraz benzyny. Niestety nie znalazłem nic co by pasowało do naszych hondź. Kolego sPiDeK przepraszam, że zwlekałem ale nie mogłem wcześniej. Jeśli chodzi o moją naprawę, to zdecydowanie odczuwam poprawę. Zarówno przy rozruchu jak i gaszeniu nie telepie oraz nie rzęzi, a na naszych ekspresówkach przy dużych uskokach nie buczy, jeśli tak to można nazwać. W moim przypadku padnięta jest jeszcze poducha przednia (500 zł tylko serwis ) i gdybym ją wymienił, pewnie wszystko było by ok. Pewnie gdybym wymienił na serwisową (800 zł), a nie YAMATO (140 zł), też by było lepiej. Tak czy siak, w moim przypadku jest dużo lepiej. Ponieważ jestem nowicjuszem, to jeszcze nie bardzo wiem co i jak na forum.
          Jeśli ktoś bedzie zainteresowany zdjęciami i analizą tych poduch, to je zgram z aparatu i postaram się je dodać. W razie pytań dawać sygnały.
          Pozdrawiam i odezwę się za jakiś czas, ponieważ mam dwa problemy, w których będę potrzebował pomocy.
          Last edited by raffa; 12-03-2014, 19:15.

Comment

Ehhhh.....czemu nikt nie chce zrobić zamienników, mieliby zbyt !

faferski: widziałem ją już wczoraj :P zdjęcia nie zachęcają, ale też się zastanawiałem czy zaryzykować 60zł. Czekamy na foty

EDIT

raffa: myślę że każdy jest zainteresowany zdjęciami więc spokojnie możesz je wrzucić tutaj Jeżeli będziesz miał jakieś problemy to pisz, pomogę Ci to zrobić
            Last edited by sPiDeK; 12-03-2014, 19:46.

Comment

jutro powrzucam zdjęcia

edit:
              poducha przód

poduszki 019.jpg poduszki 015.jpg poduszki 017.jpg poduszki 018.jpg

poducha prawa porównanie oryginału i yamato, którą założylem

poduszki 025.jpg poduszki 024.jpg
              Last edited by rambo7; 19-03-2014, 14:14. Powód: edit

Comment

i mam pytanie, rozumiem że dolna poduszka jest dobra natomiast górna ze zdjęcia nie pasuje? Bo górny otwór ze zdjęcia jest o 1 cm przestawiony w stosunku do budy?
                A powiedz jeszcze jedną rzecz, czy na gumie która jest dobra jest symbol 9F? a na tej górnej 9A? Bo miałem kiedyś w rękach identyczną poduszkę jak tak górna na zdjęciu z oryginału z rocznika 2003 i była właśnie takiego kształtu z symbolem na gumie 9A. I gość twierdził że to z diesla 2003. A wiem że oryginał pasujący ma właśnie różnicę w podstawie mocującej i trochę inne wycięcie tej podstawy tak jak dolna poduszka.

Comment

kolego ZaBsI, dolna to stara poducha wyciągnięta z auta (właściwa), natomiast górna to YAMATO, o której pisałem wyżej, tzn. nie do końca pasująca ale ja postanowiłem zaryzykować i ją założyłem. W najbliższym czasie nie będe miał mozliwości sprawdzić tej numeracji, więc na razie nie pomogę. pozdrawiam

Comment

jak znajdę zdjęcie to wrzucę, bo spotkałem się z poduszką w identycznym wyglądzie podobno z oryginału z diesla 2003 z oznaczeniem właśnie 9A. Chyba że to była z benzyniaka a tego pewnym być nie można bo każdy patrzy żeby tylko wcisnąć ściemę i wziąć kasę. Bo w moim polifcie musi być poducha z oznaczeniem 9F

Comment

nie do końca pasująca ale ja postanowiłem zaryzykować i ją założyłem.
                      jak to się tobie udało skoro otwory nie pasują do końca, na 2 śruby ??

Comment

kolego kristo1,7, ponieważ z moich oględzin wynikało, że dwa otwory jak i kształt w stosunku do tych otworów z oryginału (zdjęcie w celu porównania powyżej) jest zbieżny z tą poduchą YAMATO (po za jednym otworem ), to postanowiłem ją zamontować. Wchodzi gorzej niż oryginał (kształt), ale długa łapa, odsunąć silnik od karoserii i jest w gnieździe. Po ustaleniu położenia poduchy (względem tych dwóch pasujących otworów) i przyłapaniu jej na te dwie śruby odznaczyłem otwór pod trzecią śrubę. Dalej to, wiercenie, korekta błędnego odznaczenia, ponowny montaż i koniec pracy oraz sprawdzian. Efekt jak opisywałem powyżej.
                        pozdrawiam
                        Last edited by raffa; 21-03-2014, 10:14.

Comment

powiedz mi jeszcze:
                          1 czy robiłeś to sam czy w warsztacie?
                          2 a czy wiercenie dodatkowego otworu nie osłabia za bardzo całości ?
                          3 czy ten zły otwór zaspawałeś ??

tyle pytam bo się szykuję do wymiany może się coś zmieni na leprze niewielkim kosztem.

Comment

1 sam; punktak, wiertarka i pilnik (korekta błędów)
                            2 nie ma co osłabić, to nie konstrukcja budowlana, spokojnie nie osłabi, o ile pamietam śruba łapie w 3/4 otworu, a blacha (profil jest gruby) gruba, więc nie ma wpływu na obciążenia i przeciążenia (dwie śruby pasują i one spokojnie ją utrzymają), ale przewidziane są trzy wieć lepiej zabezpieczyć trzecią, tą operacją
                            3 nic nie spawałem

w moim przypadku (tak jak opisywałem wcześniej jest zdecydowanie lepiej ) i za rozsądne pieniądze. jeśli się zdecydujesz i wymienisz daj znać
                            idę spać jak by co to atakować emailem
                            Last edited by raffa; 21-03-2014, 11:59.

Comment

Po pół roku poszukiwań trafiłem na bardzo ładną przednią poduszkę w rozsądnych pieniądzach czyli...100zł Masakra panowie, ale się udało. Mam ją właśnie przed sobą Więc nie traćcie nadziei bo ja już prawie straciłem
                              Last edited by sPiDeK; 07-04-2014, 22:52.

Comment

Fotorelację montażu przygotuj .
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X