Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic Typ-r FK2 uszczelka głowicy i rozrząd - Zapytanie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic Typ-r FK2 uszczelka głowicy i rozrząd - Zapytanie?

Witam . Jestem świerzym posiadaczem civic typ - r fk2 i od razu mam problem , czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą i przy okazji chciał bym wymienić łańcuch rozrządu.Chcę się do tego zabrać ale nie miałem do czynienia z typ -r- em fk2 . Czy ktoś mógłby mi pomóc w takich kwestiach jak:
    a) Zdjęcie przedniego zderzaka (chodzi mi oto , żeby nic nie połamać przy demontażu.
    b)Jaką uszczelkę (OEM, Athena czy Cometic) i jakie śruby OEM czy ARP.
    c)Kolejnośc i siła dokręcania głowicy do bloku
    d)Wymiana łańcucha rozrządu , potrzebuję od was pomocy , na co uważać przy wymianie , ustawienia rozrządu itd . Pewnie jeszcze o coś się was zapytam , jak zaskoczy mnie coś przy wymianie , czuję , że to będzie dla laika takiego jak ja wyzwanie. Dzięki za wszelką pomoc!!

Nie poczuj się urażony ale jak chcesz (rozumiem, że samodzielnie) wymieniać łańcuch rozrządu a nie wiesz jak podejść do zdjęcia zderzaka to cos mi się tu nie klei bo to sa troszeczkę inne poziomy zaawansowania mechanicznego...
    W sprawie zderzaka to na pewno znajdziesz na YT info pomocne - pierwsze z brzegu przykładowe

kolejność dokręcania i siła będzie na pewno w manualu - poszukaj takowego bo biorąc pod uwagę zakres Twoich prac na pewno Ci się przyda...
    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Miałem doczynienia ze starszymi Hondami ,to jest trochę nowsze i nie chciał bym sobie coś połamać , a jeżeli chodzi o łańcuch ,to jest podobnie jak na pasku rozrządu .Problem polega na tym , że nie ma za dużo o tych autach np technicznych opisów.
      Last edited by vtec310; 16-02-2024, 21:44. Powód: Błąd w pisowni

Comment

IMG_20240216_205727.jpg
        dzisiejszy dzień w garażu

Comment

IMG_20240216_205735.jpg
          Zderzak zciągnięty.

Comment

Jestem z tych co lubią sami sobie coś zrobić. Wiec popieram i wspieram.
            Zauważam jednak, że do takich akcji trzeba się przygotować - klucze, miejsce, doświadczenie i wiedza
            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Trzeba się na pewno przygotować , od większej ilości wiedzy nikt jeszcze nie zgłupiał , a jeżeli chodzi o klucze to jest wszystko co potrzebne .

Comment

Super, fajnie, do odważnych świat należy! Rób fotorelacje i wrzucaj tutaj, chętnie popatrzymy i czegoś nowego się dowiemy, co kolejno robiłeś itp... niestety tutaj na forum jeszcze nikt tego nie robił w Type R IX.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

No właśnie o tym o tym pisałem, że jest mało informacji , recenzji na temat typ-r fk2.Teraz chciałem się zapytać czy do wymiany łańcucha rozrządu muszę wyciągać silnik czy dam radę bez wyciągania , bo widzę , że miejsca jest strasznie mało ,będę miał problem z włożeniem ręki , a co dopiero z odkręcaniem i ustawianiem łańcucha .

Comment

Ma ktoś manualna do 9gen Fk2 typ -r

Comment

FK2 nie, ale do FK8 mogę poratować generalnie silniki te same więc … jeśli chcesz mogę podesłać.

Comment

Nic ostatnio nie wrzucałem , choroba mnie wzieła , za wiele też nie zdziałałem z autem. Interkooler i chłłodnica klimy oraz cieczy i turbo wymontowane. IMG_20240301_173428.jpg

Comment

Trochę więcej miejsca! IMG_20240301_172429.jpg

Comment

Pewnie , że możesz podrzucić , każda pomoc jest mile widziana!
                            Last edited by vtec310; 04-03-2024, 21:38.

Comment

A tak ogólnie , to tak wygląda mój typ - r FK2 IMG_20230615_152227.jpg

Comment

Working...
                              X