Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poduszka olejowa prawa silnika civic 1,7CTDI 50821-S6M-013 / YAMATO - I54025YMT

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Koledzy ja po zakupie miałem problem z tą poduchą. Wykrzywiło się ramię podczas wypadku, który wcześniej przeszła moja hanka i zmuszony byłem kupić używkę. Przerobiłem temat dość treściwie i z moich obserwacji wynika, że tylko szukanie używki wchodzi w grę (nowa w ASO 650 zł a zamiennika ponoć nie ma). Poprostu allegro i szukałem każdego kto handluje częściami do hondy i tak znalazłem (a dododam, że facet wogóle jej nie miał wystawionej na sprzedaż!). Ale co innego chciałem napisać. Tutaj kolega Jankes ma problem z drganiami - jak dobrze wyczytałem. Ja miałem podobną sytuację, tzn. naciskając na poduchę z góry przestawało drżeć (fakt...musiał być mocny nacisk). U mnie pomogły ... 2 podkładki pomiedzy górą poduszki a dołem mocowania. Tak jeżdże do dzisiaj i cisza. Okazało się, że prawdopodobnie na skutek upływu czasu poduszka "delikatnie" siadła i mocowanie zamiast w powietrzu, opierało się na poduszce - stąd drgania.
    a i ważne...zakładanie poduszki. Pierwszy mechanik poprostu podlewarował silnik i wstawił poduchę. Jak się przejechałem to waliło, drżało i takie tam. Pojechałem do innego i zrobił tak, że wstawił poduszkę, ale przed maksymalnym dokręceniem uruchomił silnik tak że ona wskoczyła "na swoje miejsce" i dopiero wtedy ją dokręcil ją na maksa. Nie było mnie przy tym, ale tak mówił i fakt ...pomogło. Jeżdżę tak już drugi rok i zapomniałem o temacie poduszki.

Comment

Co do sprzedawcy zadzwonił w piątek i kazał wysłać poduszkę powiedział że odda przelewem pieniążki ale wciąż go nie polecam za jego słowa: "zastanowię się" , "pomyślę"(AUTOTECHNIKA JAPAN MOTORS. CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW JAPOŃSKICH I KOREAŃSKICH

*
      NYSY ŁUŻYCKIEJ 58
      45-035 OPOLE , OPOLSKIE

Telefon : 77 442 40 40
      Fax : 77 442 40 40
      GEO : 50.674967 , 17.929465), ja już jednak miałem zamówionego do niego kuriera i odesłałem mu za pobraniem według statusu z dzisiaj "14-06-2011 Doręczono OPOLE" rozumiem że poduszkę prawdopodobnie przyjął niestety nie odbiera telefonu. Dzisiaj byłem u chłpaczków w moim mieście chyba nawet w moim wieku prowadzą sklepik i obok mają warsztat. Ponieważ byli mili i zapewniali że znajdą właściwą z prawem zwrotu zaufałem. Przyszła niemal identyczna jak od pana z opola ja już im mówiłem że to prawie na pewno nie ta no ale spróbujcie . Okazało się że nie to zwrócili pieniążki nic nie wzięli za poduszkę (cena 120zł) to samo za usługę demontażu i ponownego montażu więc nic nie straciłem tylko czas ale to było zachowanie z klasą. Co do używek dzwoniłem do dwóch panów którzy sprzedawali części z uszkodzonych i obaj zaproponowali 100 zł więc z używką nie ma większego problemu. Ostatnio zauważyłem że dociskając osłonę silnika nie słyszę takich odgłosów jak wcześniej prawdopodobnie łapa jak u maciejo została uszkodzona. Co dalej nie wiem na razie jeżdżę drugim samochodem na razie (ten który jest na sprzedaż zapraszam do wątku sprzedam/kupię h civic) przynajmniej teraz widać że dobrze opiekuje się moimi haniami . Co do podobnego tematu o łapię mam cały wydruk z aso z cenami wszystkich elementów zawieszenia silnika w tym samochodzie i wkleje je żeby ten co ma pieniążki wiedział jakie są ceny w aso pojechał zrobił to porządnie w aso choć drogo i miał problem z głowy i bez tych zmartwień jakich ja uświadczyłem.
      Last edited by Jankes89; 15-06-2011, 17:35.

