Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy seryjny Type R z silnikiem turbo

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Joe, ja wszystkim życzę aby byli zdrowi i bogaci, i mogli sobie kupić dowolne auto! Ja też może wtedy bym sobie kupił np Mercedesa A45 AMG w pełnym wyposażeniu, auto premium, zarówno pod maską jak i we wnętrzu, do tego dość rzadkie na drogach heh. Niestety, świat nie jest doskonały i pełen kompromisów. I się nie obrażam - to prawda, że kasę którą mogłem wydać przeznaczyłem głównie na osiągi i technikę schowaną pod karoserią. Drugoplanowe były dla mnie tutaj komfort, praktyczność, prestiż czy jakość wnętrza. A zestawianie Type R'a z Cuprą mija się z celem. Za Cuprę zapłacę równe 40k pln mniej. Dla mnie to naprawdę duża różnica. Tym bardziej, że osiągi tych aut są zbliżone. Co do gustów to nie ma o czym dyskutować, mnie się akurat stylistyka Leona podoba. Inaczej auta bym nie kupił, aż tak mi nie zależy na osiągach.

Joe pojedź do salonu Seata, wsiadź i sie przekonaj
    Dokładnie tak jest Alix! Kiedy się usiądzie za kierownicą i czuć przyśpieszenie wgniatające w fotel, kiedy przy ostrzejszym hamowaniu wisi się dosłownie na pasach, a szpera wyciąga auto z zakrętów bez odjęcia gazu, to zapomina się ile litrów mieści bagażnik, czy plastiki we wnętrzu są pro, a fotel skórzany czy nie, czy to VAG, renówka, czy Japończyk... Ważna jest zabawa i banan na twarzy!

Comment

• Zamieszczone przez Pik Zobacz posta
      Ważna jest zabawa i banan na twarzy!
      Generalnie tak, racja.

Zamieszczone przez Pik Zobacz posta
      Kiedy się usiądzie za kierownicą i czuć przyśpieszenie wgniatające w fotel, kiedy przy ostrzejszym hamowaniu wisi się dosłownie na pasach, a szpera wyciąga auto z zakrętów bez odjęcia gazu, to zapomina się ile litrów mieści bagażnik, czy plastiki we wnętrzu są pro, a fotel skórzany czy nie
      Niestety potem parkujesz, wysiadasz, cykasz pilotem i na odchodnym robisz ostatni "look" i co? I niesmak, fajnie śmiga ale "co to to jest" . Ja tak w moim WOLNYM, NIE JADACYM Civic-u nie mam a wręcz przeciwnie.

Comment

• Niestety potem parkujesz, wysiadasz, cykasz pilotem i na odchodnym robisz ostatni "look" i co? I niesmak, fajnie śmiga ale "co to to jest" . Ja tak w moim WOLNYM, NIE JADACYM Civic-u nie mam a wręcz przeciwnie.
        Joe, jak wspomniałem Leon MI się podoba. Na pewno nie będę odczuwał niesmaku patrząc na to auto. Poza tym niezbyt się przejmuję tym co sądzą inni. To pojazd dla mnie! Zresztą tak samo miałem w nosie opinie tych, którzy uważali UFO za dziwactwo.
        Last edited by Pik; 01-08-2015, 21:37.

Comment

• Zamieszczone przez Pik Zobacz posta
          A Cuprę dasz radę zapewne zobaczyć (i zapewne odbyć jazdę) u najbliższego dealera Seata.
          Wiem, jeździłem już Leonem tyle że zwykłym kombiakiem a nie Cuprą, jeździłem tez trzema salonowymi civicami ale i tak najmilej wspominam przejażdżkę z Alixem jego ufokiem. Wolę oglądanie i gadanie o aucie z jego posiadaczem a nie z zimnym sprzedawcą patrzącym na mnie albo jak na darmowego wozidupę albo jak na jelonka do oskubania, tym bardziej że Leon Cupra jest nie dla mnie choć to świetne auto w dobrej cenie.
          Last edited by MarcelWro; 01-08-2015, 22:07.

Comment

• ale i tak najmilej wspominam przejażdżkę z Alixem jego ufokiem.
            No ja z żalem będę się rozstawał z UFOkiem, to naprawdę świetne auto. Tak a propos gustów, to uważam że XI gen pod wieloma względami to krok wstecz niestety.

Okraszony trochę elektroniką i zmienioną stylistyką. Ale technika w nim sprzed 10 lat (np silnik, zawieszenie czy... pojemność bagażnika). Nabrał sadełka i przytył (sport AD 2006 przyśpieszał w 8,9 s., teraz to już jest 9,4 mimo teoretycznie mocniejszego silnika o... 2KM). Jak dla mnie to nie postęp, tylko odcinanie kuponów. Czas płynie, emocji i sportowej żyłki w tym aucie coraz mniej.

XI gen jest drogi (w wersji sport kosztuje ponad 80 tyś) a w zasadzie nie oferuje specjalnie więcej niż poprzednia generacja. Pamiętam, że jak w 2006 zamawiałem auto, to Civic zdecydowanie brylował w klasie. Pomijając stylistykę zewnętrzną miał mocny 140KM silnik (standard w klasie wtedy to ok 100KM), 17'' duże koła (w kompaktach rządziły wtedy 15'' i 16''), 6-biegową skrzynię (u konkurencji pokutowała 5-biegówka) oraz masę smaczków w standardzie jak np podwójne wydechy, aluminiowe nakładki na pedały, antena w tylnej szybie, magic seats, potężny bagażnik... To była bajka! I nadal to auto potrafi cieszyć. Jeszcze nim pojeżdżę.

Comment

• Pisałeś chyba już kiedyś że auto zostaje w rodzinie.....jak nie to raczej problemów z jego sprzedażą mieć nie będziesz, no i cenę civiki trzymają jak mało które.

Comment

• Tak, przejmie je syn. Już się nie może doczekać!

Comment

• Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
                  jeździłem tez trzema salonowymi civicami ale i tak najmilej wspominam przejażdżkę z Alixem jego ufokiem.

Powinieneś jeszcze w końcu usiąść za kierownicą żelazka, ale co się odwlecze to nie uciecze Szkoda, że na MotoClassic nie damy rady razem podjechać Bo tam nie wypada inaczej niż żelazkiem

Zamieszczone przez Pik Zobacz posta
                  Pamiętam, że jak w 2006 zamawiałem auto, to Civic zdecydowanie brylował w klasie. Pomijając stylistykę zewnętrzną miał mocny 140KM silnik (standard w klasie wtedy to ok 100KM), 17'' duże koła (w kompaktach rządziły wtedy 15'' i 16''), 6-biegową skrzynię (u konkurencji pokutowała 5-biegówka) oraz masę smaczków w standardzie jak np podwójne wydechy, aluminiowe nakładki na pedały, antena w tylnej szybie, magic seats, potężny bagażnik... To była bajka! I nadal to auto potrafi cieszyć.
                  Bardzo dobrze powiedziane...

Zamieszczone przez Joe Zobacz posta
                  jeżdżą praktycznie tak samo szybko ale tu musi być coś więcej oprócz spełnienia warunku "ma być szybko". Test na "odwracanie głowy"
                  No właśnie i tutaj jest tak dla mnie: Leon, szczególnie Cupra jest OK i zdecydowanie bym się z nim polubił. Ale niekoniecznie zakochał i w/w testu u mnie nie zdał, mimo tak jazdy jak i macania. Rki jeszcze nawet nie widziałem w realu, a już zdała go w przedbiegach... W moim przypadku ciągnę akurat z tego faktu, że się za swoim autem oglądam, niemal tyle samo przyjemności, co z samych osiągów... Rka to dla mnie jakby 2 hot hatche w jednym: tak blichtr/klimat jak i osiągi Cupra byłaby tylko (i aż?) tym drugim. Tymczasem ufo jest wciąż dla mnie w pełni tym pierwszym, zdecydowanie bardziej niż Cupra czy obecna IXgen Hmm, powiedzmy, że dodatkowo też nieco bardziej moje ufo w porównaniu do zupełnie seryjnych egzemplarzy Nawet jak przymierzałem się do "poprawiania" wyglądu swojego ewentualnego przyszłego (niedoszłego jednak) Leona ( https://www.civicforum.pl/showthread...465#post234465 ) to... mam wrażenie, że i tak nie osiągnąłbym takiego współczynnika obracania głowy (przynajmniej mojej) jak do mojego obecnego samochodu
                  Last edited by Alix; 02-08-2015, 12:44.
                  ............................C I V I C
                  .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• OK Alix, dzięki za opinię. O stylistyce aut i gustach można by długo i namiętnie, każdy będzie miał własną opinię. Dla mnie Type R wygląda trochę jak "zabawka dla nastolatka". Bardzo ostentacyjna i agresywna stylistyka. I to zarówno zewnątrz jak i wewnątrz (ot choćby te czerwone wstawki na kole kierownicy, czerwone pasy etc). Momentami ociera się to o granicę dobrego smaku moim zdaniem. W codziennym użytkowaniu może to być męczące na dłuższą metę. Ale to dywagacje teoretyczne, być może moje zdanie się zmieni po bliższym zapoznaniu.

Choć w sumie to fajnie, że Honda znowu pokazała że ma "jaja", może być ostra i bezkompromisowa, ale ja siebie niezbyt widzę w tak napompowanym i napuszonym pojeździe, już z daleka prężącym muskuły. Może dlatego, że się zestarzałem, albo już etap blichtru na drodze zaspokoił UFO?

W każdym razie dobrze, że nowy Type R jest! Jestem pewien, że znajdą się pasjonaci, którzy kupią to auto i oby byli zadowoleni z wyboru!
                    Last edited by Pik; 02-08-2015, 16:43.

Comment

• Wreszcie jakieś zdjęcie w słusznym kolorze

Załączone pliki
                      Last edited by Alix; 02-08-2015, 23:24.
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Czyli pierwsi szczesliwcy juz upalaja... Tylko czekac zalweu filmikow na YT. Moze bedzie co poogladac...
                        The 1st. - EJ9
                        The 2nd. - ES7
                        The 3rd. - FD7
                        The 4th. - CU2
                        ------------------------------------------------------------------

Comment

• Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
                          Czyli pierwsi szczesliwcy juz upalaja...
                          A i owszem...

I niektórzy nawet nieźle wypadają
                          Załączone pliki
                          Last edited by Alix; 03-08-2015, 08:08.
                          . .

Comment

• Nie ogarnal mocy... Szkoda autka, ale podejrzewam, ze z uplywem czasu bedzie wiecej takich zdjec... lub filmow.
                            The 1st. - EJ9
                            The 2nd. - ES7
                            The 3rd. - FD7
                            The 4th. - CU2

Comment

• Ehhh chłopina tez przejdzie chyba do historii jako ten który jako pierwszy rozbił CTR

Wysłane z mojego GT-I9515
                              Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

• Adam to był test poduszek
                                Moja EP-ka 1.4 bez VTEC-a

Comment

Working...
                                X