Comment

wynika z tego że poduszka prawa o której mowa jest wyjątkowo trudna do zdobycia w sklepach auto-części, a sprzedawcy jak widać mimo zapewnień że "znajdą właściwą" - nie znaleźli, wielu sprzedawców jest zaskoczonych że jest na rynku część niezgodna z katalogiem a właściwej nie mogą zdobyć. Sklep w którym kupowałeś część istnieje w branży ponad 20 lat wiec na pewno zna się na rzeczy nie gorzej jak gdzie indziej w PL. Ja chciałem jak najlepiej ale nie odpowiadam za działania innych ludzi. Podsumować to można w ten sposób że wiemy (mimo zapewnień sprzedawców) że na 99% tej poduszki prawej w hurtowniach części (w PL gdzie zaopatrują się sklepy) nie ma - niedostępna.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Opowiem wam ze swojego doświadczenia też miałem dziwne stuki podczas ruszania wymieniłem już 2 poduszki pierwszą od strony kierowcy tzw. pod skrzynią biegów gumowa podobno zamiennik jest ale ja zakupiłem oryginał koszt 320 zł nieznacznie ale pomogło. Za 2 miesiące pokusiłem się o wymianę drugiej od strony pasażera poduszka ta jest olejowa stąd jej duży koszt około 650 zł jak piszą poprzednicy. Zamienników brak więc kupiłem w serwisie hondy w Siedlcach miła obsługa utargowałem rabat 5% w sumie kosztowała mnie ta impreza 570 zł brutto czas oczekiwania 3 tygodnie. Po wymianie tej olejowej była znów poprawa już prawie nie stuka i faktycznie ta wymieniana była bardziej ubita. Na razie jeżdżę i jestem zadowolony ale chce wymienić jeszcze przednią i tyną poduszkę te na szczęście występują w zamiennikach po 160 zł jedna; przednia https://www.hdmot.pl/index.php?p9576...-50840-s6f-e02 i tylna: https://www.hdmot.pl/index.php?p9575...-50810-s6f-e02 jak już wymienię to napisze czy coś dało. Nasz Civic z silnikiem 1,7 ctdi był produkowany w Anglii na Europę zachodnią i stamtąd sprowadzany do Polski części są drogie niestety zamienników bardzo mało, amortyzatory przednie też mi padły kiedyś wymiana dwóch 800 zł monroe o oryginałach nawet nie wspominam :/ Ogólnie auto mało awaryjne i mało pali ale jak coś się psuje trzeba bulić kase takie uroki japończyków. Pozdrawiam jakieś pytania to proszę na maila [email protected]

Comment

Odgrzeję trochę temat bo czeka mnie wymiana tej poduszki - od trony pasażera, przy rozrządzie. W intercarsie są takie, które wyglądają na dobre np. I54025NOK, ale ona ma w opisie jako stronę zabudowy "lewa" i już całkiem nic nie wiem. Poza tym po nr OEM nic znaleźć nie można i zastanawiam się czy ostatnio ktoś wymieniał tą poduszkę z dobrym skutkiem. Mi łapa od silnika uderza tak jakby w podstawę poduszki (jest bardzo blisko i delikatny ruch powoduje uderzenie) co się przenosi na budę i słychać głuche stuki na nierównościach, a czasem nawet jakby to wpadało w rezonans - wtedy słychać dudnienie. Zamówiłem tą poduszkę NOK i będę kombinować w warsztacie w piątek. Diagnoza była długa, wielu poległo, aż w końcu w Gdańsku w Dekrze dwóch diagnostów na raz zaczeło szukać i jeden wpadł na tą poduszkę
            Przed wymianą spróbuje podłożyć podkładki tak jak Maciejo wspominał i zobaczymy.

P.S.
            Hanke kupiłem niedawno i sporo "drobiazgów" powychodziło po zakupie...mam nadzieje, ze to jeden z ostatnich
            Pozdrawiam.

Edit:
            Wymiana okazała się niemożliwa, gdyż poduszka, która przyszła była niewłaściwa. Domyślam się, że to dalej ten sam problem - środkowa łapa odchylona w przeciwnym kierunku niż ten co powinien być. Skończyło się na podłożeniu podkładki (gruba, ze 3-4mm) - jest lepiej. Łapa już nie udeża w budę. Niestety ogólnie silnik troszkę jakby bardziej warczał lekko nim bujnie przy wyłączeniu (to już było wcześniej). Poki co to musi wystarczyć.

Edit 2:
            Pojawiła się niedawno nowa poduszka w inter carsie i wydaje się, że ta powinna być dobra: YAMATO I54025YMT. Na zdjęciach wygląda identycznie jak ta w aucie, a nie tak jak inne, gdzie widać inne ustawienie mocowania. Jak będę mieć troche wolnej kaski to ją sprawdzę.
            Last edited by lmar; 01-12-2012, 00:41.

Comment

odświeżam temat poduszek:

Wyczytałem ostatnio w którymś wątku, że zamiennikiem dla naszej poduszki lewej (olejowej) jest yamato.
              Byłem dziś w euroJapan Cars, podałem numer poduszki lewej YAMATO I54025ymt okazało się że w ich katalogu wychodzi że to całkiem inna poduszka, na co podali mi numer I54027ymt. Dziwna sprawa ponieważ wpisując w google numer i54025 wychodzi dokładnie nasza poduszka lewa(przynajmniej bardzo podobna), natomiast numer który podali mi w hurtowni pokazuje inną poduszkę do CR-v.
              Gość pokazywał mi na komputerze bo prosiłem go żeby sprawdził to jeszcze raz bo numer i54025 to pewniak i faktycznie mają pomylone numery.
              W Inter Carsie występuje pod numerem i54025ymt i nawet jest skatalogowane jako honda civic 1,7ctdi.

Koszt tej poduszki w EJC to 137zł

Do tego dostałem numer poduszki przedniej i54026ymt który pokrywa się z InterCarsem. Koszt to 137zł

Tylko teraz moje pytanie czy ktoś z użytkowników klekota wymieniał już zużyte poduszki na te zamienniki? Czy ta lewa poduszka pasuje na 100%? Przednia raczej wygląda na to samo , natomiast mam dużą niepewność co do olejówki?
              Pomoże ktoś?

Comment

Witam
                Miałem podobny problem z przednią poduszką niestety nigdzie nie mogłem kupić odpowiedniej gdy zamówiłem z Intercarsu poduszkę i54026ymt okazała się niewłaściwa - jakaś pomyłka ta poduszka raczej do modeli benzynowych. W serwisie krzyknęli 500 zł więc powertowałem internet i po kilku miesiącach zakupiłem orginał używany. Jednak dziwne drgania ciągle pojawiają mi się na 2000 obrotów więc zastanawiam się nad wymianą innych poduszek.

Comment

Witam
                  Potwierdzam iż poduszka olejowa (ta od strony rozrządu) jak i przednia nie występują w zamiennikach. Mam porobione zdjęcia tych poduch, ponieważ temat wymiany przerabiałem kilka razy. Opcjonalnie zdecydowałem się wymienić tą olejową i założyłem yamato 54025. Jest prawie identyczna, ponieważ dwa otwory pasują idealnie tak jak w oryginale, natomiast trzeci należy odznaczyć i wywiercić wg. otworu trzeciego w karoserii. Drgania praktycznie ustąpiły, natomiast pozostała przednia, z którą na razie nie wiem co zrobić. Mam nadzieję, że komuś pomogłem w kwestii poduszek.
                  Pozdrawiam

Comment

raffa to bardzo ciekawe Tylko otworem się różnią ? Przy gaszeniu żadnych drgań ? Jeżeli to tylko kwestia wywiercenia otworu to bardzo dobra informacja

Comment

Witam, tez mnie nurtuje problem z ta poduszka. Moja juz wyraznie wali i stuka szczegolnie przy gaszeniu silnika i ruszaniu z 1. Praktycznie nie da sie ruszyc dynamicznie, chyba ze przytrzymam dluzej sprzeglo, porazka. Mialem wlozona ta z yamato na 200km, przykrecona na dwie sruby bo jak wiadomo trzecia nie pasuje, ale było duzo gorzej, oczywiscie zalozylem znowu oryginal i tak jezdze i sie mecze. Znalazlem cos takiego, co o tym myslicie?

Buy MotorKing 4567 Engine Mount (Engine Motor Mount (Fits Honda Civic Si Acura RSX Left)): Engine Mounts - Amazon.com ✓ FREE DELIVERY possible on eligible purchases
                      Last edited by faferski; 10-03-2014, 20:06.

Comment

Jesteś pewny faferski że to olejowa a nie np. przednia ?

Trochę rozbieżne spostrzeżenia dostaliśmy Szkoda bo już myślałem że mamy rozwiązanie

Comment

No tak mi sie wydaję, numery się zgadzają.. no i początkowa cena też wskazuje ze to raczej ta olejowa Ciezka przeprawa z tymi poduchami

Comment

ta z Amazona chyba nie spasuje, w tym wątku chyba było że ktoś kupił od benzyniaka i nie podeszła. Po rozbitkach z demontażu szukaliście?
                            W/g opisu faferskiego wychodzi na to że olejowa właśnie. Opis sie zgadza uruchamianie i gaszenie praca poprzeczna silnika - boczne poduchy pracują.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Za używki liczą sobie nawet 300zł....generalnie ciężko dostępne te poduchy a jak już ktoś ma to chorą cenę woła. Według was co ma największy wpływ na zużycie takich poduszek ? Wiek gumy, przebieg, klimat z jakiego jest auto czy noga właściciela ? Trochę ryzykowne według mnie kupowanie jest takiej poduchy za nawet 200zł bo potem się okaże że za miesiąc to samo...

Comment

Zamieszczone przez sPiDeK Zobacz posta
                                Według was co ma największy wpływ na zużycie takich poduszek ?
                                dobre pytanie~!
                                ... a gdyby tak poduchy przypasować od Opla? próbował ktoś?
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X